More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠρόβατα ενωμένα ποτέ κυνηγημένα, του Δημήτρη Μπογδάνου (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    Πρόβατα ενωμένα ποτέ κυνηγημένα, του Δημήτρη Μπογδάνου (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    Οικείοι είναι οι ήρωες της ιστορίας, τα πρόβατα και ο λύκος. Και είναι σύνηθες όταν ο λύκος κυνηγάει τα πρόβατα, εκείνα να τρέχουν για να σωθούνε. Όταν μάλιστα ο βοσκός κοιμάται του καλού καιρού κι ο σκύλος αναρρώνει στο σπίτι τα πράγματα είναι πραγματικά “σκούρα” για το κοπάδι.  Τα βελάσματα-επικλήσεις για βοήθεια αντηχούν με απόγνωση:
    – ΒΟΗΘΕΙΑ, ΣΚΥΛΕ, ΜΠΕΕΕ
    – ΒΟΗΘΕΙΑ, ΒΟΣΚΕ, ΜΠΕΕΕ
    – ΒΟΗΘΕΙΑ, ΚΑΠΟΙΟΣ, ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕ.

    Κι αφού κανείς δεν έσπευσε για βοήθεια και ο λύκος πλησίαζε απειλητικός, στο κοπάδι επικράτησε πανικός, σπρωξίματα και τρέξιμο. Η ανατροπή ήρθε όταν ένα μικρό προβατάκι άρχισε να σκέφτεται εναλλακτικές λύσεις ως προς τη διαχείριση της κατάστασης κι αγανακτισμένο αναφωνεί «Μπεεεεεε φτάνει πια». Πείθει τα άλλα πρόβατα πως δε χρειαζεται συνέχεια να τρέχουν, ούτε να περιμένουν πάντα βοήθεια από άλλους. Προτείνει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν όλα μαζί τον λύκο. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και ο φόβος διάχυτος αλλά το μικρό πρόβατο είχε πεισμώσει και με την πειθώ του κατάφερε να επηρρεάσει όλο το κοπάδι. Όταν ο λύκος ήρθε αντιμέτωπος με τα αγριεμένα πρόβατα που συσπειρωμένα αντιτάχθηκαν, σάστισε και τράπηκε σε φυγή. Και φυσικά ούτε που τόλμησε να ξαναπλησιάσει.

    Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει πρόκειται για μια απλή αλλά άκρως απολαυστική και διασκεδαστική ιστορία! Το χιούμορ και η ανατροπή είναι τα κύρια συστατικά με το οποία ο συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα της θυματοποίησης. Τα διακειμενικά στοιχεία είναι εμφανή και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μετά την ανάγνωση της ιστορίας, σε μια συζήτηση για τις διαφορετικές συμπεριφορές που εμφανίζουν ο λύκος και τα πρόβατα σε άλλες ιστορίες. Οι ενήλικες αναγνώστες θα κάνουν τις αναγωγές τους σε σχέση με πολιτικο-κοινωνικό γίγνεσθαι. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις προφανώς δεν είναι τυχαία!

    Η εικονογράφηση της ιστορίας ανήκει στη Ελίζα Βαβούρη και είναι πολύχρωμη και χιουμοριστική. Συμπληρώνει μάλιστα το κείμενο με διάφορα στοιχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόδοση του κάθε προβάτου με διαφορετικά χαρακτηριστικά υπονοώντας πολύ έξυπνα τις διαφορετικές προσωπικότητες. Το βιβλίο συνοδεύεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Θ. Τσώλη. Οι μικροί αναγνώστες μπορούν να ακούσουν τον συγγραφέα να αφηγείται την ιστορία σκανάρωντας τον κωδικό που υπάρχει στο βιβλίο και εγκαθιστώντας το δωράν πρόγραμμα Quick Response code reader.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πρόβατα ενωμένα ποτέ κυνηγημένα
    Συγγραφέας: Δημήτρης Μπογδάνος
    Εικονογράφηση εξωφ. Ελίζα Βαβούρη 
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5 
    ISBN: 978-618-03-0173-1

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular