More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠουπέτ, η γάτα που μισούσε τα Χριστούγεννα, της Δέσποινας Ηρακλέους (εικ.: Ναταλία...

    Πουπέτ, η γάτα που μισούσε τα Χριστούγεννα, της Δέσποινας Ηρακλέους (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    “Μιάουουου!” ούρλιαξε η Πουπέτ. “Τόνος! Άλλη μια παλιοκονσέρβα τόνος! Τα Χριστούγεννα πρέπει να τελειώσουν! ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!”

    Η Δέσποινα Ηρακλέους γράφει και η Ναταλία Καπατσούλια εικονογραφεί για μια γάτα που μισούσε τα Χριστούγεννα και προσπαθεί να τα καταστρέψει αλλά…

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Πουπέτ είναι η πιο πλούσια γάτα στον πλανήτη, κληρονόμος της λαίδης Ρόζας Γουίδερστον, με την οποία ζει μαζί σε έναν ψηλό πύργο. Έχει δικό της γυμναστήριο, σινεμά, παιχνιδότοπο, στυλίστα, υπηρέτες, μπάτλερ, μασέρ, κομμωτή, γυμνάστρια, μαγείρισσα, μελισσοκόμο, καθαρίστρια. Η ζωή της είναι τέλεια, εκτός από τα Χριστούγεννα. Τα μισεί. Έτσι, κάποια φορά, πήρε απόφαση να τα καταστρέψει. Να ξεφορτωθεί Αϊ-Βασίλη, δώρα, ταράνδους και όλα αυτά, να τελειώνει μια και καλή. Εκπαιδεύει τους πάντες, τους δασκαλεύει, τους ετοιμάζει, όλα είναι έτοιμα, αλλά το κρίσιμο βράδυ η Πουπέτ κοιμάται και όταν ξυπνάει βλέπει έξω ένα έλκηθρο παρκαρισμένο και τον περίφημο άγιο πουθενά!

    Εστιάζοντας

    Μια γάτα -στη γραμμή που χάραξε η θρυλική Φρικαντέλα- η οποία μισεί τα Χριστούγεννα, βουτηγμένη όμως μέσα στην άνεση, τον υλισμό και έναν ζάμπλουτο τρόπο ζωής, βάζει σκοπό να εξαφανίσει τα Χριστούγεννα. Θεωρεί ότι με τη δύναμη του πλούτου της θα τα καταφέρει. Αλλά η δύναμη των παιδικών χρόνων, των αναμνήσεων και της αγάπης είναι πιο επιβλητική, πιο αλύγιστη. Η Πουπέτ με τις αισθήσεις, όπως αρμόζει σε μια γάτα, επιστρέφει νοερά πίσω, ανακαλεί τον κόσμο που έζησε, σε κάποια από τις επτά ζωές της ίσως. Κι αυτή η ανάκληση είναι που θεραπεύει μέσα της το τραύμα της απέχθειας για τα Χριστούγεννα.

    Κάποιοι υποφέρουν τις γιορτές, κάποιοι μελαγχολούν υπό την πίεση της υποχρεωτικής ευτυχίας, κάποιοι, σαν την Πουπέτ, πνίγονται μέσα σε μια άκρατη υλική ευδαιμονία που δεν αφήνει τίποτα να εκκρεμεί, τίποτα να περιμένεις να αποκτήσεις. Και τότε μένει να επικοινωνήσεις ξανά με τα παιδικά σου χρόνια, τότε που πίστευες στον Άγιο Βασίλη και τουλάχιστον υπήρχε ένα πράγμα κάθε χρόνο που το περίμενες.

    Το ιδιαίτερο εύρημα της συγγραφέα είναι ακριβώς αυτή η ανάκληση, η μνήμη, που ενεργοποιείται και μετατρέπει τη σκληρότητα σε τρυφερότητα. Αν το πνεύμα των Χριστουγέννων συνοψίζεται στη λέξη αγάπη ή σε μία άλλη που λέγεται δοτικότητα, τότε η νίκη τους απέναντι στον καταναλωτισμό και την υπεραφθονία είναι το μήνυμα που κρύβεται πίσω από την ιστορία της Δέσποινας Ηρακλέους.

    Ζωηρή παλέτα, χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας εικόνες, από τη Ναταλία Καπατσούλια, που αγκαλιάζει το κείμενο, ενώ ζωγραφίζει μια μια ανανεωμένη παιδικότητα.

    Για αναγνώστες από 4,5-5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διάπλαση.

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Πουπέτ, η γάτα που μισούσε τα Χριστούγεννα
    Συγγραφέας:

    Δέσποινα Ηρακλέους

    Εικονογράφος:

    Ναταλία Καπατσούλια

    Εκδόσεις:

    Διάπλαση, Νοέμβριος 2023

    Επιμέλεια:

    Αλέξανδρος Πανούσης

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:

    24 Χ 28

    ISBN:

    978-960-567-291-1

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular