More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΟ σύμβουλος του βασιλιά, του Μάκη Τσίτα (εικ.: Μαρηλία Φωτιάδου)

    Ο σύμβουλος του βασιλιά, του Μάκη Τσίτα (εικ.: Μαρηλία Φωτιάδου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ο καλύτερος τρόπος να δίνεις συμβουλή είναι να κάνεις αυτόν που τη δέχεται να πιστέψει ότι τη σκέφτηκε μόνος του.
    Frank Tygerπικ

    Ο Μάκης Τσίτας γράφει τη δεύτερη ιστορία του για τη μακρόβια σειρά Μικρές Καληνύχτες, μετά το βραβευμένο Έρχεται ο γίγαντας και απαντά στο εάν υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να δίνουν τη σωστή απάντηση για κάθε θέμα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ζούσε κάποτε ένας βασιλιάς που ήξερε την αξία να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που μπορούν να σε συμβουλεύουν σωστά. Μετά την απώλεια του σοφού συμβούλου του, εμφανίστηκε, ανάμεσα στους υπηκόους του, ένας άνθρωπος που σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα συνεργασίας με το γειτονικό βασίλειο, είχε το θάρρος να πει όχι σε αυτή τη συνεργασία, μόνος ανάμεσα σε όλους. Ο βασιλιάς πείστηκε κι ο άνθρωπος που συμβούλευσε τον βασιλιά δικαιώθηκε. Και το ίδιο συνέβη και άλλες φορές, όπου ο άνθρωπος αυτός έδωσε πάλι αρνητική απάντηση που αποδείχθηκε σωστή. Και τον ονόμασε Σοφό ο βασιλιάς και του έδωσε δικό του διαμέρισμα μέσα στο παλάτι για να μην τον ενοχλεί κανείς.

    Όμως, κάποτε ήρθε μια μέρα που η άποψη του συμβούλου αποδείχθηκε λάθος. Ο βασιλιάς τον συγχώρεσε. Αλλά μετά ήρθε κι άλλη κι άλλη κι άλλη λάθος απόφαση. Έπρεπε να ανακαλύψουν τι είχε πάθει και απαντούσε διαρκώς όχι σε ό,τι κι αν του έλεγαν.

    Εστιάζοντας

    Για ακόμα μια φορά με επιδεξιότητα, δεύτερη στα πλαίσια της μακρόβιας σειράς Μικρές Καληνύχτες, ο διακεκριμένος συγγραφέας Μάκης Τσίτας προσφέρει ένα άψογα ενορχηστρωμένο φιλοσοφικό παραμύθι με την προβιά του κλασικού. Ένας βασιλιάς, καλός και μετρημένος, με δεξιότητες σωστές σε πρώτη ανάγνωση, ένα βασίλειο, υπήκοοι, ένας αποθανών σύμβουλος, μια κενή θέση, ένας νέος σύμβουλος που κερδίζει με την τόλμη του τη θέση, απανωτές επιτυχίες, αλλεπάλληλες αποτυχίες, μια απογοήτευση, μια ανακούφιση. Το μοτίβο είναι στις περισσότερες γραμμές του κλασικό, οικείο σε κάθε αναγνώστη, καθώς ακόμα και ένα παιδί έχει ακούσει μια ιστορία για κάποιον βασιλιά και κάτι που συνέβη στο βασίλειό του.

    Ο συγγραφέας, στήνει και νοηματοδοτεί ξανά, όπως σε πολλά από τα βιβλία του, δύο επίπεδα ανάγνωσης. Στο πρώτο και πιο προφανές, έχουμε την αξία του όχι, το οποίο άλλοτε ως μοναχική απάντηση μέσα στον όχλο, άλλοτε ως πιο αναμενόμενη απάντηση, δικαιώνει τον εμπνευστή της, φέρνει τα σωστά αποτελέσματα. Ωστόσο, η εμμονική καθίζηση στην άρνηση, το όχι σε όλα, αργά ή γρήγορα θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα: καμία πρόοδο, καμία εξέλιξη, κανέναν βηματισμό προς τα εμπρός, ένας απαράλλακτος και άχρωμος δογματισμός που δεν προσφέρει καμία δημιουργική διέξοδο. Αυτοί οι δογματικοί, ανέπνευστοι άνθρωποι, που εν τέλει δοκιμάζονται λίγο περισσότερο σε θέσεις εξουσίας και αποδεικνύουν ότι υπερκτιμήθηκαν, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της εξουσίας και όλων των καθεστώτων, δημοκρατικών ή μη. Στο δεύτερο επίπεδο, έχουμε έναν σχεδόν ρομποτικό, επαναλαμβανόμενο αντίλαλο του “όχι”, δίχως κρίση, δίχως εκτίμηση των δεδομένων και δημιουργική σύνθεση μιας τεκμηριωμένης απάντησης. Ως αίσθηση, ο δήθεν σοφός νέος σύμβουλος του βασιλιά παραπέμπει στις πρώιμες τεχνολογικά εμπνεύσεις της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) που έμοιαζαν κάτι παραπάνω από ατελείς∙ ως άλλος παπαγάλος του Ζ. Παπαντωνίου, καθηλώθηκε σε μια λέξη, δίχως να μπορεί να δώσει τίποτε περισσότερο, ακόμα και στις πιο απλές ερωτήσεις.

    Οι γνωστές αρετές των άρτιων παραμυθιών είναι ξανά παρούσες: απουσία άμεσων μηνυμάτων και διδακτισμών, έμμεση διατύπωση προβληματισμών και φιλοσοφικών ερωτημάτων, απλότητα στην αφήγηση, απουσία υπερβολών ή επίδειξης κάποιου υποτιθέμενου αφηγηματικού πλούτου, καλοδομημένη πλοκή, ακώλυτη εξέλιξη. Ο Τσίτας είναι μαιτρ και σε αυτό το στυλ γραφής.

    Ακόμα και τώρα που η τεχνητή νοημοσύνη έχει προχωρήσει ιδιαίτερα, ακούγονται φωνές από ανθρώπους μέσα στον χώρο που μιλούν για υπαρξιακή απειλή κατά της ανθρωπότητας, ενώ οι απέναντι απαντούν μιλώντας για ηθικό πανικό στον οποίο έχουμε εισέλθει από την παραπάνω υποτιθέμενη απειλή. Οπωσδήποτε όμως, η κατοχή υψηλής τεχνογνωσίας επί του θέματος θα αποτελέσει όπλο στα χέρια αυταρχικών κυβερνήσεων ή απολυταρχικών καθεστώτων για χειραγώγηση, καταστολή ή τρομοκρατία. Κάτι σε εξελιγμένα Ορκ και κάποιος νεο-Σάρουμαν. Αλλά όλα αυτά, ας τα αφήσουμε για κάποιο άλλο παραμύθι, μην τοποθετούμε περισσότερα από όσα είπε ο συγγραφέας στο παρόν εξαιρετικό παραμύθι.

    Η εικονογράφηση της Μαιρήλιας Φωτιάδου πολύχρωμη, παραμυθένια, εκφραστική, αγκάλιασε δυναμικά και με ζωντάνια την ιστορία, τη συντρόφευσε και της χάρισε την αίσθηση που χρειαζόταν.

    Για αναγνώστες από 3 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Περιλαμβάνει QR code με την αφήγηση της ιστορίας από τον συγγραφέα.
    Ακούστε ΕΔΩ ένα απόσπασμα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Βασιλιάς- Μάριος Φραγκούλης

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο σύμβουλος του βασιλιά
    Σειρά: Μικρές Καληνύχτες
    Συγγραφέας: Μάκης Τσίτας 
    Εικονογράφος: Μαιρηλία Φωτιάδου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Απρίλιος 2023
    Διόρθωση τυπ. δοκιμίων: Θοδωρής Τσώλης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-3562-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular