More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠρώτος από το τέλος, του Γουίλιαμ Μπι (εικ.: Κέιτ Χίντλεϊ)

    Πρώτος από το τέλος, του Γουίλιαμ Μπι (εικ.: Κέιτ Χίντλεϊ)

    Σε μια βιβλιοπαρουσίαση ξεκινάμε συνήθως από την ιστορία. Αυτή τη φορά θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα… γιατί δεν μπορώ να κρατηθώ από το να πω εξαρχής ότι είναι ένα βιβλίο που συστήνω ανεπιφύλακτα γιατί έχει πάνω από όλα γέλιο! Ένα μοναδικό χιούμορ που κάνει κάθε μικρό αναγνώστη να λύνεται, να ξεδιπλώνεται, να πέφτει κάτω, να δακρύζει απο τα γέλια. Η απόλυτη ευχαρίστηση. Είναι ιδανικό και για τις πρώτες μέρες στο σχολείο, αλλά και για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας που θέλουμε να αποφορτιστούμε, να αφεθούμε, να χαλαρώσουμε. Στην τάξη, από τη στιγμή που το διαβάσαμε έγινε best seller. Οι διαγωνισμοί μας και οι ψηφοφορίες είχαν πάντα και τον πρώτο από το τέλος! (Σημειωτέον, από τη μέρα που το διαβάσαμε στην τάξη κάθε μέρα τα παιδιά μου το ζητάνε ξανά και ξανά.)

    Ας δούμε όμως λίγο την ιστορία.
    “Πρώτος από το τέλος”. Ποιος; Και τι; Ο Άλμπερτ έχει ένα κατοικίδιο, τον Σίντει. Ως εδώ τίποτα το περίεργο. Πολλά παιδιά έχουν ένα κατοικίδιο. Μόνο που το δικό του δεν ειναι και τόσο συνηθισμένο. Είναι ένα κατοικίδιο ΤΕΡΑΣ! Και έτσι αρχίζει η ιστορία μας: “Ο Άλμπερτ πιστεύει πως ο Σίντει είναι το καλύτερο κατοικίδιο τέρας του κόσμου! Και, σήμερα, ο Άλμπερτ θα το αποδείξει… γιατί όπου να ‘ναι αρχίζει ο…”
    Μα ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! Ο Σίντει θα πάρει μέρος φυσικά.

    Το κείμενο του William Bee απέριττο, προσιτό και οικείο. Ξεκινάει με τη σύσταση των ηρώων και στη συνέχεια παρουσιάζει την περιπέτεια τους με τρόπο απλό αλλά και τόσο γλαφυρό. Παρουσιάζει τις πιο περίεργες καταστάσεις, τις πιο ευφάνταστες σκηνές  με μια φυσικότητα που σε γαργαλάει αδιάκοπα! Χωρίς κανένα διδακτισμό, χωρίς καμία επιτήδευση σε κερδίζει από την πρώτη σελίδα. Και βέβαια σου γεννάει ερωτήματα για το ποια ειναι η αρχή; ποιο το τέλος; πρώτος σε τι; Ενώ ταυτόχρονα αμβλύνει κάθε ανταγωνιστική τάση μέσα από ένα… Διαγωνισμό!
    Η εικονογράφος Kate Hindley έχει δημιουργήσει ένα συμπαθέστατο τέρας που λατρεύει κανείς με την πρώτη ματιά!Γλυκήτατο με μικρά κοτσιδάκια αλλά και κερατάκια έρχεται σε αντίθεση με τα υπόλοιπα συνδιαγωνιζόμενα τέρατα! Κυριαρχούν εικόνες σε αποχρώσεις παλ, γήινες με τόνους καφέ, γκρίζο, πράσινο να κυριαρχούν. Οι ρεαλιστικές μορφές των ανθρώπων- κριτών έρχονται σε όμορφη αντιπαράθεση και συνύπαρξη με την υπερεαλιστική μορφή των τεράτων. Πλούσιο σε στιγμιότυπα και πληροφορίες η εικονογράφηση συμπληρώνει πολύ όμορφα το κείμενο.
    Προμηθευτείτε τό από τις εκδόσεις Κόκκινο. Είναι μοναδικό!

    Πολλές ιδέες σίγουρα γεννιούνται με αφορμή αυτό το βιβλίο. Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως να κάνετε και εσείς τους δικούς σας αστείους διαγωνισμούς στο σπίτι ή στην τάξη σας. Αφήστε τη φαντασία σας και των παιδιών και φτιάξτε τους πιο περίεργους. Θέστε κριτήρια. (Της πιο περίεργης λέξης, του πιο νόστιμου φαγητού, της μεγαλύτερης σκανταλιάς, της πιο ωραίας ιστορίας, του καλύτερου αστείου, του πιο εξωπραγματικού πλάσματος, της πιο αστείας μεταμφίεσης…)

    Και ακόμα…

    1. Φτιάξτε και εσείς το δικό σας κατοικίδιο τέρας ατομικά ή και ομαδικά -το τέρας της τάξης σας- χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά. Κάντε το με κολλάζ ή ακόμα και κούκλα.
    2. Δώστε στο τέρας σας μια προσωπικότητα. Εκτός από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του, δώστε του και χαρακτήρα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, κλίσεις και ταλέντα!
    3. Φυσικά, το τέρας σας δεν θα μείνει χωρίς όνομα! Κάντε το διαγωνισμό του καλύτερου, του πιο περίεργου ονόματος. Προτείνετε ονόματα και ψηφίστε!
    4. Δημιουργείστε κι άλλους δικούς σας ιδιαίτερους, πρωτότυπους διαγωνισμούς. Ορίστε κριτές και διαγωνιζόμενους και μπείτε στο παιχνίδι!
    5. Και βέβαια κάντε μαθηματικές δραστηριότητες:
    * Όμορφη αρχή και αφορμή για τα αριθμητικά! Ξεκινήστε από το πρώτος και το νούμερο 1! Προχωρήστε στο τελευταίος.
    * Παίξτε το παιχνίδι: “Πρώτος από το τέλος και ο πρώτος γίνεται τελευταίος”. Μπείτε στη σειρά, σε τρένο. Ποιος είναι πρώτος; Ποιος είναι τελευταίος; Χρησιμοποιείστε τη μουσική ή ένα ταμπουρίνο για να κινηθείτε με το τρένο. Στο σταμάτημα το ήχου ο οδηγός πρέπει να αλλάξει. Ποιος είναι τώρα πρώτος; Ποιος ειναι στο τέλος – τελευταίος; Κάθε φορά ο πρώτος και ο τελευταίος φωνάζουν το όνομά τους παίζοντας έτσι ταυτόχρονα ένα παιχνίδι γνωριμίας. Επεκτείνετέ το παιχνίδι για την άσκηση μνήμης: ο τελευταίος πρέπει να θυμηθεί και να πει το όνομα του οδηγού κάθε φορά.
    * Ορίστε έναν διαγωνισμό μικρό ή μεγάλο και φτιάξτε ανάλογα το βαθμό δυσκολίας που θέλετε να δώσετε 2-5 γύρους με διαφορετικά κριτήρια. Βαθμολογίστε τους διαγωνιζόμενους σε κάθε γύρο. Προσθέστε τις βαθμολογίες και ανακυρήξτε τον νικητή.
    * Χρησιμοποιείστε μέτρα, μεζούρες, ζυγαριές για να κάνετε διαφορετικές μετρήσεις: Το ύψος των παιδιών, το μέγεθος της πατούσας τους, το βάρος τους…
    * Κάντε υποθέσεις όπως πόσες μεζούρες νερό; πόσα κουταλάκια ζάχαρη; χωράνε σε… ή και γιατί όχι πόσα ποτήρια νερό μπορεί να πιει το καθένα μέχρι τα υπόλοιπα παιδιά να μετρήσουν ως το 10;

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πρώτος απ’ το τέλος
    Συγγραφέας: William Bee
    Εικονογράφηση: Kate Hindley
    Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Εκδόσεις: Κόκκινο, Οκτώβριος 2014
    Σελίδες: 44
    Μέγεθος: 25 x 26
    ISBN: 978-618-5005-16-0

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular