More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠλανητικές συνεντεύξεις, της Ράνιας Λάμπου (εικ.: Μαρία Μανουρά)

    Πλανητικές συνεντεύξεις, της Ράνιας Λάμπου (εικ.: Μαρία Μανουρά)

    Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο για όσους ενδιαφέρονται για τους πλανήτες και το γαλαξία με έξυπνους διαλόγους και φαντασία από την πένα της Ράνιας Λάμπου. Η συγγραφέας Ράνια Λάμπου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου με το Global Teacher Prize (Varkey Foundation) για τις δράσεις της στη Φυσική, την Αστρονομία και το STE(A)M και είναι Πρέσβειρα Παιδείας της Ελλάδας του ιδρύματος Varkey.

    Η ιστορία αποτελείται από έξυπνους διαλόγους ανάμεσα σ’ έναν δημοσιογράφο και κάθε πλανήτη ξεχωριστά. Η συγγραφέας προσδίδει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πλανήτη με χιούμορ και πλάθει ένα φανταστικό χαρακτήρα με προτερήματα αλλά και αδυναμίες.

    Ένας δημοσιογράφος αναλαμβάνει να διαλευκάνει το μυστήριο πέπλο για τη δημιουργία των πλανητών αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Κάθε πλανήτης θα περάσει από συνέντευξη και θα μας αποκαλύψει μικρά μυστικά και παραξενιές του χαρακτήρα του εκτός από τη γη που απουσιάζει για σοβαρούς λόγους. Οι δημοσιογράφοι σκέφτηκαν να την καλέσουν όμως τεχνικώς ήταν αδύνατο.

    Την αρχή κάνει ο φτεροπόδαρος Ερμής που είναι τόσο κοντά στον ήλιο χωρίς όμως να καίγεται.

    Ο λόγος όπως μας αποκαλύπτει είναι ότι δεν έχει ατμόσφαιρα και ενώ η μια του πλευρά καίγεται η άλλη έχει πάρα πολύ κρύο. Επίσης έχει παντού τρύπες δηλαδή κρατήρες καθώς βομβαρδίζεται από διαστημικά βράχια. Ακολουθεί η όμορφη Αφροδίτη με λευκοκίτρινο πέπλο από δηλητηριώδη σύννεφα και είναι η ασπίδα προστασίας της. Είναι γεμάτη ηφαίστεια για να φωτίζουν φυσικά την ομορφιά της, γιατί είναι και μετριόφρων. Για τη Γη θα υπάρχει στο μέλλον ξεχωριστό άρθρο, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί από τη θέση της.

    Ο δυναμικός Άρης γίνεται κόκκινος από θυμό, αν και έχει πολύ σίδηρο στο χώμα του και το μόνο που θέλει είναι να τον αφήσουν στη ησυχία του. Το ψηλότερο βουνό του ηλιακού συστήματος βρίσκεται στον Άρη και λέγεται Όλυμπος. Ο Δίας είναι αναμφισβήτητα ο βασιλιάς των πλανητών, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος και εμφανίζεται με κόκκινη κάπα, σκήπτρο και στέμμα.

    Ο Δίας λέγεται ότι είναι ο γίγαντας των αερίων και έχει μια κόκκινη κηλίδα, μια καταιγίδα που κρατάει εδώ και 300 χρόνια. Ο Κρόνος πλανήτης των δαχτυλιδιών μας αποκαλύπτει ότι τα δαχτυλίδια του είναι από πέτρα και πάγο μα πάνω απ’ όλα είναι μετριόφρων κι ας έχει πάνω από 60 δορυφόρους να γυρίζουν γύρω του. Το αχτύπητο δίδυμο Ουρανός  και Ποσειδώνας δε θα μπορούσε να λείψει από την δημοσιότητα, έχουν πολλές ομοιότητες όμως είναι τόσο διαφορετικοί…

    Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν εικόνες των πλανητών για να αντιστοιχίσουν τα παιδιά με τους χαρακτήρες του βιβλίου καθώς και κατηγοριοποίηση ως προς το μέγεθος αλλά και την απόσταση τους από τον ήλιο. Ο δημοσιογράφος έχει κάποιες ερωτήσεις και κουίζ για να απαντήσουν τα παιδιά και να γίνει μια ανατροφοδότηση των πληροφοριών που ανακάλυψαν μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου.

    https://www.elniplex.com/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%8d%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bb%ce%ac%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85/

    Η Ράνια Λάμπου καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος.

    Είναι το πρώτο βιβλίο της και μας εξέπληξε ευχάριστα καθώς συνδυάζει την επιστημονική γνώση με το θέατρο και μας συστήνει τους πλανήτες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Τα παιδιά έρχονται σε μια πρώτη επαφή με αστρονομικές γνώσεις αβίαστα μέσα από την τεχνική της συνέντευξης. Οι διάλογοι είναι πρωτότυποι και με αρκετή δόση χιούμορ, αποτυπώνονται εύκολα και προσφέρουν στα παιδιά μια πρώτη επαφή με την αστρονομία και τους πλανήτες. Αποτελεί πρόταση για μια προσέγγιση της επιστημονικής γνώσης με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

    Σε συνέντευξη στο ELNIPLEX μας έδωσε τη δική της ερμηνεία για τις “Πλανητικές συνεντεύξεις”:

    “Το βιβλίο μου…. αποδίδει στους πλανήτες έναν χαρακτήρα και μια προσωπικότητα. Οι πλανήτες, στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν τα μυστικά τους, δημιουργούν ευτράπελους διάλογους με τον δημοσιογράφο, ο οποίος είναι σαστισμένος μπροστά στην πρωτόγνωρη και ανεπανάληπτη εμπειρία που βιώνει. Υπάρχουν πολλές ατάκες στους διάλογους του βιβλίου μου που δεν ξεχνιούνται εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο δεν ξεχνιούνται και οι πληροφορίες που περιέχουν. Γενικά η πρόθεσή μου ήταν να συνδυάσω την λογοτεχνία και την  επιστήμη, αποδίδοντας τις αυστηρά επιστημονικές γνώσεις με έναν παιχνιδιάρικο και ευφάνταστο τρόπο. Η γνώση ήταν το έναυσμα για την άσκηση της λογοτεχνικής φαντασίας”.

    Η εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά αποδίδει μια προσωποκεντρική διάσταση σε κάθε πλανήτη και διαμορφώνει αληθινούς χαρακτήρες με τα απαραίτητα αξεσουάρ. Εξάπτει τη φαντασία του μικρού αναγνώστη και προβάλλει με αστείο τρόπο τις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες του κάθε πλανήτη αλλά και τα χαρακτηριστικά στοιχεία που τον κάνουν μοναδικό.

    Αξιοποίηση του βιβλίου στην τάξη

    – Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια και αναλαμβάνουν το ρόλο του δημοσιογράφου και ενός πλανήτη αντίστοιχα. Μπορούν να εμπλουτίσουν τους διαλόγους με περισσότερες πληροφορίες που θα αναζητήσουν στο διαδίκτυο. Ακόμη και να μεταμφιεστούν για να γίνει αναπαράσταση της συνέντευξης.

    – Μπορούν να πάρουν συνέντευξη από τη γη και να εκφράσουν τις απορίες τους. Σε τι διαφέρει από τους υπόλοιπους πλανήτες;

    – Μπορούν να ζωγραφίσουν τον πλανήτη που τους άρεσε περισσότερο και να προσθέσουν λεζάντα τα μεγαλύτερα παιδιά ή να αντιγράψουν όπως μπορούν το όνομα του πλανήτη τα μικρότερα.

    – Τέλος μπορεί να γίνει κατασκευή με μπάλα από φελιζόλ και υφάσματα, νήματα και κορδέλες κούκλες κουκλοθεάτρου. Μπορεί να διασκευάσουν τα παιδιά το κείμενο και να το παίξουν σε παράσταση κουκλοθεάτρου.

    Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών και πάνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεδοτική. Προτείνεται για αξιοποίηση στην τάξη και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μια πιο βαθιά ενασχόληση με την αστρονομία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πλανητών. Ένα πρωτότυπο βιβλίο που αναμένεται να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί από τους μικρούς αναγνώστες.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    David Bowie – Space Oddity (2015 Instrumental Mix)

    Η μπαλάντα του Ούρι ορχηστρικό

    Sleeping At Last – Planets Instrumental (Venus, Mercury etc)

    NASA Space Sounds

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πλανητικές συνεντεύξεις
    Συγγραφέας: Ράνια Λάμπου
    Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Ιούλιος 2020
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    Γραφιστική επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής Μαρία Μανουρά
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-960-563-374-5

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular