More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠαροιμίες — Γλωσσοδέτες, των Μάκη Τσίτα και Ράνιας Μπουμπουρή (εικ.: Ανδριάνα Ρούσσου)

    Παροιμίες — Γλωσσοδέτες, των Μάκη Τσίτα και Ράνιας Μπουμπουρή (εικ.: Ανδριάνα Ρούσσου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο γλωσσικών δεξιοτήτων για παιδιά

    Της καρακάξας η φωλιά,
    τσάκνα καρακαξότσακνα.

    Η ελληνική λαϊκή παράδοση μέσα από δύο έξυπνα βιβλία, από τον Μάκη Τσίτα και τη Ράνια Μπουμπουρή.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δύο βιβλία, ένα με τριάντα δύο παροιμίες και ένα με είκοσι πέντε γλωσσοδέτες. Σε κάθε σελίδα και από ένα. Στο διαδίκτυο υπάρχουν οι τριπλάσιοι γλωσσοδέτες και παροιμίες σε αριθμό. Τι κατάφεραν εδώ, λοιπόν, οι δύο συγγραφείς, εκτός από το να συγκεντρώσουν σε ένα βιβλίο μερικές παροιμίες και γλωσσοδέτες; Νομίζω ότι έκαναν κάτι πολύ απλό αλλά σημαντικό.

    Τοποθέτησαν ψήγματα της ελληνικής λαϊκής σοφίας και παράδοσης, κατανοητά στον νοητικό χάρτη των παιδιών 4-7 περίπου ετών όπου εγώ θεωρώ ότι απευθύνονται, σε ένα βιβλίο και όλον αυτόν τον γλωσσικό πλούτο τον οπτικοποίησαν, του έδωσαν πνοή, καθώς τον έφεραν σε συνδιαλλαγή, σε επαφή, σε άμεση συμπλοκή με τον κόσμο της εικόνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παροιμίες όπως “Άπλωνες τα πόδια σου κατά το πάπλωμά σου” και γλωσσοδέτες όπως “τρεις τίγρεις με τρία τιγράκια” να αποτυπώνονται παιγνιωδώς και με χιούμορ, προκαλώντας τα παιδιά-αναγνώστες να αποκωδικοποιήσουν τη σημασία, τη βαθύτερη έννοια κάθε φράσης με τη βοήθεια της εικόνας αλλά και των λέξεων. Ακριβώς αυτή η προσπάθεια αποκωδικοποίησης που συνεπικουρείται από την εικόνα είναι που κάνει αυτά τα δύο βιβλία κάτι παραπάνω από δύο συλλογείς παροιμιών και γλωσσοδετών.

    Εστιάζοντας

    Εκτός της επαφής με τον σπουδαίο πλούτο της ελληνικής γλώσσας, τα παιδιά θα αντιληφθούν τη συμπύκνωση της λαϊκής σοφίας, αυτή την εκπληκτική αρετή της λακωνικότητας να λες τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγες λέξεις αλλά και την εξέλιξη της γνώσης μέσα στους αιώνες, καθώς όσα σήμερα απέχουν ένα κλικ μακριά από το γκουγκλ, κάποτε χρειάζονταν εκατοντάδες χρόνια προφορικής παράδοσης για να αποτυπωθούν και να γίνουν κτήμα και γνώση σε κάθε νου: ψάχνω ψύλλους στ’ άχυρα. Γιατί όταν οι άνθρωποι αλώνιζαν και μάζευαν το στάρι τους και τύχαινε να χάσουν κάτι, τότε πολύ απλά, αυτές οι τέσσερις απλές λέξεις αποτυπώνουν τη δυσκολία και την απελπισία τους.

    Αυτήν τη γνώση, τη μαγεία της ελληνικής γλώσσα στον διάβα των αιώνων θα συναντήσετε σε αυτά τα δύο βιβλία και θα εμπνευσθείτε να γνωρίσετε περισσότερες παροιμίες και γλωσσοδέτες και γιατί όχι να φτιάξετε και τα δικά σας.

    Και μιλώντας συνεχώς για εικόνες, να μη λησμονήσουμε να αναφερθούμε σε εκείνη που κάνει τον μισό δρόμο αυτών των βιβλίων, την εικονογράφο Ανδριάνα Ρούσσου που με γοητευτική αλλά όχι φωτογραφική ευκρίνεια αποτυπώνει όλο αυτόν τον θαυμάσιο κόσμο των λέξεων.

    Για αναγνώστες από 3,5-4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Αξιοποιώντας

    Παίξτε με τις παροιμίες. Αναρωτηθείτε για τη σημασία τους. Αναζητήστε γιατί διατυπώθηκαν έτσι, τι μπορεί να συνέβη στον παθόντα και δραματοποιήστε σε μικρά σκετς τα συμβάντα. Θα γελάσετε πολύ!

    Όσο για τους γλωσσοδέτες, τα μπερδέματα της γλώσσας θα σας χαρίσουν αμέτρητες στιγμές γέλιου. Θεσπίστε κίνητρα ή και μικροβραβεία και προκαλέστε σε αυτή την ιδιότυπη γυμναστική προφορικής δεινότητας. Θα γελάσετε (να χειροκροτάτε όλα τα λάθη) και θα αναρωτηθείτε για τους λόγους που συμβαίνουν αυτά τα γλωσσομπερδέματα.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Παροιμίες
    Γλωσσοδέτες
    Συγγραφέας: Μάκης Τσίτας , Ράνια Μπουμπουρή
    Εικονογράφος: Ανδριάνα Ρούσσου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Σεπτέμβριος 2022
    Θεώρηση κειμένου: Αγγελική Μόσχου
    Μακέτα εξωφύλλου: Τζίνα Γεωργίου
    Σελιδοποίηση: Βάσω Βύρρα
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 17,5 Χ 24,5
    ISBN: 978-618-01-4502-1
    978-618-01-4504-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular