More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΠαίξε, Μαξ! της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Παίξε, Μαξ! της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η μοναξιά είναι η φτώχεια του εαυτού μας. Η απομόνωση είναι ο πλούτος του εαυτού μας.
    May Sarton

    Τρίτο βιβλίο της σειράς με τον Μαξ, το μαύρο πρόβατο, όπου η Μαρία Ρουσάκη σημαδεύει την ελεύθερη βούληση, την (αντί)κοινωνικότητα, την προτίμηση.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Μαξ δεν έπαιζε ποδόσφαιρο, ούτε μπάσκετ, ούτε ρακέτες στην παραλία. ούτε έκανε ορειβασία. Του άρεσε όμως πολύ να ζωγραφίζε, να μελετά τα πουλιά, να σκάβει για έντομα, να παίζει μόνος του καμιά φορά, ακόμα και στα κρυφά. Ο μπαμπάς του προτείνει να πάνε για μπάλα. Η μαμά του προτείνει καράτε και ο νονός ορειβασία. Πάντα η απάντηση είναι “όχι, ευχαριστώ. Δεν μ’ αρέσει καθόλου αυτό”.

    Όλα αρχίζουν να αλλάζουν όταν τρώει μια μπάλα στο κεφάλι από την Λούλα που του ζητά συγγνώμη και τον καλεί να παίξουν. Εκείνος αρνείται ξανά και ξανά. Μα πάλι τρώει μπάλα στο κεφάλι. Η Λούλα τον πείθει τελικά να μπει στο παιχνίδι ως τερματοφύλακας. Από συνωμοσία της τύχης αναδεικνύεται σε… σούπερ τερματοφύλακα. Τελικά, τι σημαίνει “παίξε, Μαξ”;

    Εστιάζοντας

    Κοινωνικότητα εναντίον μοναχικότητας, συμμετοχή στο κοινό παιχνίδι εναντίον μοναχικού, δημιουργικού παιχνιδιού. Προσωπική επιλογή και άρνηση με ευγένεια στην πρόταση για συμμετοχή. Ισχυρογνωμοσύνη και δοκιμή/συμμετοχή μετά δισταγμού. Το μαζί που φοβίζει τα διστακτικά παιδιά και ο καθοριστικός ρόλος του X faxtor Λούλα που έρχεται σαν ένα είδος από μηχανής θεού να ελαστικοποιήσει τις αρνήσεις του Μαξ.

    Αυτός είναι ο ρεαλιστικός κόσμος που συναντάμε στο τρίτο βιβλίο του Μαξ. Η Μαρία Ρουσάκη τον δείχνει με ευκρίνεια, με διαλόγους, με επαναλαμβανόμενα μοτίβα, με ήπια πλοκή. Τα μοναχικά, διστακτικά στο μαζικό παιχνίδι, παιδιά, που νιώθουν ενδεχομένως αδέξια να συμμετέχουν σε έντονα παιχνίδια, σε αθλητισμό, σε δραστηριότητες που απαιτούν ένταση και αυξάνουν την αδρεναλίνη, δεν είναι σπάνια περίπτωση. Η συγγραφέας μέσα από τον Μαξ διαχειρίζεται την επιλεκτική απομόνωσή τους ήπια, δίχως έντονες λύσεις και μαγικές συνταγές και ακόμα μια φορά επενδύει στον χρόνο που θα σου προσφέρει κάποια στιγμή το τυχαίο γεγονός, το οποίο θα διασπάσει την αντίσταση και θα φέρει τον Μαξ/παιδί εγγύτερα στους άλλους, στη συμμετοχή.

    Τέλος, να σημειώσω ότι η μοναχικότητα πρέπει να διαχωριστεί ξεκάθαρα από τη μοναξιά, καθώς η δεύτερη δεν είναι επιλογή, έχει συνήθως αρνητικό πρόσημο, ενώ η πρώτη είναι προσωπική επιλογή.

    Η Λέλα Στρούτση με ζωντάνια και εκφραστικότητα να ντύνει με ευχάριστη διάθεση και αυτή την ιστορία του Μαξ ακολουθώντας τον βασικό κορμό της πλοκής, δίχως όμως να αποφεύγει να καταγράψει επιμέρους στοιχεία που λειτουργούν ενισχυτικά της κειμενικής αφήγησης.

    Για αναγνώστες από 3 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Παίξε Μαξ!
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
    Εικονογράφος: Λέλα Στρούτση
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, 11 Μαΐου 2021
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 24 Χ 25
    ISBN: 978-960-645-277-2
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular