More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠετάει, πετάει τ' αγριολούλουδο; της Bασιλικής Κατέρη

    Πετάει, πετάει τ’ αγριολούλουδο; της Bασιλικής Κατέρη

    Την τρυφερή κι αλληγορική ιστορία της Βάσως Κατέρη, η οποία απέσπασε το Γ’ Βραβείο στον 33ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, επέλεξε ο εκδοτικός οίκος Poema για να κάνει την εμφάνισή του στην Παιδική Λογοτεχνία. «Το κυκλάμινο που ήθελε να παραμείνει αγριολούλουδο» μετονομάστηκε σε «πετάει, πετάει τα’ αγριολούλουδο» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Poema σε εικονογράφηση της Χριστίνας Τσέβη. 

    Ένα μικρό μωβ λουλούδι έτυχε να φυτρώσει ανάμεσα στα βράχια ενός ξερότοπου. Τα βράχια στέκονταν πλάι του, ακίνητοι φρουροί καθώς αυτό μεγάλωνε ακούγοντας τις αμέτρητες ιστορίες που είχαν να του διηγηθούν. Το αγριολούλουδο είχε ένα όνειρο. Ήθελε να ταξιδέψει. Καθημερινά σκάρωνε με το νου του σχέδια για μακρινά ταξίδια.

    Μια χαρούμενη, φλύαρη πεταλούδα γίνεται το μέσο για το πρώτο ταξίδι του αγριολούλουδου που λόγω της πτώσης σε μια απότομη στροφή, έληξε άδοξα. Ένα μικρό σπουργίτι μετέφερε το ταλαιπωρημένο λουλούδι πίσω στο τόπο του, πριν εκείνο μαραθεί τελείως.
    Όταν άρχισε να ανακτά τις δυνάμεις του και παρά τις νουθεσίες των βράχων, το αγριολούλουδο άρχισε να αναπολεί το ταξίδι και να εύχεται να το επαναλάβει. Όταν ένας αγέρωχος  αετός έκανε την εμφάνισή του στα μέρη του, το λουλούδι μαγεύτηκε και τον ακολούθησε αμέσως στα ταξίδια του. Η εξερεύνηση άγνωστων τόπων ήταν μια αποκάλυψη για το μικρό λουλούδι. Η σχέση του όμως με τον εγωιστή και υπερφίαλο αετό δεν εξελίχθηκε όπως την περίμενε το αγριολούλουδο. Ο αετός νοιαζόταν μόνο για τον εαυτό του αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τις επιθυμίες του λουλουδιού. Το αγριολούλουδο άρχισε να χάνει όχι μόνο τη ζωντάνια του αλλά και την ταυτότητά του. Αν και δεν ήταν εύκολο,  το αγριολούλουδο βρήκε τη δύναμη να θέσει τα όρια στη σχέση του με τον αετό και να του μάθει τι σημαίνει σεβασμός.

    Στο βιβλίο της Βάσως Κατέρη οι αναγνώστες μέσα από μια τρυφερή ιστορία, θα έρθουν αντιμέτωποι με βασικά θέματα σχέσεων. Οι συμβολισμοί είναι πολλοί. Τα βράχια με τον όγκο και τη σταθερότητα τους, προσπαθούν να προστατέψουν το μικρό λουλούδι, όπως οι γονείς τα παιδιά τους. Όμως το αγριολούλουδο, όπως όλα τα νέα παιδιά, «διψά» για περιπέτεια. Θέλει να ζήσει καινούριες εμπειρίες αψηφώντας τους κινδύνους. Η πεταλούδα κι ο αετός  είναι οι φίλοι, οι σύντροφοι που συναντά κανείς στην πορεία της ζωής του. Ο καθένας με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Δεν είναι δύσκολο να γοητευτεί παρασυρθεί κανείς. Είναι κι αυτό μέρος του «ταξιδιού» της ζωής. Κι αυτό είναι ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία. Ανακαλύπτοντας κανείς ποιος είναι, μαθαίνει και να οριοθετεί τις σχέσεις του, επιδιώκοντας τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση

    Η Βασιλική Κατέρη μιλώντας στο  elniplex για το βιβλίο της είπε: «Τ’ αγριολούλουδο ανοίγοντας τα πέταλά του στο φως, διψάει να μάθει. Δεν διστάζει ακόμη και να ξεριζωθεί για να εκπληρώσει την επιθυμία του και μπαίνει σε περιπέτειες. Το ταξίδι τού επιφυλάσσει εκπλήξεις: κυκλάμινο ή αγριολούλουδο; Θα νιώσει ποιο είναι όταν ακουμπήσει τις ρίζες του…»

    Το κείμενο είναι απλό αλλά γεμάτο όμορφες, περιγραφικές εικόνες. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση ζωντανεύει από τους διαλόγους που διατηρούν την «φρεσκάδα» της προφορικότητας. Η Χριστίνα Τσέβη, μέσω της εικονογράφησής της, συνοδεύει αρμονικά και, κατά έναν τρόπο, διακριτικά το κείμενο.

    Αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο και να αφεθείτε στο ταξίδι του κυκλάμινου που ήθελε να παραμείνει αγριολούλουδο. Κι αυτός είναι ο τίτλος που κατά τη γνώμη μας εκφράζει καλύτερα την ενδιαφέρουσα, πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Βασιλικής Κατέρη. Καλή συνέχεια ευχόμαστε τόσο στην ίδια, όσο και στον εκδοτικό οίκο Poema. 

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πετάει, πετάει τ’ αγριολούλουδο;
    Συγγραφέας: Βασιλική Κατέρη
    Συγγραφέας: Χριστίνα Τσέβη
    Επιμέλεια έκδοσης: Βασίλης Ρούβαλης
    Εκδόσεις: Poema, 2016
    Στοιχειοθεσία-γραφιστική: Σοφία Ζώρα
    Σελίδες: 32
    ISBN: 978-618-5142-11-7

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular