More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΠες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις; του Μπιλ Μάρτιν Τζούνιορ (εικ.: Έρικ...

    Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις; του Μπιλ Μάρτιν Τζούνιορ (εικ.: Έρικ Καρλ)

    pes_mou_kafe_arkouda_cover

    Το “Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις;” είναι το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε με εικονογράφηση από τον Έρικ Καρλ το 1967 στην Αμερική από τις εκδόσεις Henry Holt and Company. Πρόκειται λοιπόν για έναν βιβλίο 48 ετών. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να συγκινεί με την απλότητά του και δεν είναι τυχαίο ότι οι Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο το έφεραν στην Ελλάδα.

    Το κείμενο ανήκει στον Bill Martin Jr. Ο συγγραφέας άλλαξε αρκετές φορές το κείμενο, έτσι ο Έρικ Καρλ έχει τέσσερα διαφορετικά σετ εικονογραφήσεων για το συγκεκριμένο βιβλίο. Οι αλλαγές αφορούσαν κυρίως στην τελευταία σελίδα όπου υπάρχει είτε μια μητέρα είτε μια δασκάλα (όπως η παρούσα έκδοση) ή μια μαιμού όπως στην έκδοση του 1984 στη Μ. Βρετανία.

    Η ιστορία είναι απλή και δίχως ιδιαίτερη πλοκή. Η καφέ αρκούδα ερωτάται τι βλέπει. “Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις, σε ρωτώ; Εκείνη απαντά: “βλέπω ένα κόκκινο πουλί που βλέπει προς τα εδώ”. Αυτό θα συνεχιστεί με άλλα οκτώ ζώα. Το κόκκινο πουλί, την κίτρινη πάπια, το γαλάζιο άλογο, τον πράσινο βάτραχο κ.α. Όλα τα ζώα βλέπουν πάντα το επόμενο ζώο. Απλό ε; Κι όμως μέσα σε μια τόσο απλή πλοκή και ιστορία, ο συγγραφέας και ο εικονογράφος κατάφεραν να βάλουν ζώα, χρώματα, μαθηματικές έννοιες (δεξιά, αριστερά, προς τα εδώ) καθώς τα ζώα κοιτάζουν διαφορετικά κάθε φορά και ένα παιχνίδι memo για να το παίζετε όλοι μαζί.

    Από τα πλέον κατάλληλα βιβλία για την αρχή της σχολικής χρονιάς: λιτό κείμενο, διασκεδαστικό, χρώματα, ζώα, μνήμη και για έκπληξη στο τέλος… μια δασκάλα!

    Το βιβλίο δημιουργήθηκε σκοπεύοντας αρχικά στα σχολεία και τις βιβλιοθήκες των Η.Π.Α. Η επιτυχία και οι συνεχείς του εκδόσεις όμως κατά τα πρώτα χρόνια της έκδοσής του το κατέστησαν ένα ανεξάρτητο της εκπαιδευτικής αγοράς βιβλίο. Ο Έρικ Καρλ εξομολογείται στο blog του ότι άρχισε να ζωγραφίζει το βιβλίο σε κοινά χαρτιά του εμπορίου διαφόρων χρωματικών αποχρώσεων όπου ήθελε να χρησιμοποιήσει παστέλ και χρώματα έτσι ώστε να δώσει στα σχέδια του υφή. Με την πάροδο του χρόνου όμως αυτά τα χαρτιά άρχισαν να ξεθωριάζουν και να αποχρωματίζονται. Έτσι άρχισε να χρησιμοποιεί τα δικά του χαρτιά στα οποία τελικά κατάφερε το αποτέλεσμα που επεδίωκε. Αυτή η αλλαγή στα υλικά δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο εικονογράφος εξέλιξε το στυλ και τις τεχνικές του.

    Το Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις προσφέρεται για πάρα πολλές δραστηριότητες.

     Ακούστε ένα τραγούδι που… τραγουδά το βιβλίο!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις;
    Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?
    Συγγραφέας: Μπιλ Μάρτιν Τζούνιορ
    Εικονογράφηση: Έρικ Καρλ
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Ιούλιος 2015
    ISBN: 978-960-471-095-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular