More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠιζάζ 3: Πιζάζ εναντίον Περφέκτο, της Σόφι Χεν

    Πιζάζ 3: Πιζάζ εναντίον Περφέκτο, της Σόφι Χεν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-10) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Perfetto: τέλειος

    Το τρίτο βιβλίο της χιουμοριστικής σειράς. Η μικρή Πιζάζ μιλάει για τα βάσανα του να είσαι σούπερ ήρωας σε ένα χιουμοριστικό βιβλίο-κόμικ-ημερολόγιο. Από τη Σόφι Χεν και τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η 9 1/2χρονη υπερηρωίδα Πιζάζ, από την οικογένεια των υπερηρώων, στην τρίτη περιπέτειά της. Όπου… “παρόλο που όλη την ώρα σώζω τον κόσμο, όλο το σχολείο με θεωρεί εντελώς αποτυχημένη. Εντάξει, όχι κι ΟΛΟ. Υπάρχουν κι η Βιολέτα, ο Εντ και η Μόλι, που είναι φίλοι μου και συμμετέχουν μαζί στο περιβαλλοντικό συμβούλιο. Ναι, το ξέρω! Σώζω τον κόσμο και μέσα ΚΑΙ έξω απ’ το σχολείο!

    Αυτή τη φορά, Δευτέρα ήταν, και η Πιζάζ διαπιστώνει ότι το σχολείο διοργανώνει έναν διαγωνισμό ταλέντων. “Ελάτε να δείξετε τα ταλέντα σας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων την επόμενη Παρασκευή το απόγευμα. Δεν αποδίδεται ΚΑΝΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ”. Και τότε εμφανίζεται η Περφέκτο, μια οκταμισάχρονη κακιά, η οποία σε πρώτη φάση κάνει έφοδο στο κορυφαίο εργοστάσιο γλυκών και ετοιμάζεται να κλέψει τα πάντα, πράγμα που θα οδηγήσει σε παγκόσμια έλλειψη γλυκών. Έστω στη χώρα… Και επίσης, σε πρώτη φάση, η Περφέκτο, ήταν τέλεια και κατατρόπωσε την Πιζάζ. Ουπς! Και τώρα τι γίνεται; Πρέπει να βρει πώς θα γίνει πιο τέλεια από την τέλεια Περφέκτο. Η θεία Φιούρι την ψιλοαπογοητεύει. “… Αν και το να προσπαθείς να είσαι τέλεια σίγουρα δεν είναι καλό πράγμα, σκέψου πόσο εκνευριστική θα ήσουν- ξέρεις, όπως η θεία σου η Μπλέιζ“.

    Η Πιζάζ απευθύνεται αλλού. Πρέπει να τα καταφέρει. Ο διαγωνισμός ταλέντων ίσως είναι η ευκαιρία της. Θα τα καταφέρει; Όχι, δεν θα σας κάνω spoiler και όχι όχι δεν θα γίνει το happy end που νομίζετε.

    Εστιάζοντας

    Ήδη από τον τίτλο, η συγγραφέας Σόφι Χεν, σημαδεύει σε αυτό το τρίτο βιβλίο την περιβόητη προσπάθεια για τελειότητα. Δηλαδή για κάτι που δεν υπάρχει. Ο εμποτισμός παιδιών και ενηλίκων με το κυνήγι μιας αρρωστημένης τελειομανίας, μιας τελειοθηρίας που δεν οδηγεί παρά μόνο στα αυτοάνοσα μέσω του συνεχούς ανταγωνισμού, είναι ένα σκληρό ναρκωτικό που πρέπει να αποφύγουμε ως γονείς πάση θυσία. Η συγγραφέας, μέσα από το χιούμορ και το χαριτωμένο, ανάλαφρο στυλ γραφής που έχει υιοθετήσει, καταφέρνει όχι απλώς να σχολιάζει αλλά να καταδεικνύει στα παιδιά-αναγνώστες σκέψεις πολύτιμες, εν προκειμένω γύρω από το παραπάνω θέμα. Όπως και στα προηγούμενα βιβλία της Πιζάζ, η Χεν δείχνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει σε αυτές τις ηλικίες, ποιες σύγχρονες αδέξιες δεξιότητες ταλαιπωρούν και αγχώνουν τα παιδιά, δημοφιλία, αναγνωρισιμότητα, social media, ανταγωνισμοί, τελειομανία, νίκες, κόντρες, προβάλλοντας αξίες όπως η φιλία, η συνεργασία και η απουσία της νίκης επιβράβευσης ως μεγαλύτερες εν τέλει αρετές και ζητούμενα.

    Δίχως ψευτοηθικές, διδακτισμούς και υψηλή σημειωτική, η συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει ένα ακόμα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα, με φρεσκάδα, με ποικιλία γραμματοσειρών, γραφιστικής αποτύπωσης, με comic σελίδες και κειμενικά σύννεφα, με εναλλαγή διατάξεων, δημιουργώντας ένα ευέλικτο και ελκυστικό οπτικά βιβλίο που κερδίζει πολλά παιδιά των ηλικιών 7-9 περίπου, ειδικότερα εκείνα που δεν έχουν την πιο φανατική σχέση με την ανάγνωση.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Πιζάζ 3: Πιζάζ εναντίον Περφέκτο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Pizazz vs Perfecto
    Συγγραφέας: Sophy Henn
    Εικονογράφος: Sophy Henn
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Ιούνιος 2023
    Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης
    Διορθώσεις: Ιωάννα Ανδρέου
    Προσαρμογή εξωφ.: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 232
    Μέγεθος: 15 Χ 21,5
    ISBN: 978-618-03-3449-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular