More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠαιδικά όνειρα, της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Παιδικά όνειρα, της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Μια φορά κι έναν καιρό ήταν… μερικά παιδιά. Αγόρια και κορίτσια. Σαν όλα τα παιδιά. Σαν όλα τα αγόρια, σαν όλα τα κορίτσια. Ονειρεύονταν. Πράγματα δικά τους, μικρά, ασήμαντα, μεγάλα ή τρανά, άπιαστα κι ακατόρθωτα για τον κόσμο, όπως κάνουν πάντα και παντού τα παιδιά.

    Ένα κορίτσι ονειρευόταν να αγγίξει τα αστέρια. Είναι μακριά τα αστέρια, δε μπορούν να τα φτάσουν οι άνθρωποι, της έλεγαν όλοι.

    Κι ήταν κι ένα αγόρι που ονειρευόταν να πετάξει σαν πουλί πάνω από θάλασσες και σπίτια. Δεν έχουν φτερά οι άνθθρωποι του έλεγαν όλοι.

    Κι ήταν ένα άλλο κορίτσι που ονειρευόταν να χτίσει έναν πύργο που δε θα χαλούσε ποτέ. Το κύμα κι ο αέρας πάντα χαλάνε τους πύργους δίπλα στην άμμο, της είπαν όλοι.

    Κι ήταν κι άλλα παιδιά σαν κι αυτά. Κι όλα ονειρεύονταν. Άλλο να βρει έναν κρυμμένο θησαυρό στη γη, άλλο να ζήσει με τα ζώα, άλλο κάτι διαφορετικό, το καθένα κάτι δικό του.

    Κι οι άνθρωποι, οι μεγάλοι, πάντα με τα μάτια της λογικής -ποιας;- και του ρεαλισμού -ποιου;- πάντα φρόντιζαν να προσγειώνουν τα όνειρά τους, να ψαλιδίζουν φτερά και σκέψεις, να ρίχνουν πριν καν σηκωθούν τα κάστρα, να βλέπουν τον κόσμο σκοτεινό από όνειρα.

    Μα τα παιδιά… Τα παιδιά που πίστεψαν στα όνειρά τους και δεν εγκατέλειψαν δικαιώθηκαν. Πώς;

    Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει αστέρια έγινε το ίδιο… αστέρι. Και το αγόρι που ήθελε να πετάξει, πέταξε σαν πιλότος. Κι όλα τα άλλα παιδιά μια χαρά τα κατάφεραν σαν έκλεισαν τα αυτιά τους στων ανθρώπων τις προγνώσεις.

    Κοντινά κλικ στα όνειρα παιδιών από όλον τον κόσμο συνθέτουν μια τρυφερή, σπονδυλωτή ιστορία για την πίστη στον εαυτό, τις δυνατότητες και το όνειρο που αν το πιστεύεις δεν χάνεται ποτέ.

    Η εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη γοητεύει με τη λιγότητα των στοιχείων της, δεν σκεπάζει το εξίσου λιτό κείμενο με το οποίο δένει αρμονικά σε ατμόσφαιρα και ύφος.

    Για τη μέρα των δικαιωμάτων των παιδιών (η παγκόσμια ημέρα των δικαιώματων των παιδιών είναι στις 20 Νοεμβρίου κάθε χρόνο). Δηλαδή για κάθε μέρα που φτιάχνεις έναν μικρό πολίτη που θες να πατήσει γερά στα πόδια του και να πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει όσα τον κάνουν ευτυχισμένο.

    Το βιβλίο είναι δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά), στοιχείο που το καθιστά επιπρόσθετα ξεχωριστό. Από τις εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Παιδικά όνειρα-Children’s Dreams
    Συγγραφέας: Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή
    Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Διόρθωση αγγλικού κειμένου: Maya Charlesworth
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2016
    Διόρθωση: Αντωνία Γουναροπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-16-6643-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular