More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι κρατά την υπόσχεσή του, της Μαριλένας...

    Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι κρατά την υπόσχεσή του, της Μαριλένας Καββαδά (εικ.: Μυρτώ Δεληβοριά)

    Πρώτη φορά τόσο έτοιμος πανέτοιμος ο Άϊ-Βασίλης. Πανηγύρι τρελό από ταράνδους και ξωτικά που θα έφευγαν τόσο νωρίς για τη χώρα της ζεστής σοκολάτας. Να το γιορτάσουν!

    Πάνω από το φεγγάρι πετούσαν, μάλλον φάλτσα τραγουδούσαν ώσπου μια απότομη βουτιά σαν κενό αέρος έκανε το έλκηθρο να χορεύει στον αέρα σαν τρελό! Κι εκεί ξεκίνησαν όλα!

    Μέσα σε τέτοια ταραχή πώς να τραβήξει την προσοχή ένα αρκουδάκι με κόκκινο σκουφί; “ΒΟΗΘΕΙΑ”, φώναξε στην αρχή. Ήταν μέχρι να δει τον κόσμο από ένα σύννεφο σαν παγωτό χωνάκι ή σαν βάρκα χάρτινη. Κι από τον κίνδυνο και την αιώρηση, πέρασε στη διασκέδαση, την περιπλάνηση και το ταξίδι.

    Με πτώσεις, γλιστρήματα τρυπώνει σε ένα καπέλο γεμάτο κουκουνάρια, μπάλες και λαγούς, παίζει παιχνίδια της αυλής μαζί τους, στρογυλλοκάθεται πλάι σε έναν χιονάνθρωπο και θυμάται την υπόσχεση που είχε δώσει στον Αϊ Βασίλη: να βρει το σπίτι με τη μία μουσμουλιά και μια αγκαλιά να δώσει στο παιδί με το πράσινο σκουφάκι.

    Μπαίνει σε πλυντήριο, σε στεγνωτήριο, μέχρι και σε κομμωτήριο. κοιμάται κάτω από ένα δέντρο, χορεύει ταγκό, χοροπηδά σε μια σαμπρέλα, τρυπώνει σε μια θεατρική σκηνή με άλλες κούκλες, κούκλους και κουκλιά, μπλέκεται με έναν πανούργο ποντικό. Κάθε δρόμος και μια περιπέτεια, μια πρόκληση. Όλα τα αρνείται το αρκουδάκι, όλα τα προσπερνά και κάποτε φτάνει στο σπίτι εκείνο με τη μία, τη μόνο μία μουσμουλιά. Θα βρει μέσα το παιδί με το πράσινο σκουφάκι; Θα κρατήσει την υπόσχεσή του; Θα είναι τα Χριστούγεννά του αυτά μια ξεχωριστή διαδρομή στη ζωή του; 

    Το Αρκουδάκι με το Κόκκινο Σκουφάκι κρατάει την υπόσχεσή του. Αν και έχω μια σχετική επιφύλαξη πάντοτε στα βιβλία που έχουν υποκοριστικά στους τιτλους τους, ετούτο εδώ με ενθουσίασε. Η συνολική προσέγγιση που θα διακρίνει ο αναγνώστης είναι πραγματικά μια πανδαισία χρωμάτων, συμβολισμών, περιπλάνησης, δοκιμασιών, εσωτερικής δύναμης και πίστης. Διαβάζοντάς το, ζωντανεύει μπροστά σου μια θεατρική παράσταση, ένα βιβλίο, ένα παραμύθι που έχει τόσες εικόνες, κειμενικές και εικονογραφικές, που είναι αδύνατον να μη σε απασχολήσει στην τάξη (ή και στο σπίτι) με δεκάδες παιχνίδια, θεατρικό παιχνίδι, μεταμφιέσεις, χορό, αφήγηση, μιμήσεις.

    Ο αναγνώστης θα διακρίνει την επιτυχή προσπάθεια της Μαριλένας Καββαδά να δημιουργήσει μια πολυεπίπεδη ιστορία, με 3 επίπεδα ανάγνωσης. Το πρώτο είναι το προφανές, εκείνο που απευθύνεται στα παιδιά από 4+. Το δεύτερο είναι οι ισχυροί συμβολισμοί (τα ονόματα των δρόμων που διαβαίνει το αρκουδάκι είναι μόνο μια μορφή αυτών των συμβολισμών) οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν την ιστορία σε συζήτηση, προβληματισμούς, ερωταπαντήσεις, μια επέκταση φιλοσοφική. 

    Το τρίτο επίπεδο είναι εκείνο που διεγείρει τον άπειρο ή εμπειρότερο εκπαιδευτικό να το δραματοποιήσει, επιτόπια ή πιο… θεατρικά, στην τάξη με τα παιδιά, ακόμα και να το οδηγήσει σε μία χριστουγεννιάτικη γιορτή. Έχει πλήθος διαφορετικών ρόλων (μπορείτε να βρείτε και πάνω από 50 για δύο τάξεις μαζί), χρώματα, όχι πολλά διαλογικά μέρη (λόγια μπορείτε ασφαλώς να δημιουργήσετε και άλλα αναλόγως των αναγκών σας), γρήγορη ροή σε αφήγηση και εξέλιξη, μουσική και τραγούδια από το cd που συνοδεύει την έκδοση και πάμπολλες εικόνες που θα σας τροφοδοτήσουν με ιδέες και σκέψεις εκτέλεσης.

    Καλογραμμένο. Μια μικρή, παιδική Οδύσσεια που ξεκινά από τον απομηχανής θεό του τυχαίου για να πάρουν τα πράγματα το δρόμο τους. Όχι της μοιρολατρίας. Δεν ξέρω καν της μοίρας. Εκείνο τον δρόμο όμως σίγουρα που φτιάχνουν οι αντιστάσεις σου, οι αποστάσεις σου, οι ενστάσεις σου, οι υποσχέσεις σου. Το Αρκουδάκι περνάει εμπόδια, τις δικές του σειρήνες, τις δικές του συμπληγάδες. Ανθίσταται κι ανθίζει. Σκληραίνει και δυναμώνει. Κοιτάζει το μεγάλο, δε χάνει το νου του με το κοντινό δεντράκι που θαμπώνει.

    Υπόσχεση! Μαγική λέξη. Γιατί είναι λόγια. Τα λόγια δεν έχουν την ιδιότητα των γραπτών. Δεν… manent. Πετιούνται απείρως ευκολότερα, σπαταλιούνται απείρως πιο γενναιόδωρα και τηρούνται απείρως σπανιότερα. Ανεμίζουν, σκορπίζουν, σβήνουν σαν κεριά. 

    Το Αρκουδάκι δημιουργεί και ένα ακόμα ισχυρό μάθημα. Εκείνο της τήρησης της υπόσχεσης. Δόθηκε; Πρέπει να εκτελεστεί. Όχι λόγω ψυχαναγκασμού. Αλλά γιατί αυτή είναι η πραγματική αποστολή μιας υπόσχεσης που δόθηκε από καρδιάς. Να αναζητεί το δρόμο της πράξης, της ζωής.

    Οι μεγαλύτεροι αναγνώστες ίσως διακρίνουν μια αδήλωτη αναζήτηση του άλλου μισού. Όχι εκείνου που σε συμπληρώνει απλά. Εκείνου που σε μεγιστοποιεί η ύπαρξή του, που δε σε ξοδεύει, δε σε διαιρεί για να σε κρατά μισό αλλά σε μεγαλώνει. Γιατί το άλλο σου μισό δεν είναι απαραίτητα 0,5. Αυτό είναι το μισό απλώς του… 1. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η ύπαρξη ενός άλλου σε καθιστά παραπάνω από 1; Προφανώς αλλάζει η τιμή του… μισού.

    Η εικονογράφηση είναι ονειρική. Η Μυρτώ Δεληβοριά χρωματίζει και χαρίζει έναν στρόβιλο χρωμάτων και με μαγικές μορφές και πλαίσια στήνει το δικό της σκηνικό στην κειμενική παράσταση της συγγραφέως.

    Πολύ όμορφη δουλειά. Προσθέτοντας το cd με την αφήγηση, τις μουσικές και τα τραγούδια (και κάλαντα) καταξιωμένων φωνών, έχουμε κάτι παραπάνω από την πρώτη ύλη για μια μουσικοκινητική-χοροθεατρική παράσταση αλλά και ένα ανάγνωσμα που ταξιδεύει σε μονοπάτια κλασικού παραμυθιού. 

    Από τις εκδόσεις Διάπλους.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι κρατά την υπόσχεσή του
    Τραγούδι: Ξένια Γαργάλη, Αρετή Κετιμέ, Γιώργος Μπαγιώκης, Τάκης Φραγκούς κ.α.
    Αφήγηση: Μαριλένα Καββαδά
    Συγγραφέας: Μαριλένα Καββαδά
    Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
    Εκδόσεις: Διάπλους, 2017
    Μουσική: Νίκος Παπαδογιώργος
    Επιμέλεια: Γεωργία Λάττα
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 25 Χ 31
    ISBN: 978-960-6873-65-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular