More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΌλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω, της Τάιλερ Φέντερ

    Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω, της Τάιλερ Φέντερ

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 2+ (target 3-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Όποιος έχει την καρδιά, έχει και το κορμί.
    Chrétien De Troyes

    Η Τάιλερ Φέντερ δημιουργεί έναν εύληπτο για όλα τα παιδιά ύμνο στη διαφορετικότητα, την αποδοχή και την αντιστερεοτυπική ομορφιά.

    Περί τίνος πρόκειται

    σΣώματα μεγάλα, μικρά, ψηλά, λιγνά, αδύνατα, παχουλά, κυρτά, κουρασμένα, ταλαιπωρημένα, φροντισμένα, στρογγυλά, σμιλεμένα, πλαδαρά, αφημένα, ροζ, λευκό, μαύρο ή ροδοκοκκινισμένο, με μαλλιά σγουρά, φουσκωτά, καθόλου ή αραιά, με τρίχες στα πόδια ή τη μασχάλη, με μάτια σχιστά, γαλανά, στρογγυλά, με γυαλιά, με μύτη γαμψή, στρογγυλή, χείλη πεταχτά ή λεπτά, κενά στα δόντια ή στο μάγουλο ουλή, φακίδες ή στο δέρμα πιτσιλιές, χέρια τριχωτά, δάχτυλα λεπτά ή χοντρά, κοιλιές επίπεδες ή αφράτες, με σημάδια ή με ράμματα, σώματα σαν το δικό σου και το δικό μου.

    Εστιάζοντας

    Η Τάιλερ Φέντερ εικονογραφικά δείχνει να αγαπά πολύ την ποπ κουλτούρα, την πολυχρωμία της, τις αντιθέσεις της, την απλότητα στις μορφές, οι οποίες είναι κυρίαρχες άλλωστε στο πρότζεκτ της αυτό. Οι εικόνες της δεν έχουν εικαστική δύναμη, αλλά μια διεισδυτική απλότητα που απευθύνεται σε παιδιά ήδη από 2-2,5 ετών, έτσι προσπαθεί να αποφύγει λεπτομέρειες και υπερβολικά οπτικά ερεθίσματα και να μείνει πιστή στην αποτύπωση ανθρώπινων σωμάτων.

    Το κείμενό της είναι ένας πολύ δυνατός ύμνος στη διαφορετικότητα την οποία εξιχνιάζει και ιχνηλατεί σε κάθε μα κάθε της πτυχή ως προς το ανθρώπινο σώμα. Κάθε μέλος του σώματος, κάθε σημείο, από το κεφάλι και τα χαρακτηριστικά του, από τα δάχτυλα των χεριών και τις τρίχες, μέχρι τα γυαλιά, το ύψος, τις ουλές, τα σημάδια, το χρώμα, τα μαλλιά, την κυρτότητα, όλα μα όλα αναφέρονται μέσα σε ευχάριστα τετράστιχα στιχάκια που γίνονται η αποθέωση της συμπερίληψης. Όλοι μα όλοι είναι αποδεκτοί, μοναδικοί και εν τέλει όμορφοι. Η συνεχής επανάληψη του “Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω” τονίζει ακριβώς αυτή τη δήλωση αποδοχής και απενοχοποίησης οποιουδήποτε σημείου μπορεί να προβληματίζει ή να κάνει κάποιον να νιώθει περίεργα, άβολα, άσχημα, μειονεκτικά.

    Η Φέντερ τοποθετεί αμέτρητες ανθρώπινες φιγούρες, κάθε ηλικίας, προέλευσης και χαρακτηριστικών σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, από πάρκα, ακρογιαλιές, γιορτές και πισίνες, μέχρι σινεμά και αστικά τοπία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δείχνουν χαρούμενοι, χαμογελαστοί, ασφαλείς μέσα σε αυτή την αποδοχή και συντροφικότητα που απολαμβάνουν. Τι τους ενώνει; Τι τους συνδέει; Τι τους φέρνει τόσο κοντά; Δεν επεξηγείται αλλά είναι μιας σαφής υποδήλωση από το κείμενο: η πεποίθηση ότι κάθε σώμα είναι όμορφο, ότι κανείς δεν είναι απόβλητος ή υποκείμενο χλευασμού, απόρριψης ή εκφοβισμού.

    Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.

    Για αναγνώστες από 2-2,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πουά.

    Διακρίσεις

    Συμπεριλήφθηκε στην λίστα με τα 10 καλύτερα φεμινιστικά βιβλία του 2022 για μικρούς αναγνώστες, από το πρόγραμμα Rise: A Feminist Book Project List της Ένωσης Βιβλιοθηκών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω
    Σειρά: Bodies are cool
    Συγγραφέας: Tyler Feder
    Εικονογράφος: Tyler Feder
    Εκδόσεις: Πουά, Δεκέμβριος 2022
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Επιμέλεια: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελιδοποίηση: Στέλιος Χέλμης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-84133-7-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular