More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠόσα συγγνώμη ακόμα περιστέρι; της Γουέντι Μεντούρ (εικ.: Κάρμεν Σαλντάνια)

    Πόσα συγγνώμη ακόμα περιστέρι; της Γουέντι Μεντούρ (εικ.: Κάρμεν Σαλντάνια)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Να ξέρεις να δείχνεις τα δόντια σου, όταν χρειάζεται.
    Baltasar Gracian

    Ένα από τα ελάχιστα βιβλία που δείχνουν καθαρά και με υπέροχο τρόπο έναν δρόμο υπεράσπισης του εαυτού στις συνεχείς υποτιμητικές συμπεριφορές (εκφοβισμούς) από τους άλλους.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Πέγκι, ένα περιστέρι, πηγαίνει και κουρνιάζει στην οροφή μιας στάσης λεωφορείου. Αμέσως έρχονται τρία αγριεμένα περιστέρια και τη διώχνουν. “Αυτή η στάση είναι δικιά μας”, της λένε κι εκείνη φεύγει. Στέκεται σε ένα πεζοδρόμιο. “Ξουτ” της φωνάζει η οδοκαθαρίστρια. “Συγγνώμη”, ψελίζει η Πέγκι και φεύγει. Πηγαίνει σε ένα παγκάκι. “Δίνε του, αυτό είναι το παγκάκι μου” της λέει ένας σκύλος και τα ίδια λίγο πιο κάτω με έναν τεράστιο γλάρο. “Συγγνώμη” και ξανά “συγγνώμη” από την Πέγκι. Ω, όχι! Ο γλάρος δεν τη διώχνει. Αντιθέτως, την ταρακουνά. Πρέπει να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, της λέει. Δεν έκανες τίποτα κακό, εκείνοι σε έδιωξαν και σε έσπρωξαν, είναι το νόημα των λόγων του.

    Η Πέγκι δυναμώνει. Αποφασίζει να ακούει την ενθάρρυνση του γλάρου και να σταθεί απέναντι στους καταπιεστές του. Θα τα καταφέρει να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι όλων αυτών;

    Εστιάζοντας

    Ελάχιστα τα βιβλία για παιδιά που έχουν ασχοληθεί με τη στάση που πρέπει να έχει το θύμα του εκφοβισμού. Τα περισσότερα στέκονται στη φωνή των τρίτων που παρακολουθούν τη σκηνή εκφοβισμού ή στην αλλαγή του θύτη μέσω κάποιου καθοριστικού γεγονότος, π.χ. βοήθεια από τη μεριά του θύματος. Όμως, ακόμα πιο σημαντικό είναι αυτό που κάνει το παρόν βιβλίο. Ο τρίτος, ο παρακολουθών τα περιστατικά εκφοβισμού, αντί να κυνηγήσει τους θύτες (πιθανόν να μην μπορεί να το κάνει και σίγουρα δεν γίνεται να είναι εφικτό πάντα στη ζωή), αποφασίζει να σταθεί αποφασιστικά δίπλα στο περιστέρι-θύμα και να το ενδυναμώσει ψυχικά, ώστε να σταθεί όρθια απέναντι τους.

    Εκεί, η συγγραφέας Γουέντι Μεντούρ (Το παγκάκι της φιλίας, Η Λούμπνα και το βότσαλο) επιλέγει τον δρόμο της αποφασιστικότητας και του ακραίου χιούμορ για να δείξει ότι ο δρόμος της σύγκρουσης αλλά και εκείνος της φυγής είναι αδιέξοδοι. Στάσου απέναντι και αναμετρήσου με τα δικά σου όπλα, στήσε το δικό σου τείχος, όχι της λεκτικής βίας και της αντιπαράθεσης αλλά έναν τρίτο δρόμο που έχει χιούμορ και έναν δυσνόητο για τους θύτες παραλογισμό. Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Ένας παράγοντας Χ, αστάθμητος, που μας δίνει την ώθηση που χρειαζόμαστε και μας απαλλάσσει από το βάρος της ενοχής και της αυτοταπείνωσης. Μια πνευματική και ψυχική ανάταξη. Τίποτα δεν είναι πανάκεια. Όλα μπορεί να έχουν και άλλα επεισόδια και να μη λυθούν μεμιάς. Αλλά η μεντούρ δείχνει έναν αξιόλογο δρόμο για ανθρώπους με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

    Υπερασπίσου τον εαυτό σου. Δε θα είναι πάντα κάποιος εκεί να το κάνει για σένα. Χτίσε μέσα σου έναν δυνατό εαυτό. Αξίζει να προσπαθήσεις.

    Οι απαντήσεις της Πέγκι στους εκφοβιστές της είναι εμπνευσμένες. Τολμήστε τις δικές σας, βρείτε ομοιοκαταληξίες και διασκεδάστε. Δεν προδίδουμε περισσότερα.

    Για αναγνώστες από 3,5-4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Πόσα συγγνώμη ακόμα περιστέρι
    Τίτλος πρωτοτύπου: Peggy the Always Sorry Pingeon
    Συγγραφέας: Wendy Meddour
    Εικονογράφος: Carmen Saldaηa
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Ιούνιος 2022
    Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
    Στοιχειοθ./προσαρμογή: Μαλβίνα Κότο
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23 Χ 27
    ISBN: 978-960-572-468-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular