More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΕκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω, της Μαρίας Παπαγιάννη (εικ.: Πέτρος...

    Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω, της Μαρίας Παπαγιάννη (εικ.: Πέτρος Χριστούλιας)

    Μαρία Παπαγιάννη, υποψήφια HCA Award 2020, #HCAΑ2020, #HCAAgreeknominee,#maria_papayanni

    Πολύ βαθιά κάτω από τη γη, εκεί που το φως του ήλιου και οι ρίζες των δέντρων δε φτάνουν, εκεί που κλάμα μωρού και φωνή ζώου δε φτάνει, ζούσε ο Νέιθαν, ένα καλικαντζαράκι διαφορετικό πολύ απ’ όλα τα υπόλοιπα της γης. Δεν του άρεσε να πηδάει, να κλωτσάει, να τισρίζει, να κάνει σκανταλιές, αλλά τα τραγούδια, η ζωγραφική, οι ιστορίες, το νερό, η καθαριότητα.

    Ιστορίες! Πιο πολύ του αρέσει εκείνη η πασίγνωστη για το τεράστιο δέντρο που στηρίζει τη γη κι οι καλικάντζαροι όλη τη χρονιά το πριονίζουν αλλά εκείνο πάντα βρίσκει και θεριεύει. Ο παππούς λέει για τότε που οι καλικάντζαροι ήτνα φίλοι με τους ανθρώπους. Όμως οι άνθρωποι τους γέλασαν, δίχως λόγο τους επιτέθηκαν και έκλεψαν τις πολύτιμες πέτρες από τα ορυχεία τους. Γιατί ήταν τρανοί τεχνίτες και μεταλλωρύχοι οι καλικάντζαροι. Για τους μικροσκοπικούς κατοίκους στα έγκατα της γης, οι πέτρες ήταν τα φυλαχτά τους. Οι άνθρωποι όμως ήταν κακοί όλοι τους, ενδιαφέρονταν μόνο για το κέρδος και τα πλούτη.

    Κάπως έτσι έκλεισαν σχεδόν οι δρόμοι για τη γη. Σχεδόν δηλαδή. Οπότε κάθε Χριστούγεννα, οι καλικάντζαροι ανέβαιναν επάνω και τους έκαναν άνω κάτω όλους. Έλα όμως που ο μικρός Νέιθαν δε θέλει να ανέβει στη γη στα κρυφά, σα σκανταλιάρης καλικάντζαρος. Τι τα θες! Να το αποφύγει δεν μπόρεσε κι ανέβηκε με τους άλλους επάνω, στη γη. Έφτασαν και μπήκαν από την πίσω πόρτα, εκείνη που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Κι αμέσως έτρεξαν να τους συναντήσουν.

    Εκεί που οι άλλοι πείραζαν τους ανθρώπους και σκανταλιές έσπερναν τη μια πίσω από την άλλη, ο Νέιθαν παρατηρούσε τους ανθρώπους, τα σπίτια τους, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τις κουζίνες με τα φαγητά. Μα όταν τραυματίστηκε πέφτοντας μες το τζάκι, τα πράγματα άλλαξαν για τα καλά. Ο Νέιθαν αποκόπηκε από την πορεία των άλλων.

    Κάπως έτσι ο μικρός καλικάντζαρος θα μείνει έναν ολόκληρο χρόνο πάνω στη γη, θα γνωρίσει την Έλλη, τους ανθρώπους, τους τόπους τους και θα καταλάβει πολλά για εκείνους, για την καλοσύνη ή την κακία τους, για τους καλικάντζαρους, για τον ίδιο του τον εαυτό.

    Όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία για τους αγαπημένους καλικάντζαρους, με στρωτή, παραμυθένια αφήγηση, ωραίες λέξεις διαλεγμένες και αρκετή λαϊκή παράδοση από την Μαρία Παπαγιάννη που πάντα δουλεύει τις ιστορίες της με ζωντάνια και εκφραστικότητα. Ο καλικάντζαρος Νέιθαν που διάλεξε τον κόσμο των ανθρώπων ενώνει τους δύο “αντίπαλους” κόσμους, λύνει τις παραξηγήσεις και υπερβαίνει τις αυθαίρετες γενικεύσεις.

    Η εικονογράφηση είναι του Πέτρου Χριστούλια.

    Από τις εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω
    Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
    Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
    Μακέτα εξωφύλλου: Παύλος Βατικιώτης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2012 (τελευταία ανατύπωση Δεκέμβριος 2015)
    Διόρθωση: Βασίλης Τζούβαλης
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 52
    Μέγεθος: 23 Χ 30
    ISBN: 978-960-16-46-92-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular