More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΤο παγκάκι της φιλίας, της Γουέντι Μεντούρ (εικ.: Ντάνιελ Εγκνέους)

    Το παγκάκι της φιλίας, της Γουέντι Μεντούρ (εικ.: Ντάνιελ Εγκνέους)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Το πουλί φωλιά, η αράχνη ιστό, ο άνθρωπος φιλία.
    Γουίλιαμ Μπλέικ

    Η Wendy Meddour και ο Daniel Egneus μετά το καθηλωτικό Η Λούμπνα και το βότσαλο επιστρέφουν δια μέσω των Εκδόσεων Παπαδόπουλος και της μετάφρασης του Αντώνη Παπαθεοδούλου στην Ελλάδα με μία πολύ όμορφη και τρυφερή ιστορία…

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Τίλυ και ο σκύλος της, ο Σκιάς, είχαν μόλις μετακομίσει στο καινούριο τους σπίτι στο ακρωτήρι. Έχει άγχος για το καινούριο της σχολείο. Λογικό. Δε θα γνωρίζει κανέναν εκεί. Και ο Σκιάς δεν μπορεί να έρθει μαζί της. Στο διάλειμμα δεν έχει κανέναν να παίξει. “Γιατί δεν δοκιμάζεις το Παγκάκι της Φιλίας;” της λέει ο δάσκαλος. “Εκεί βρίσκουν τα παιδιά καινούριους φίλους για να παίξουν“.

    Η Τίλυ πήγε στο παγκάκι. Ήταν ήδη πιασμένο. Καθόταν ένα αγόρι. Πέρασε ώρα αλλά ο καθένας κοιτούσε αλλού γι’ αλλού. “Δε δουλεύει”, είπε η Τίλυ. “Μήπως είναι χαλασμένο;” διερωτήθηκε το αγόρι. Άρχισαν να προσπαθούν να το επισκευάσουν. Θα δουλέψει τελικά;

    Εστιάζοντας

    Είναι από τα βιβλία που σε καθηλώνουν με την απλότητά τους, σε μαγεύουν με τον ρεαλισμό τους και σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και… δασκάλα/δάσκαλο. Γιατί είναι ένα επιδραστικό βιβλίο, αφού παρέχει στους εκπαιδευτικούς αλλά και σε κάθε άνθρωπο ένα απλό, ταπεινό, αλλά σπουδαίο εργαλείο διαχείρισης των πρώτων ημερών στο σχολείο ή σε κάποιον νέο χώρο εν γένει.

    Το παγκάκι της φιλίας. Ένας τόσο απλός χώρος που σπάει τον πάγο μεταξύ αγνώστων, ενισχύει τη δύναμη των συνεσταλμένων παιδιών, διασπά τα τείχη της ντροπής και της έλλειψης αυτοπεποίθησης και ξεκινά όμορφες ιστορίες, όμορφες φιλίες.

    Με λόγια απλά, με λίγες, μετρημένες λέξεις, η Wendy Meddour αναδεικνύει ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των παιδιών, φανερώνει έναν δάσκαλο και ένα σχολείο που συναισθάνονται αυτό το πρόβλημα και έχουν φροντίσει για αυτό, δίχως καθοδηγητικές και παραινετικές συμβουλές, δίχως συμβατικές διδαχές, η συγγραφέας κατορθώνει να φτιάξει έναν απλό, όμορφο κόσμο-πρόταση προς κάθε σχολείο και ομάδα, για τις δύσκολες πρώτες φιλίες, για την πρώτη λέξη που θα σπάσει την αμηχανία, για το θάρρος που χρειάζεται μια φιλία.

    Ο εξαίρετος, αυτοδίδακτος, πολυβραβευμένος εικονογράφος Daniel Egnéus ντύνει με την αισθητική και την ποιότητά του την ιστορία της Meddour, μπαίνοντας στο μεδούλι της Τίλυ και του αγοριού (του Φλιντ), υιοθετώντας τον παραμυθένιο, τρυφερό, γλυκό χαρακτήρα και την μοναχική ατμόσφαιρα που αποπνέει η ιστορία, αλλάζοντας για ακόμα μία φορά τις δικές του σταθερές που… δεν είναι σταθερές.

    “Μου αρέσουν τα διαφορετικά στυλ… Είμαι, λοιπόν, ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό. Πάντα ζωγράφιζα και ευτυχώς τεχνικά είμαι καλός στο σχέδιο και μπορώ να απλοποιήσω πράγματα, και κατόπιν να τα αναπτύξω. Αν μελετάς κάτι και έχεις καλή, ευρεία βάση, τότε μπορείς να το εφαρμόσεις σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Σημαντικό είναι επίσης το να κάθεσαι σπίτι και να δουλεύεις πολύ και να προσπαθείς να αναπτύξεις πράγματα. Αυτό είναι το ζήτημα, η εξέλιξη. Γιατί αν κάνω διαρκώς το ίδιο πράγμα βαριέμαι. Προσπαθώ να κάνω πράγματα με κολάζ, με ζωγραφική. Κάτι βγαίνει απ’ όλο αυτό. Και μπορείς να αναγνωρίσεις ότι αυτό που κάνεις είναι πιθανόν καλό και μπορείς να το συνεχίσεις. Κάθε φορά που ξεκινάς να δουλεύεις με ένα καινούριο στιλ ή προσπαθείς να αναπτύξεις το στιλ σου, υπάρχει πάντα κάποιος που ρωτάει ακριβώς γι’ αυτό. Δεν ξέρω γιατί, αλλά είναι αλήθεια πως όλο αυτό πάντα δουλεύει με κάποιον τρόπο” (συνέντευξη του Daniel Egnéus στο ELNIPLEX).

    Για αναγνώστες από 3-3,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το παγκάκι της φιλίας
    Τίτλος πρωτοτύπου: The friendship bench
    Συγγραφέας: Wendy Meddour
    Εικονογράφος: Daniel Egneus
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάρτιος 2022
    Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-484-769-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular