More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠεριπέτεια στο ποτάμι, της Ένιντ Μπλάιτον

    Περιπέτεια στο ποτάμι, της Ένιντ Μπλάιτον

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Μικροπληροφορία: Η Μπλάιτον έγραψε περισσότερα από 700 βιβλία στα 71 χρόνια που έζησε, δηλαδή… πάνω από 15 βιβλία τον χρόνο, αν υποθέσουμε ότι έγραφε περίπου από τα 20 της (το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε σε ηλικία 24 ετών).

    Σε μια επιστολή προς τον ψυχολόγο Πίτερ Μακ Κέλλαρ, η Μπλάιτον περιγράφει την τεχνική γραφής της: «Κλείνω τα μάτια μου για λίγα λεπτά, με τη φορητή γραφομηχανή στα γόνατά μου – κάνω το μυαλό μου να αδειάσει και περιμένω – και μετά, οι χαρακτήρες στέκονται μπροστά μου μέσα στο μυαλό μου, όσο ξεκάθαρα θα έβλεπα πραγματικά παιδιά… Η πρώτη πρόταση έρχεται κατευθείαν στο μυαλό μου, δεν χρειάζεται να την σκεφτώ – δεν χρειάζεται να σκεφτώ τίποτα».

    … Την επόμενη μέρα, ως συνήθως ήρθε ο γιατρός, ο οποίος έμεινε πολύ ευχαριστημένος και με τους τέσσερις. «Σήμερα να σηκωθούν το απόγευμα και αύριο από το πρωί» είπε. «Έπειτα την κανονική τους ώρα, όπως πάντα».

    «Πότε μπορούν να πάνε σχολείο, γιατρέ;» ρώτησε η κυρία Κάνινγχαμ.

    Η περιπέτεια στο ποτάμι είναι το τελευταίο από τα οκτώ βιβλία της σειράς μυστηρίου Adventure/Περιπέτεια της φημισμένης Ένιντ Μπλάιτον. Η πρώτη ιδέα εισέβαλε στο ανυπότακτο μυαλό της το 1944 – με το μυθιστόρημα Περιπέτεια στο νησί και η τελευταία- για αυτή τη σειρά- το 1955 με την Περιπέτεια στο ποτάμι.

    Όλα όμως ξεκίνησαν το 1922, όταν εκδόθηκε η πρώτη της συλλογή ποιημάτων και λίγα χρόνια μετά το πρώτο της μυθιστόρημα. Η Ένιντ Μπλάιτον  πλέον ήξερε πως δεν μπορούσε να σταματήσει να γράφει και να μοιράζεται με το κοινό της όλες τις σκέψεις που γεννούσε η φαντασία της, έτσι από τότε πρόσφερε στους αναγνώστες πάνω από 700 βιβλία, χτίζοντας μια λογοτεχνική αυτοκρατορία, παράγοντας μερικές φορές πενήντα βιβλία ετησίως.  Ο τεράστιος όγκος της δουλειάς της και η ταχύτητα με την οποία έπλαθε τις ιστορίες της, οδήγησαν στη φήμη ότι χρησιμοποίησε ένα στρατό συγγραφέων -φαντασμάτων.

    Έτσι φτάνουμε στο 1944 εν μέσω των πυρών του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, της παγκόσμιας αναταραχής και αβεβαιότητας, σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από την μεταπολεμική λιτότητα και απολαμβάνει την άνευ πολιτικής ορθότητας ελευθερία,  η Ένιντ Μπλάιτον αποφασίζει να προσφέρει με τη νέα της σειρά περιπέτειας, μια ακτίνα ελπίδας και διαφυγής από τη ζοφερή πραγματικότητα, στους νεαρούς αναγνώστες. Τέσσερα παιδιά και ένας παπαγάλος που μιλάει θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι στην περιπέτεια, που για τη συγγραφέα φαίνεται πως κράτησε περίπου 10 χρόνια- αν και χρειάστηκε μόλις μια εβδομάδα για να γράψει κάθε ένα από τα βιβλία της, αλλά για όλους εμάς συνεχίζει μέχρι σήμερα και όπως φαίνεται θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα.

    Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες έγραψε το βιβλίο των 60.000 λέξεων The River of Adventure/ Περιπέτεια στο ποτάμι, ακούγοντας το «υπό-μυαλό της σε αντιπαράθεση με το ανώτερο συνειδητό μυαλό της», όπως η ίδια έλεγε.

    Πρωταγωνιστές και σε αυτή την περιπέτεια είναι, ασφαλώς, τα τέσσερα παιδιά, ο Τζακ που έχει ένα ιδιαίτερο πάθος για τα πουλιά και περνά τον περισσότερο χρόνο του παρατηρώντας τα, η όμορφη και στοργική Λούσι-Αν -με τα κόκκινα μαλλιά τα πράσινα μάτια και τις φακίδες, ο Φίλιπ που έχει πάντα έναν πραγματικό ζωολογικό μικρόκηπο κάπου μέσα στα ρούχα του, η Ντάι­να με το έντονο ταπεραμέντο και την ευφυία και φυσικά η Κίκι -ο θηλυκός παπαγάλος του Τζακ με το τεράστιο ρεπερτόριό  φράσεων- εντολών και περίεργων θορύβων. Η παρέα των ηρώων θα ολοκληρωθεί με τη θεία Άλι -μια ευγενική και τρυφερή γυναίκα, τον Μπιλ- έναν μυστικό πράκτορα, τον υπάκουο Τάλα αλλά και τον «πολυμήχανο» Οόλα.

    Μετά από μία γρίπη που ταλαιπώρησε τα τέσσερα παιδιά, ο γιατρός συνέστησε να κάνουν διακοπές έτσι ώστε να αντέξουν τον υπόλοιπο χρόνο. Τα παιδιά ήταν κατενθουσιασμένα. Ποιο θα ήταν το κατάλληλο κλίμα για την ανάρρωσή τους; Ίσως κάπου που να έχει ζέστη; Ο Μπιλ όμως έπρεπε πάλι να φύγει σε κάποια μυστική αποστολή. Πώς θα έφευγαν; Που θα πήγαιναν; Τη λύση θα την δώσει ο Μπιλ, ο οποίος θα τους πάρει μαζί του, κάπου στη Μέση Ανατολή- κοντά στα σύνορα της Συρίας.

    Πώς ονομάζεται το ποτάμι αυτό, Τάλα; Ρώτησε ο Φίλιπ.

    Ονομάζεται «Το ποτάμι της Άμπενκα», απάντησε ο Τάλα, με τα μάτια του καρφωμένα στο νερό μπροστά.

    «Έι εσείς ακούτε;» φώναξε ο Φίλιπ. Λέει ότι αυτό το ποτάμι το λένε «Το ποτάμι της περιπέτειας»! Καταπληκτικό, συμφωνείτε;»

    Από μια περιπέτεια δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι «κακοί», ένας κυνηγός θησαυρών, ένας μυστηριώδης τύπος με πολλά προσωπεία, ένας απατεώνας αλλά και ένας φακίρης θα προσπαθήσουν να βάλουν εμπόδια στο ταξίδι με το ποταμόπλοιο σε μια μυστηριώδη χώρα κάπου στα βάθη της Ανατολής. Τo ταξίδι τους θα πάρει απρόβλεπτη τροπή και το παράξενο ποτάμι θα τους οδηγήσει σε ονειρικά και μυστηριώδη μέρη, θαμμένα κάτω από την άμμο επτά χιλιάδων χρόνων, που κρύβει μυστικά και  θησαυρούς πέρα από κάθε φαντασία.

    «Αυτός στείλει άντρες να δέσουν εμάς» είπε ο Τάλα, που είχε στήσει αυτί. «Κύριος Ούμα κακός άνθρωπος, πολύ κακός άνθρωπος».

    Η συγγραφέας είχε τη δύναμη να γεννήσει ιστορίες, ακούγοντας τις μικρές φωνές του μυαλού της και στήνει διασκεδαστικές περιπέτειες με πολλή φαντασία, στις οποίες τα παιδιά αλλά και ο πυρήνας μιας οικογένειας βρίσκονται στο επίκεντρο, επιδιώκοντας  να φωτίσει, να εξηγήσει, να απομυθοποιήσει την ενηλικο-κρατούμενη πραγματικότητα.

    Σε ένα άρθρο του 1958 που δημοσιεύθηκε στο The Author, η Ένιντ Μπλάιτον έγραψε: «Υπάρχουν δεκάδες ή περισσότεροι διαφορετικοί τύποι ιστοριών για παιδιά, και τις έχω δοκιμάσει όλες, αλλά οι αγαπημένες μου, ήταν εκείνες με μια οικογένεια στο επίκεντρο τους».

    Η γραφή της χαρακτηρίζεται από τον αυθορμητισμό του προσφέρει ο προφορικός λόγος και μια αβίαστη φυσικότητα, παρόλο που κάποιες φορές έρχονται όλα βολικά έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η εξέλιξη της ιστορίας. Κάποιες φορές γίνεται απρόσεκτη αλλά αυτό την κάνει τόσο προσιτή και οικεία. Οι περιγραφές της είναι λυτές, μινιμαλιστικές αφήνοντας περιθώριο στον αναγνώστη να περιπλανηθεί στους κόσμους που πλάθει. Χωρίς επιτηδεύσεις, χωρίς προεργασία, μοιάζει να αφήνεται στις αφηγήσεις των ηρώων που ζουν στο μυαλό της.

    Πλέον οι ιστορίες θεωρούνται κλασικές, από αυτές που δημιούργησαν σχολή για τους επόμενους συγγραφείς, που αποτέλεσαν το υπόβαθρό για τη δημιουργία πολλών ακόμα ιστοριών μυστηρίου και περιπέτειας για παιδιά, που ταξίδεψαν γενιές αναγνωστών, που δίδαξαν αλλά και διασκέδασαν, που παρουσίασαν τις αδικίες αλλά παράλληλα έδωσαν ελπίδα, που κατέρριψαν τα κατεστημένα χωρίς να θυσιάσουν τις ηθικές αξίες.  Μετά τους αδερφούς Γκριμ, τον Ντίκενς, τον Βερν και αρκετούς ακόμα, η Μπλάιτον διεκδικεί επάξια μια θέση στο πάνθεο των κλασσικών λογοτεχνών.

    Είστε έτοιμοι για… περιπέτεια;

    Για αναγνώστες από 8 ετών.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Με μια ματιά

    • Η περιπέτεια στο ποτάμι είναι το τελευταίο από τα οκτώ βιβλία της σειράς μυστηρίου Adventure/Περιπέτεια της φημισμένης Ένιντ Μπλάιτον. Η πρώτη ιδέα εισέβαλε στο ανυπότακτο μυαλό της το 1944 – με το μυθιστόρημα Περιπέτεια στο νησί και η τελευταία- για αυτή τη σειρά- το 1955 με την Περιπέτεια στο ποτάμι.
    • Η γραφή της χαρακτηρίζεται από τον αυθορμητισμό του προσφέρει ο προφορικός λόγος και μια αβίαστη φυσικότητα, παρόλο που κάποιες φορές έρχονται όλα βολικά έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η εξέλιξη της ιστορίας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Musketeer – Main Title

    Ennio Morricone- Marco Polo (TV Mini-Series)(1982) -Saluto Alla Madre

    The 13th Warrior

    Lawrence of Arabia(Overture) – Maurice Jarre

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Περιπέτεια στο ποτάμι
    Τίτλος πρωτοτύπου: The river of adventure
    Συγγραφέας: Ένιντ Μπλάιτον
    Εικονογράφηση εξωφ.: Κριστίν Μενάρ
    Εκδόσεις: Μίνωας, Απρίλιος 2021
    Επιμέλεια: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Σελίδες: 256
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-02-1728-5

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular