More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΠρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας με ψεύτικα προφίλ πιάστηκε να βαθμολογεί αρνητικά ανταγωνιστές της

    Πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας με ψεύτικα προφίλ πιάστηκε να βαθμολογεί αρνητικά ανταγωνιστές της

    Η επίδοξη συγγραφέας Cait Corrain επρόκειτο να δει το βιβλίο της με τίτλο Crown of Starlight να δημοσιευτεί τον ερχόμενο Μάιο, ωστόσο δεν της έφτανε αυτό. Προχώρησε πολύ αποτελεσματικές μεθόδους, οι οποίες ασφαλώς χρησιμοποιούνται κατά κόρον πλέον. Μόνο που αυτή ήταν άτυχη. Πιάστηκε. Τι έκανε; Χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο προφίλ που είχε δημιουργήσει, αύξησε τη βαθμολογία του βιβλίου της στο Goodreads, ενώ παράλληλα καθ’ ομολογία της “βομβάρδισα τις βαθμολογίες πολλών συναδέλφων πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων και άφησα κριτικές που κυμαίνονταν από κακές έως εντελώς καταχρηστικές”, έγραψε στο Twitter.

    Έτσι το imprint του μεγάλου εκδότη Penguin Random House, Del Rey, απέσυρε το βιβλίο από το πρόγραμμα των επερχόμενων κυκλοφοριών, ακυρώνοντας και το δεύτερο βιβλίο για το οποίο είχε ήδη υπογραφεί συμβόλαιο.

    Ήταν ο Καναδός συγγραφέας Xiran Jay Zhao που έστρεψε την προσοχή στην ύποπτη δραστηριότητα του ψεύτικου προφίλ της Corrain. Την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε ένας αριθμός λογαριασμών που είχαν βάλει πέντε αστέρια στο Crown of Starlight ενώ έβαζαν ένα αστέρι σε αρκετά άλλα μυθιστορήματα πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων.

    Στην αρχή η Corrain ισχυρίστηκε ότι έφταιγε μία φίλη της για όλα αυτά, από τα προφίλ ως τις ψεύτικες κριτικές, ωστόσο αργότερα παραδέχτηκε ότι τα πάντα, μέχρι και η φίλη, ήταν ανύπαρκτα, λέγοντας ότι δίνει μάχη με την κατάθλιψη, τον αλκοολισμό και την κατάχρηση ουσιών, ότι με την αλλαγή φαρμάκων υπέστη ψυχολογική κατάρρευση και δημιούργησε έξι προφίλ στο Goodreads.

    Η Goodreads ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε τις ψεύτικες κριτικές που δημοσιεύτηκαν από την Corrain και προέτρεψε τους χρήστες να επισημάνουν και άλλους ύποπτους λογαριασμούς που προβαίνουν σε σωρηδόν πεντάστερα και μονάστερα. Το φαινόμενο “περίμενα με αγωνία το επόμενο βιβλίο του τάδε και ήταν ό,τι καλύτερο διάβασα ως τώρα” δίνει και παίρνει στα σχόλια της Goodreads και αναζητείται δικλείδα ασφαλείας.

    Όπως και ο φαινόμενο της φθοράς άλλων, της αυτοπρότασης των βιβλίων του ίδιου του συγγραφέα, από τον ίδιο τον συγγραφέα, καθώς και άλλων ματαιόδοξων πρακτικών, παρατηρείται σε όλες τις χώρες, σε όλες τις πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα ανεξαιρέτως.

    Μεγάλοι όμιλοι και εταιρίες αγοράζουν κοινό, απλοί ιστότοποι για να ενισχύσουν τη δημοφιλία τους αγοράζουν likes με ανύπαρκτα προφίλ τα οποία δεν υπάρχουν καν ως πρόσωπα, ενώ τα ψεύτικα προφίλ δίνουν και παίρνουν στη μάχη των σχολίων και των μαχών σε αναρτήσεις των δικτύων.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular