More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο; του Σελ Σιλβερστάιν

    Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο; του Σελ Σιλβερστάιν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Πουλάω φτηνό ρινόκερο.

    Ο Σελ Σιλβερστάιν σε μία έξοχη ιστορία που οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Έχει μακριά κι ωραία αυτιά, πόδια σκληρά, είναι γλυκούλης, φρόνιμος, θέλει αγκαλιές, ζημιές ποτέ και κάνει και δουλειές. Όπως ας πούμε γίνεται κρεμάστρα, ξύνει πλάτες, παριστάνει το πορτατίφ, τρώει τον έλεγχο με τους κακούς βαθμούς, παίζει τέλεια τον πειρατή, κάνει το ανοιχτήρι, σε βοηθάει να πάρεις χαρτζιλίκι, στρογγυλοκάθεσαι στην αγκαλιά του, σε προστατεύει, κατεβαίνει τις σκάλες στις μύτες των ποδιών του, παίζει ρόλους και γενικά κάνει απίστευτα πολλές δουλειές…

    Εστιάζοντας

    Το βιβλίο Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο; φέρει ημερομηνία πρώτης έκδοσης 1η Ιανουαρίου 1964, όπερ σημαίνει ότι σε λίγες ημέρες θα γίνει 60 ετών. Πρόκειται για μια εικονογραφημένη ιστορία, άγνωστη στην Ελλάδα, καθώς έρχεται (11/2023) για πρώτη φορά από τις Εκδόσεις Δίοπτρα, με απλά μαύρα σχέδια, στα πρότυπα των θρυλικών Το δέντρο που έδινε και Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο. Η ελληνική μετάφραση έγινε από τη Μαρία Αγγελίδη και τον Άγγελο Αγγελίδη. Το απολύτως λευκό περιβάλλον όλων των σελίδων και η αφαιρετική εικονογράφηση μόνο των δύο μορφών, του παιδιού και του ρινόκερου, με τις ελάχιστες, απαιτούμενες λεπτομέρειες π.χ. ένα σχοινί, ένα καπέλο, μία πόρτα, λειτουργούν σαν αλλεπάλληλοι λευκοί καμβάδες πάνω στους οποίους αποτυπώνεται μόνο το κεντρικό γεγονός δίχως να έχει σημασία οποιοδήποτε άλλο στόλισμα, αντικείμενο.

    Ο Σισλβερστάιν θέτει το ερώτημα Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο;, το κάνει τίτλο του βιβλίου του και το εξελίσσει σε όλες τις 45 περίπου σελίδες του, όχι ως μία γραμμική ιστορία με συμβατική αρχή, μέση και τέλος, αλλά ως μια σπονδυλωτή αφήγηση ανεξάρτητων ενσταντανέ, μέσα από τα οποία αποτυπώνεται η φύση ενός ρινόκερου όπως αυτή καθορίζεται από το κέρας του, τον όγκο του, το εκφοβιστικό παρουσιαστικό του και την αγαρμποσύνη του. Με βάση αυτά, ο μικρός ήρωας συνδιαλέγεται με το άγριο ζώο, απογειώνοντας τη φαντασία μέσα σε ένα τσουνάμι μαγικού ρεαλισμού όπου ο ρινόκερος γίνεται από κρεμάστρα και ηθοποιός, μέχρι ξυστήρι, προστάτης, βοηθός μάγειρα και άλλα ευφάνταστα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν θα συνέβαιναν ποτέ.

    Η φύση του ρινόκερου θα εμπόδιζε σχεδόν όλες τις αποτυπώσεις αυτής της ιδιόρρυθμης φιλίας, θα εμπόδιζε να είναι ένα κατοικίδιο, καθώς δεν θα μπορούσε να ζει σε οποιοδήποτε ανθρώπινο περιβάλλον. Η τοποθέτηση του επιθέτου “φτηνός” (cheap) στον τίτλο με έβαλε σε σκέψεις. Φτηνός γιατί προφανώς κανείς δε θα ζητούσε έναν ρινόκερο για κατοικίδιο, οπότε εκ της μηδενικής ζήτησης, θα ήταν χαμηλή και η τιμή του; Πιθανότατα. Ένα σαρκαστικό δέλεαρ ήδη από τον τίτλο σε στυλ “πάρτε τον, είναι φτηνός, δε θα σας κοστίσει μια περιουσία όσο οι ράτσες σκύλων και γατιών που αποκτάτε”; Για τον δεικτικό, είρωνα, πνευματώδη, αντισυμβατικό Σιλβερστάιν το θεωρώ εξαιρετικά πιθανό ως σκέψη να θέλει να ενοχλήσει σε δεύτερο επίπεδο αυτή την κουλτούρα της φρενήρους απόκτησης κατοικιδίων η οποία είχε αρχίσει να κυριαρχεί ως τάση τη δεκαετία του 60′ στον δυτικό κόσμο.

    Το βασικό του νοητικό σχήμα είναι η φαντασία. Βιβλία όπως αυτό ενέπνευσαν εκατοντάδες βιβλία παγκοσμίως τα οποία έπαιρναν ένα ζώο και ανέπτυσσαν ένα εξωπραγματικό, υπερρεαλιστικό σκηνικό όπου το ζώο αποκτούσε υπερβατικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές, εμποτισμένα με πλούσιο χιούμορ. Ποιος έγραφε βιβλία το 1964 για ρικόκερους των οποίων το κέρατο γίνεται κρεμάστρα και παίζουν τους πειρατές ή βγαίνουν μέσα από λεκάνες τουαλέτας;

    Βρισκόμαστε στο 1964 και έχουμε το Where the Wild Things Are (Η χώρα των τεράτων), του Μορίς Σέντακ να έχει εκδοθεί στις 13 Νοέμβρη του 1963 και Το δέντρο που έδινε που ακολούθησε στις 7 Οκτωβρίου του 1964. Ο Έρικ Καρλ δεν έχει φανεί ακόμα στο προσκήνιο (θα πρέπει να περιμένουμε το 1967 και το 1969 για να κάνει τα πρώτα μεγάλα χτυπήματα). Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε ότι ο Σιλβερστάιν κινείται στις παρυφές μιας πρωτοπορίας και πρωτοτυπίας, η οποία αδιαφορεί για το χρώμα, για την οποιαδήποτε ένταση στην παλέτα, ενώ τα σχέδιά του χαρακτηρίζονται από απλότητα, παιδικότητα, χιούμορ, λιτή εκφραστικότητα και είναι ευανάγνωστα ήδη από τις πολύ μικρές ηλικίες.

    Σημαντική διάσταση στα βιβλία του, καθότι ο ίδιος υπήρξε και ποιητής, είναι η ποίηση. Οι στίχοι του, οι ρίμες του, οι λέξεις που επιλέγει, δονούνται από μία μουσικότητα που τόσο τον διέτρεχε ως μουσικό, κινούνται με δύναμη, με χιούμορ και με άπλετη φαντασία σε έναν φιλοσοφικό σαρκασμό που αναπτύσσεται σε δύο τουλάχιστον επίπεδα, όπως όλα τα βιβλία του.

    Who wants a cheap rhinoceros?
    I know of one for sale
    with floppy ears and cloppy feet
    and friendly waggy tail.
    He’s sweet and fat and huggable
    He’s quite as a mouse
    and there are lots of things that he
    can do around your house.

    Στον ρινόκερο, μπορεί κανείς να δει τον ιδανικό φίλο, και στη σχέση του με το αγόρι, μια σπουδαία φιλία.Σεβασμός στην προφανή διαφορετικότητα του καθενός, ανεκτικότητα, αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, συμπλέκονται στις ασχολίες και τις δραστηριότητες, προστατεύουν ο ένας τον άλλον. Ειδικά ο ρινόκερος δύο φορές αποτυπώνεται ως φόβητρο για τη μητέρα και τον πατέρα του μικρού, δίνοντας τη διάσταση ενός ανίκητου φίλου που θα υπέτασσε κάθε εξουσία, αυθεντία, δυσκολία, εμπόδιο.

    Είναι ένα πρωτοποριακό βιβλίο, αποθεωτικό της φαντασίας, της διαφορετικότητας και της φιλίας, σε μια εποχή που ειδικά τα δύο πρώτα αγνοούνταν από τα βιβλία για παιδιά. Ακόμα και σήμερα, διατηρεί μια φρεσκάδα μέσα στην εικαστική αιρετικότητα του αμφιλεγόμενου αλλά τόσο σπουδαίου δημιουργού του.

    Ανεπιφύλακτα σε κάθε βιβλιοθήκη. Χθες.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο;
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    Who Wants a Cheap Rhinoceros?
    Συγγραφέας:

    Shel Silverstein

    Εικονογράφος:

    Shel Silverstein

    Εκδόσεις:

    Διόπτρα, 22 Νοεμβρίου 2023

    Μετάφραση:

    Μαρία Αγγελίδου

    Επιμέλεια:

    Λύντη Γαλάτη

    Σελίδες:

    64

    Μέγεθος:
    25 Χ 21
    ISBN:

    978-618-220-548-8

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular