More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΠέντε ελέφαντες στη ζούγκλα, της Τασούλας Τσιλιμένη (εικ.: Χρύσα Σπυρίδωνος)

    Πέντε ελέφαντες στη ζούγκλα, της Τασούλας Τσιλιμένη (εικ.: Χρύσα Σπυρίδωνος)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-5) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση.
    Άλμπερτ Αϊνστάιν

    Η Τασούλα Τσιλιμένη υπογράφει μια πολύ έξυπνη ιστορία που υμνεί τη φιλαναγνωσία, τη φαντασία και τη συνεισφορά των βιβλίων στη ζωή, το παιχνίδι, τη δημιουργικότητα των παιδιών.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Εμπρός λοιπόν! Ξυπνήστε, τεμπελχανάδες”, τους φωνάζει κι αμέσως πετάγονται οι πέντε ελέφαντες και όλα τα άλλα ζώα. Μαζί τους κι αυτός, ο άρχοντας της ζούγκλας. Σε αυτή την ασυνήθιστη ζούγκλα μένουν ο Ελισαίος, ο γκρι ελέφαντας, η Μάρθα, ο πράσινος, ο Κοκτό ο κόκκινος, ο Ρόη ο κίτρινος κι ο Ορφέας ο καφέ με τις άσπρες βούλες. Μαζί τους ζουν και άλλα ζώα, μικρά και μεγάλα, με τα οποία οι ελέφαντες τα πάνε καλά, τουλάχιστον με κάποια. Γιατί με κάποια άλλα μαλώνουν. Όλοι αυτοί, μαζί με τους φίλους τους και τους φίλους του, ένα πιθηκάκι, μια αρκούδα, έναν σκαντζόχοιρο, μια μπαλαρίνα, έναν κουτσό στρατιώτη, παίζουν, διασκεδάζουν, κάνουν απίθανα πράγματα, από ποδήλατο και χορό, μέχρι κωπηλασία και μια τρελή παρέλαση. Η μαμά επιστρέφει. Όλα πρέπει να μπουν στη θέση τους γρήγορα. Πρέπει να βοηθήσουν όλοι…

    Εστιάζοντας

    Ο συναρπαστικός κόσμος της ανάγνωσης ενός βιβλίου, ο δημιουργικός θόρυβος που προκαλεί μια ανάγνωση, η πολυσχιδής έκτασή της στη ζωή ενός παιδιού, στο παιχνίδι του, στο ελεύθερο, απροσχεδίαστο, αυτοσχεδιαστικό, αυθόρμητο παιχνίδι του, έτσι όπως αυτό αναπτύσσεται στον άφθονο ελεύθερο χρόνο του πέριξ της μεταβρεφικής και προσχολικής ηλικίας, είναι το κέντρο που χτυπάει ευφάνταστα και με ακρίβεια η συγγραφέας Τασούλα Τσιλιμένη.

    Ένα παιδί, αφηγητής, ήρωας, πρωταγωνιστής και παρατηρητής μαζί, άρχοντας της ζούγκλας και νομοθέτης των όρων του παιχνιδιού, συναρμοστής και ταξιδιώτης μέσα σε μια αναντίγραφη ζούγκλα που έχει φτιάξει κάποιος για λογαριασμό του και το παιδί-αφηγητής της ιστορίας που διαβάζουμε έχει εκτείνει στον χώρο του σπιτιού του. Φαντασία. Χιούμορ. Σουρεαλισμός. Μια ζωοπομπή, στα όρια μιας καρναβαλικής παρέλασης όπου όλοι περνούν θαυμάσια μέχρι που επιστρέφει η μαμά και (ακολουθεί spoiler, απομακρυνθείτε) όλοι οι σύντροφοι του παιχνιδιού, όλα τα ζώα και οι φίλοι του παιδιού πρέπει να επιστρέψουν στη θέση τους, στο βιβλίο που του διαβάζει η μητέρα του. Ο τίτλος του είναι Πέντε ελέφαντες στη ζούγκλα και αυτή η ανατρεπτική ενσωμάτωση, αυτός ο απροσδόκητος εγκιβωτισμός του ίδιου του βιβλίου της συγγραφέα στο βιβλίο που διαβάζει η μητέρα στο παιδί της, είναι εκτός από αποθεωτική της φιλαναγνωσίας και της ασύγκριτης δύναμης και συνεισφοράς των βιβλίων στη φαντασία και το δημιουργικό παιχνίδι των παιδιών, μια ανατροπή που έμμεσα υμνεί την κυκλικότητα των πραγμάτων και της ίδιας της ζωής.

    Χρώματα, ζώα, μεγέθη, διακειμενικές παραπομπές (μολυβένιος στρατιώτης), ένα σύγχρονο καρναβάλι των ζώων είναι μερικές μόνο από τις επεκτάσεις που μπορεί να δει κάποιος αναγνώστης και να δώσει στους μικρότερους αναγνώστες χώρο και χρόνο να τα ανακαλύψουν. Αλλά κι εκείνη η μοναχικότητα του παιδιού, του άρχοντα της ζούγκλας, που επινόησε ή αντέγραψε για τον εαυτό του έναν ρόλο, απόντων κάθε άλλου ανθρώπου γύρω του, μικρού ή μεγάλου, ενορχηστρώνοντας ένα διασκεδαστικό πάρτι μέχρι να βρεθεί… συμπαίκτης.

    Η Χρύσα Σπυρίδωνος εικονογραφεί με πολυχρωμία, κίνηση και ένταση και θα πρόσθετα και με θόρυβο αυτήν την κεφάτη ζωοπομπή δίνοντάς της τον χαρακτήρα που απαιτούσε η παιγνιώδης, χιουμοριστική, ευχάριστη, μεστή αφήγηση της συγγραφέα.

    Για αναγνώστες από 3-3,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καστανιώτη.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ελεφαντάκι-Φοίβος Δεληβοριάς

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Πέντε ελέφαντες στη ζούγκλα
    Συγγραφέας: Τασούλα Τσιλιμένη
    Εικονογράφος: Χρύσα Σπυρίδωνος
    Εκδόσεις: Καστανιώτης, Νοέμβριος 2022
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21,5 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-03-7002-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular