More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΠοιος έκλεψε τον ήλιο, της Κλαίρης Γεωργέλλη

    Ποιος έκλεψε τον ήλιο, της Κλαίρης Γεωργέλλη

    Σε ένα μικρό χωριό, μια φορά κι έναν καιρό, όλοι είχαν αποκοιμηθεί. Ξυπνήστε! Αυτό λάλησε ο κόκορας όπως κάθε πρωί. Μα εκείνο το πρωί ήταν διαφορετικό. Γιατί έξω ήταν ακόμα… νύχτα! Το είδε το πουλάκι καθώς ετοιμαζόταν να πάρει το πρωινό του και κοίταξε έξω από το παράθυρό του. Το άκουσε η γάτα στο τηλέφωνό της. Το άκουσε καλά. “Κάποιος μας πήρε τον ήλιο”.

    “Τώρα πώς θα κάνουμε κούνια μέσα στο σκοτάδι”, είπαν τα πρόβατα. Πιο πέρα, ο σκύλος έψαχνε την ουρά του, η αρκούδα δεν έβλεπε το μέλι της, η αγελάδα αναρωτιόταν πώς θα μεταφέρει το γάλα της στα παιδιά της κι ο σκαντζόχοιρος με αγωνία πώς θα σκάσει τα αερόστατα του ουρανού.

    Όλα τα ζώα μαζί, ρώτησαν τη σοφή κουκουβάγια. Δεν ήξερε. Αλλά είχε δει μια μεγάλη λάμψη κάτω από τη γη. Κι εκεί κρυβόταν… ο ήλιος.

    Η Κλαίρη Γεωργέλλη κουβαλάει μια εντελώς διαφορετική λογική στη δημιουργία picture book σε σχέση με το 80% της ελληνικής παραγωγής. Επηρεασμένη από την βρετανική και αμερικανική παραγωγή, δημιούργησε ένα ευφάνταστο βιβλίο, λιτό λογοτεχνικά (το picture book είναι πάνω απ’ όλα αναγνωστική απόλαυση), με βραχεία φόρμα, έξυπνο, περιπετειώδες, με θεατρικότητα και με τα μηνύματα κρυμμένα μαζί με τον τυφλοπόντικα της. Που σημαίνει ότι αυτό το βιβλίο διαβάζεται και παίζεται και δραματοποιείται και ζωγραφίζεται και στο τέλος άμα θες συζητιέται.

    Η εικονογράφηση είναι της ίδιας και μου άρεσε εξίσου. Τα μεγάλα αντικείμενα και μορφές που κυριαρχούν σε κάθε σελίδα, οι καθαρές αντιθέσεις που φωτίζουν ή δίνουν έμφαση, τα σχήματα που με ευκολία μπορεί να αναπαράγει ένα παιδί έχουν εξαιρετικό αισθητικό και εικαστικό ενδιαφέρον.

    Το “Ποιος έκλεψε τον ήλιο” μπορεί να γίνει παιχνίδι μέσα σε μια τάξη ή σπίτι, να γίνει σύνθημα, να γίνει ο τίτλος μας στο ημερήσιο μετεωρολογικό μας δελτίο, να γίνει project για τον ήλιο το φθινόπωρο και το χειμώνα που λιγοστεύει ή την άνοιξη που επανεμφανίζεται δριμύτερος.

    Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ποιος έκλεψε τον ήλιο
    Συγγραφέας: Κλαίρη Γεωργέλλη
    Εικονογράφηση: Κλαίρη Γεωργέλλη
    Μετάφραση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Οκτώβριος 2016
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 19,4 Χ 28,6
    ISBN: 978-960-569-629-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular