More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠώς να μάθεις τους γονείς σου ν' αγαπούν τα παιδικά βιβλία

    Πώς να μάθεις τους γονείς σου ν’ αγαπούν τα παιδικά βιβλία

    posnamatheis_cover

    Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουμε την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Ο στόχος μας είναι ένας και μοναδικός; να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν τα βιβλία. Τα παιδιά μας πιστεύουμε ότι θα τα αγαπήσουν τα βιβλία γιατί τα αγαπάμε κι εμείς. Με τους γονείς όμως τι γίνεται; Θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι κάποιοι από αυτούς λατρεύουν τα παιδικά βιβλία και απολαμβάνουν τη διαδικασία να διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους. Υπάρχουν κάποιοι που θα διαβάσουν το βιβλίο της δανειστικής διεκπεραιωτικά αφού τους δόθηκαν από το σχολείο. Και τέλος υπάρχουν εκείνοι, ελπίζουμε οι λιγότεροι, οι οποίοι θα επιστρέψουν το βιβλίο χωρίς καν να το ανοίξουν. Μάλλον αυτές τις δύο τελευταίες περιπτώσεις είχαν κατά νου οι Άλεν Σερ και Μπρινό Ετζ, όταν έγραφαν και εικονογραφούσαν το βιβλίο «Πώς να μάθεις τους γονείς σου να αγαπούν τα παιδικά βιβλία» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Πρόκειται για ένα βιβλίο διασκεδαστικό το οποίο με χιουμοριστικό τρόπο προσεγγίζει το θέμα της παιδικής λογοτεχνίας με τα μάτια των μη μυημένων γονέων-αναγνωστών. Προκαταλήψεις, δήθεν φόβοι, αδιαφορία για τα παιδικά βιβλία προσεγγίζονται με άμεσο τρόπο μέσα από απαντήσεις που μοιάζουν να δίνονται από τα ίδια τα παιδιά. Αν λοιπόν έχετε γονείς που φοβούνται ν’ ανοίξουν ένα παιδικό βιβλίο γιατί μέσα συχνά κρύβονται λύκοι… εξηγήστε τους ότι είναι χάρτινοι κι αποκοιμιούνται μόλις το βιβλίο κλείσει ξανά. Αν πάλι έχετε γονείς που επιμένουν ότι θα ήταν προτιμότερο να διαβάζει το παιδί βιβλία πιο χρήσιμα για το σχολείο… μπορείτε να τους πείτε ότι το ν’ αγαπάς τα βιβλία είναι πολύ χρήσιμο για το σχολείο. Άλλωστε, η δασκάλα διαβάζει συχνά βιβλία σε όλη την τάξη με ορθάνοιχτα μάτια που λάμπουν! Αυτά κι άλλα τέτοια χρήσιμα επιχειρήματα θα βρείτε σε αυτό το μικρό, έξυπνο βιβλίο το οποίο εμείς θα συμπεριλάβουμε στη δανειστική βιβλιοθήκη μας, μόνο που δεν θα προορίζεται για τα παιδιά αλλά για τους γονείς τους.

    Για τους λίγους που δεν θα το γνωρίζουν να αναφέρουμε ότι το αγαπημένο βιβλίο «1001 Δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο», του Φιλίπ Μπρασέρ σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα, κυκλοφορεί από το Σεπτέμβριο σε νέα έκδοση από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, με πρωτότυπες ιδέες για δραστηριότητες με αφορμή το βιβλίο. Μέσα σε αυτό  βρίσκει κανείς κατασκευές, παιχνίδια, ιδέες για το στήσιμο της βιβλιοθήκης . Αλλά κυρίως βρίσκει πολλούς, διαφορετικούς και ευφάνταστους τρόπους να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία. Το έχουμε αγαπήσει!

    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular