More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠού πάνε όλα αυτά; Τα σκουπίδια, η ανακύκλωση και η προστασία του...

    Πού πάνε όλα αυτά; Τα σκουπίδια, η ανακύκλωση και η προστασία του πλανήτη μας, της Τζες Φρέντς

    Πού πάνε όλα αυτά; Ποια; Όλα αυτά που καταναλώνουμε. Εθισμένοι πια στην κατανάλωση, έχοντας υιοθετήσει την ανόητη κουλτούρα να καταναλώνουμε συνεχώς, να αγοράζουμε διαρκώς καινούρια, αδιαφορώντας για τις πρώτες ύλες, για την ενέργεια, για την μόλυνση, για όλα όσα θυσιάζονται στο βωμό της παραγωγής συνεχώς νέων προϊόντων.

    Εθισμένοι να πετάμε, να μην επιδιορθώνουμε, να μην δανείζουμε, να μην επαναχρησιμοποιούμε. Εθισμένοι να αδιαφορούμε για τις συνέπειες των πράξεών μας, να κυνηγάμε το φτηνό, να μην ενδιαφερόμαστε για το πώς παράγεται κάτι, για το προσωπικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη που τον μαδάμε σαν μαργαρίτα ξέροντας ότι στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι “δεν μ’ αγαπά”.

    Η Τζες Φρεντς παίρνει το πρόβλημα των απορριμάτων, την μόλυνση (υδάτων, αέρα, ήχου, φωτός), τους πόρους της γης, το όζον, την αποψίλωση των δασών, τα απειλούμενα είδη, την ανανεώσιμη ενέργεια και τις μορφές της, τα ενεργειακά αποδοτικά και θωρακισμένα σπίτια και τα οικιακά απόβλητα και αναδεικνύει πολύ μεστά και με σύγχρονη ματιά όλες τις διαστάσεις του προβλήματος. Γιατί καταναλώνουμε τόσα πολλά, τι τα χρειαζόμαστε και εν τέλει πού καταλήγουν όλα αυτά; Ανακυκλώνονται; Ή καταλήγουν σε παλαιολιθικούς σκουπιδότοπους; Τι συμβαίνει με τα ηλεκτρονικά απόβλητα (οθόνες, υπολογιστές, είδη τεχνολογίας) που πετάμε σωρηδόν πλέον για να πάρουμε καινούρια; Πώς μπορούμε να αγοράζουμε λιγότερα τρόφιμα αφού ο μισός πλανήτης πετάει σχεδόν το ένα τρίτο του φαγητού που αγοράζει τη στιγμή που ο άλλος μισός πλανήτης πεινάει ή υποσιτίζεται; Πώς θα είναι ο πλανήτης μας στο μέλλον;

    Δεν απαντά όμως απλώς σε προφανή, “ρητορικά” ερωτήματα. Εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματά μας αλλά και τρόπους με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει και να προστατεύσει τον πλανήτη, τι συμβαίνει στη θάλασσα και στις στεριές όταν δεν το κάνουμε, ποιος είναι ο αντίκτυπος για τα ζώα, τα φυτά, το νερό και την δική μας ζωή.

    Η συγγραφέας αναδεικνύει τη σημασία της ανακύκλωσης (recycle) και της επαναχρησιμοποίησης (reuse) καθώς και την πολύ σημαντική και σύγχρονη κουλτούρα της μείωσης της κατανάλωσης (reduce). Αυτά τα τρία RE για τα οποία έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη στο ELNIPLEX είναι η νότα της προστασίας του περιβάλλοντος. Και η Τζες Φρεντς, με καλοδομημένο κείμενο και πληροφορίες, πέρα από την ανάδειξη των προβλημάτων και της κατάστασης, ωθεί σε δράση, σε ανάληψη της προσωπικής ευθύνης και στην οικοδόμηση μιας νέας κουλτούρας που δίχως να κόβει από την χαρά των ανθρώπων, θα προστατεύει ουσιαστικά το κοινό μας σπίτι.

    Πολύ προσεγμένο και σύγχρονο βιβλίο γνώσης για το περιβάλλον. Προσέξτε ότι ο τίτλος του πρωτοτύπου είναι What a waste, κοινώς… Τι σπατάλη! Γιατί εκεί εστιάζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Στην υπερκατανάλωση. Αλλά βλέπετε, όταν μιλάς για αυτό, θίγονται όλες οι μεγάλες εταιρίες, μην σας πω και οι μικρές…

    Προτείνεται.

    Για παιδιά από 4 ετών με μεγαλόφωνη ανάγνωση (κοινώς αν του το διαβάζει κάποιος άλλος) και από 7 ετών όταν η ανάγνωση έχει γίνει δυνατή.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Πού πάνε όλα αυτά; Τα σκουπίδια, η ανακύκλωση και η προστασία του πλανήτη μας
    Τίτλος πρωτότυπο: What a waste
    Συγγραφέας: Jess French
    Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάιος 2020
    Επιμέλεια: Μαρία Παναγοπούλου
    Προσαρμογή εξωφ.: Έρση Σωτηρίου
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 22 Χ 26
    ISBN: 978-960-605-944-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular