More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠοντίκι στην οικία Τσαϊκόφσκι, της Μυρτώς Μποκολίνη (εικ.: Άννα Τζώρτζη)

    Ποντίκι στην οικία Τσαϊκόφσκι, της Μυρτώς Μποκολίνη (εικ.: Άννα Τζώρτζη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η έμπνευση συνήθως δεν επισκέπτεται τους τεμπέληδες.
    Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

    Η Μυρτώ Μποκολίνη κάνει ντεμπούτο στο παιδικό βιβλίο με μια ιστορία που φανερώνει την αγάπη της για τη μουσική και τον χορό, με την εικονογράφηση της Άννας Τζώρτζη να αποτελεί εξίσου σημαντικό με τον λόγο παράγοντα στο βιβλίο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Αρχή καλοκαιριού, χρόνια πριν. Μια ποντικίνα ψάχνε μέρος να γεννήσει. Μπήκε στο σπίτι ενός τύπου που έπαιζε πιάνο. Εκεί σε ένα πέρασμα του πιάνου, μπήκε μέσα του, βρήκε τόπο και γέννησε. Και το ποντικάκι άρχισε να μεγαλώνει μέσα στη μουσική των πλήκτρων που έπαιζε ο κύριος στο πιάνο. Όταν το μικρό ποντίκι αποφάσισε να βγει από το πιάνο, μια γάτα μοιάζει η πρώτη μεγάλη απειλή της ζωής του. Το κυνηγητό μαζί της γίνεται αφορμή για ένα ταξίδι στη γνώση. Ένα άλογο, δυο κύκνοι, μια αράχνη. Πώς πηδάς ψηλά; Πώς σηκώνεις το πόδι σου τόσο ψηλά; Πώς πετάτε; Μέχρι που το ανακαλύπτει ο κύριος του σπιτιού. Τον παρακάλεσε να το αφήσει να χορέψει υπό τους ήχους του πιάνου του.  Ο κύριος λεγόταν Τσαϊκόφσκι και το ποντίκι ήταν μια μπαλαρίνα με φαντασμαγορικές κινήσεις.

    Εστιάζοντας

    Ποια είναι η σχέση του χορού με τη μουσική; Πώς συμπλέκονται, πώς εμπνέει και καθορίζει η μία την άλλη; Πόσο υπαρκτές στη ζωή την ίδια, στη φύση, είναι οι χορευτικές κινήσεις μιας μπαλαρίνας; Από πού μπορεί να αντλήσει έμπνευση ένας συνθέτης/μία συνθέτρια, ένας χορευτής/μία χορεύτρια, ένας/μία χορογράφος; Πώς η φύση, η ίδια η ζωή μιας προικίζει, μας τροφοδοτεί με το απλό βήμα, με την έμπνευση που αναζητούμε ή μας προκύπτει, στον τυχαίο διάβα μας στον κόσμο;

    Μέσα από μια πρωτότυπη γέννηση και ένα κυνηγητό, στα όρια μιας μίνι Οδύσσειας, το μικρό ποντίκι συλλέγει κινήσεις και εφόδια που θα το στείλεις έτοιμο στην αγκαλιά της μουσικής ενός πρωτοπόρου δημιουργού. Η συγγραφέας δημιουργεί με αλλεπάλληλα μικρά ευρήματα μια ευχάριστη περιπέτεια όπου συμπλέκει στοιχεία μαγικού ρεαλισμού οδηγώντας τον μικρό αναγνώστη σε μια τρυφερή σύνδεση παραμυθιού και πραγματικότητας. Οι τουτού των μπαλαρίνων είναι από το πιάσιμο του ποντικού στον ιστό της αράχνης, οι κινήσεις τους από τη δική του εμπνευσμένη κινησιολογία κ.ο.κ.

    Η εικονογράφηση της Άννας Τζώρτζη, σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα, είναι, θεωρώ, εμπνευσμένη, με θαυμάσιες εκτάσεις στον μαγικό ρεαλισμό της ιστορίας, με καλαίσθητα εικαστικά στοιχεία και αποτυπώσεις που αναπτύσσουν τον οπτικό κόσμο του κειμένου με ενδιαφέρουσα χρωματική παλέτα, ποικιλία στους τρόπους απόδοσης και ενίοτε αφαιρετικές εικόνες που τις βρήκα πολύ ταιριαστές με το κείμενο.

    Ένα ένα πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο για τη συγγραφέα και καλλιτέχνη Μυρτώ Μποκολίνη.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Δείτε

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ποντίκι στην οικία Τσαϊκόφσκι
    Συγγραφέας: Μυρτώ Μποκολίνη
    Εικονογράφος: Άννα Τζώρτζη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2022
    Υπεύθυνη έκδοσης: Φαίη Κολοκυθά
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Κατερίνα Βασιλοπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 26,5 X 26,5
    ISBN: 978-618-07-0316-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular