More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠοιήματα-Σχήματα, της Αγγελικής Γ. Θάνου (οπτικά ποιήματα για παιδιά)

    Ποιήματα-Σχήματα, της Αγγελικής Γ. Θάνου (οπτικά ποιήματα για παιδιά)

    “Όταν ο λόγος δένεται οργανικά και αναπόσπαστα με την εικόνα και τα όρια ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωγραφική στενεύουν υπερβολικά, τότε μιλάμε για το “οπτικό ποίημα”. Ο όρος αναφέρεται σε εκείνα τα ποιήματα που είναι έτσι τυπωμένα στη σελίδα, ώστε να αποτελούν σχηματοποιημένες μορφές της πραγματικότητας και να γίνονται αντιληπτά από τον αναγνώστη ως σχήμα ή υπόνοια κίνησης” (Αγγελική Γιαννικοπούλου, Το οπτικό ποίημα: Θεωρία και σχολική πράξη, 1995.

    Πρόκειται για μία φόρμα ποίησης που δίνει έμφαση στην οπτική διάσταση της γραφής “αντιδρώντας την ομοιομορφία της τυπωμένης σελίδας που δεν αφήνει κανέναν οπτικό υπαινιγμό για το περιεχόμενό της” δείγματά της έχουμε ήδη από την Παλατινή Ανθολογία με τον όρο “τεχνοπαίγνια”.

    Η οπτική ποίηση, λοιπόν, ενώνει τον λόγο και την εικόνα, την ποίηση και την ζωγραφική, λειτουργώντας οι δύο τέχνες σαν ένα αναπόσπαστο σύνολο.

    Το ποίημα “Καθρέφτης” του Γκιγιόμ Απολιναίρ

    Οι λέξεις δεν παρατάσσονται απλώς στην τυπική σειρά της ελληνικής /ινδοευρωπαϊκής γραφής, αλλά αναπτύσσονται με τέτοιον τρόπο ώστε να οπτικοποιούν την βασική λέξη/μήνυμα ή τον τίτλο του ποιήματος.

    Στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού θα έπρεπε να αποτελούν μία έξοχη δημιουργική γλωσσική άσκηση, ενώ στο νηπιαγωγείο μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά στην ικανότητα ανάγνωσης, καθώς το ποίημα “Το ψαράκι” έχει τη μορφή ενός ψαριού ή αντίστοιχα “Το λουλούδι” ενός λουλουδιού.

    Η Αγγελική Γ. Θάνου στο βιβλίο της Ποιήματα-Σχήματα ενέταξε 14 οπτικά ποιήματα τα οποία εικονογράφησε περίφημα ο ζωγράφος Δημήτρης Μοράρος. Ποιήματα με απλότητα και χάρη, που ανασηκώνουν γνώριμους και οικείους στα παιδιά κόσμους και εικόνες (αστερίας, φύλλα, ουράνιο τόξο, χαρταετός, χριστουγεννιάτικο δέντρο κ.α.), εύληπτα, σε απλές ποιητικές φόρμες (δίστιχα, οκτάβες, 4+2, 6+2), με προσιτό λεξιλόγιο και επίπεδα λυρισμού που μπορούν να σηκώσουν τα παιδιά πέριξ (+-) της προσχολικής ηλικίας.

    Στην αριστερή σελίδα κάθε δισέλιδου το ποίημα και το σχέδιο του Δ. Μοράρου, στην δεξιά σελίδα η οπτική ανάταξη του ποιήματος, που καλεί τα παιδιά να συνδυάσουν  το ποίημα και τις λέξεις του με το σώμα του ποιήματος.

    Αναζητήστε τις ζωγραφολέξεις, εικονολέξεις, καλλιγραφήματα, σχηματικά και οπτικά ποιήματα ή ιδεογράμματα όπως αλλιώς λέγονται τα οπτικά ποιήματα, εμπνευστείτε, φτιάξτε τα δικά σας και αξιοποιήστε αυτήν την μοναδική συνεργασία λόγου και εικόνας για να αναπτύξετε προφορικό λόγο, αναγνωστική δεξιότητα, φαντασία και άλλους παράλληλους δείκτες που η δύναμη αυτών των τεχνών κινητοποιεί.

    Ποίηση, η υποτιμημένη των τεχνών στα παιδιά. Δυναμώστε την αξία της στον νου ενός παιδιού, ήδη από 3-4 του χρόνια. Αξίζει τον κόπο. Και το παρόν βιβλίο μας το υπενθυμίζει με τον δικό του τρόπο.

    Εκδόσεις Πηγή.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ποιήματα-Σχήματα
    Συγγραφέας: Αγγελική Γ. Θάνου
    Εικονογράφηση: Δημήτρης Μοράρος
    Διευθυντής έκδοσης: Βαλάντης Ναγκολούδης
    Καλλιτεχνική διεύθυνση: Νικόλαος Κουμαρτζής
    Εκδόσεις: Πηγή, Νοέμβριος 2019
    Σύμβουλος έκδοσης: Μηνάς Παπαγεωργίου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 16 Χ 16
    ISBN: 978-960-626-188-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular