More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜυστήρια για δύο: Η εξαφάνιση της Μπέλλας, της Ζέφης Συρίβλη

    Μυστήρια για δύο: Η εξαφάνιση της Μπέλλας, της Ζέφης Συρίβλη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 10-13) – Λογοτεχνία (μυστηρίου) για παιδιά

    Η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι 1978)

    Άρθρο 2
    1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
    2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
    3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

    ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ με τη βαριά σιδερένια εξώπορτα που βρισκόταν στο νούμερο 15 της οδού Λαέρτου. Ακούμπησα λαχανιασμένη στους λεμονί τοίχους και περίμενα μερικά λεπτά. Αφού βεβαιώθηκα πως ο περίεργος τύπος που με είχε ακολουθήσει σε όλη τη διαδρομή είχε εξαφανιστεί, πήρα μια βαθιά ανάσα. Έπειτα ανέβηκα τρέχοντας ως τον τέταρτο όροφο και χτύπησα το κουδούνι της κυρίας Σμιθ. Μισάνοιξε διστακτικά την πόρτα και άρωμα λεβάντας με χτύπησε στα ρουθούνια.

    «Α, χρυσό μου, εσύ είσαι, δε σε περίμενα σήμερα»……

    «Και σήμερα… Μήπως είχαμε κανονίσει κάτι και το έχω ξεχάσει;» είπε νευρικά.

    «Όχι, όχι, κυρία Σμιθ, ησυχάστε. Μπήκα στην πολυκατοικία για να γλιτώσω»

    Η Λένη ζει με την κουλ, υπέρκομψη δικηγόρο μητέρα της σε μια πολυκατοικία της οδού Ιφικράτους, αγαπάει τα μυστήρια, διψά για περιπέτειες, θαυμάζει τον Ηρακλή Πουαρό, λατρεύει τα σπαράγγια και όπως λέει η μητέρα της έχει όσφρηση ελέφαντα – οι οποίοι σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα διαθέτουν υπερδιπλάσια όσφρηση σε σχέση με τους σκύλους.

    Ο Νικόλας με τα ξανθά σαν στάχια μαλλιά και την φράντζα που καλύπτει το ένα του μάτι, είναι γιος του Λεωνίδα – του πολυταξιδεμένου αρχιτέκτονα γείτονά τους, λάτρη της κλασσικής μουσικής. Ο Νικόλας ζει με την μητέρα του και κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο έρχεται στο σπίτι του πατέρα του, γυμνάζεται τακτικά, είναι λάτρης της υγιεινής διατροφής και έχει ανεπτυγμένη την οικολογική του συνείδηση.  Μαζί τους ζει και η σκυλίτσα τους η Μπέλλα –«η όμορφη κοπέλα», όπως την έλεγε ο Νικόλας.

    Μέχρι που ένα απόγευμα η Μπέλλα θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Ο Νικόλας θα αναστατωθεί και μαζί με τη Λένη θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν τα ίχνη της και να εξιχνιάσουν το μυστήριο. Παράξενες συμπτώσεις θα παραπλανήσουν τα δύο παιδιά και αρχικά οι υποψίες τους θα στραφούν στον εκκεντρικό και αγέλαστο ένοικο της πολυκατοικίας, όμως νέα στοιχεία αλλά και απορίες θα τους αποπροσανατολίσουν.  Παράξενα μαύρα γλυφιτζούρια, ένας μαυροντυμένος άντρας, ένα πολύ βαρύ χαλί, τα λεμόνια του κυρίου Αζαρία, ο ακατάστατος Βλαντιμίρ με το μεγάλο τατουάζ αλλά και ο ποδηλατικός γύρος της Αθήνας με τους διάσημους συμμετέχοντες, θα περιπλέξουν τα πράγματα. Τα δύο παιδιά θα υποψιαστούν τους πάντες και κανέναν. Όμως είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους, ώστε να βρεθεί η Μπέλλα.

    Θα τα καταφέρουν;

    Η Ζέφη Συρίβλη δομώντας το μυθιστόρημά της με κεντρικό άξονα την εξαφάνιση της Μπέλλας στήνει μια καλογραμμένη περιπέτεια μυστηρίου με σκηνικό ένα ρεαλιστικό περιβάλλον απόλυτα συμβατό με την σημερινή κοινωνία, τις ανάγκες και τα προβλήματά της, μεταφέροντας τις αγωνίες δύο εφήβων.

    Γρήγορη ροή, απλή γλώσσα, δίχως περιττές επεξηγήσεις και περιγραφές, αμεσότητα, πινελιές χιούμορ αλλά και οι όμορφα σκιαγραφημένοι χαρακτήρες, δημιουργούν μια ευχάριστη ιστορία που αναδεικνύει θέματα όπως η φιλία, η συνεργασία, η επιμονή, η υποστήριξη, η αποδοχή, ο σεβασμός στη ζωή κάθε έμψυχου πλάσματος, αλλά παράλληλα προσεγγίζει με τρυφερότητα τα συναισθήματα των παιδιών που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και μεταφέρει με ειλικρίνεια τις σκέψεις, τις αγωνίες και τις καθημερινές δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

    Η συγγραφέας επιλέγει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, εναλλάσσοντας τους αφηγητές – πότε η Λένη και πότε ο Νικόλας- δημιουργώντας στους αναγνώστες την αίσθηση της οικειότητας και της ταύτισης, θέλοντας να τους φέρει πιο κοντά στους ήρωες του βιβλίου έτσι ώστε να κατανοήσουν τις πράξεις, τα κίνητρα, τις αποφάσεις και τα συναισθήματά τους.

    Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε όσους σέβονται και αγαπούν τα ζώα.

    Η καλαίσθητη εικονογράφηση του εξωφύλλου αλλά και των μικρών ασπρόμαυρων σκίτσων που συνοδεύουν το κείμενο ανήκουν στην Λέλα Στρούτση.

    Ένα αξιόλογο δείγμα αστυνομικής προ και εφηβικής λογοτεχνίας.

    Για αναγνώστες από 9 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Η Ζέφη Συρίβλη δομώντας το μυθιστόρημά της με κεντρικό άξονα την εξαφάνιση της Μπέλλας στήνει μια καλογραμμένη περιπέτεια μυστηρίου με σκηνικό ένα ρεαλιστικό περιβάλλον απόλυτα συμβατό με την σημερινή κοινωνία, τις ανάγκες και τα προβλήματά της, μεταφέροντας τις αγωνίες δύο εφήβων.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Orbital – The Saint

    Θέμα νυχτερινού αγγέλου- Μάνος Χατζιδάκις

    Steptoe and son theme tune-Ron Grainer

    Ταραντέλα- Γ. Χατζηπιερής

    Mozart – Lacrimosa

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η εξαφάνιση της Μπέλλας
    Σειρά: Μυστήρια για δύο, βιβλίο 1
    Συγγραφέας: Ζέφη Συρίβλη
    Εικονογράφος: Λέλα Στρούτση
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2020
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελίδες: 168
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8961-6

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular