More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Ραϊάν και Νουρ ή... Νουρ και Ραϊάν, της Αγγελικής Δαρλάση (κρατικό βραβείο...

    Ραϊάν και Νουρ ή… Νουρ και Ραϊάν, της Αγγελικής Δαρλάση (κρατικό βραβείο θεατρικού έργου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-16) – Θεατρικό έργο για παιδιά

    Ελεύθερα σαν τα πουλιά
    ο νους και η καρδιά μου,
    εκεί που ηρεμεί το είναι μου
    να χτίσω τη φωλιά μου
    Τραγούδι, από το βιβλίο

    “Τα θεατρικά έργα που απευθύνονται σε παιδικό και εφηβικό κοινό έχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός δραματικού κειμένου, τα οποία το διαφοροποιούν από ένα αφηγηματικό ή ποιητικό. Απαιτούν όμως και μια διαφορετική προσέγγιση, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευαισθησία και γνώση των παιδαγωγικών παραμέτρων και των γνωρισμάτων του κοινού των ανηλίκων θεατών, στους οποίους η δραματουργία αυτή απευθύνεται”.

    Πολύ ωραία το τοποθετεί στο προλογικό της σημείωμα η Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ε.Κ.Π.Α κυρία Μαρία Δημάκη-Τζώρα. Αυτό το κοινό είναι διαφορετικό γιατί ακριβώς απαιτεί άλλες προσεγγίσεις στο ύφος, ενδεχομένως στην πλοκή, το χιούμορ, την ένταση, την σκληρότητα, τη γλώσσα και τον ρυθμό, τα οποία είναι σπουδαία σύμπαντα που μπορούν να βαρύνουν ιδιαίτερα ένα θεατρικό έργο για παιδιά και εφήβους, τόσο που να δημιουργήσει ανία, για να το πω κομψά.

    Η Αγγελική Δαρλάση είναι μια από τις σπουδαιότερες συγγραφείς της τελευταίας δεκαετίας (συν κάτι ακόμα) με αρκετά βραβευμένα βιβλία, βιβλία με ιδιαίτερη ποιότητα και αρτιότητα για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Θυμίζω ενδεικτικά τους Ονειροφύλακες (Κρατικό Βραβείο), το εξαιρετικό Το παλιόπαιδο (βραβείο IBBY), Το δέντρο που είχε φτερά, Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα, Το αγόρι στο θεωρείο (Βραβείο IBBY, Χρυσή Λίστα 2018), Από μακριά (Χρυσή Λίστα 2022) κ.α.

    Όμως, η Α. Δαρλάση έχει μια καρμική σχέση και με το θέατρο για παιδιά και εφήβους. Έχει σπουδάσει το θέατρο (Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Central School of Speech and Drama του Λονδίνου, ΜΑ in Performance Studies), έχει διδάξει θέατρο, έχει σκηνοθετήσει, έχει βραβευθεί για έργα της (Πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης: τιμήθηκε με έπαινο στο Διαγωνισμό θεατρικού έργου του Κ.Θ.Β.Ε 2004 και παρουσιάστηκε στις Δοκιμές του θεάτρου Αμόρε σε σκηνοθεσία Μελίνα Μάσχα). Η εργογραφία της δεν είναι μικρή. Ενδεικτικά: Το αγόρι στο θεωρείο (2021), Η Κρεατόπιτα (2020), Με λένε Σύννεφο (2012), Κομμάτια (2011), Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο (2009), Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι (2008), Η Μυστική Συνταγή της Φραντσέσκα Ντρίμερ (2000).

    Περί τίνος πρόκειται

    Το 2018 η Α. Δαρλάση τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου για Παιδιά για το “Ραϊάν και Νουρ ή… Νουρ και Ραϊάν”, το εξέδωσε στο τέλος του 2021 η Κάπα Εκδοτική. Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση την οποία αντιλαμβάνεσαι ήδη από την ποιότητα του χαρτιού στα δάχτυλά σου. 

    Έχοντας γράψει απλά, μικρά θεατρικά έργα για πολύ μικρά παιδιά (νηπιαγωγείου, πρώτες τάξεις δημοτικού) για σχολική χρήση, έχοντας διδαχθεί μέσα από επιτυχείς ή ανεπιτυχείς προσπάθειες, πρέπει να σημειώσω ως πολύ σημαντική παράμετρο ενός θεατρικού κειμένου το να είναι παραστάσιμο. Να μην αποτελεί δηλαδή μια ιδανική άσκηση επί χάρτου ενός συγγραφέα η οποία όμως όταν ανεβαίνει στο σανίδι σκαλώνει και δεν έχει κανέναν ρυθμό.

    Εδώ έχουμε ένα θαυμάσιο θεατρικό έργο, προκλητικά παραστάσιμο, με έντονη θεατρικότητα, με εκτενή ερεθίσματα, με “πολλαπλές δυνατότητες σκηνικής εικονοποίησης” όπως σωστά τονίζεται, με μηνύματα και αξίες διαβαθμισμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε θα το χαρακτήριζες κατά κάποιο τρόπο και διηλικιακό, υπό την έννοια ότι άλλο κοινό είναι τα παιδιά 9-10 ετών και άλλων αναγκών και κατανοήσεων τα 15-16 ετών.

    Ήταν ένα πριγκιπόπουλο, ένας βασιλιάς μελλοντικός, ο Ραϊάν. Δίχως ταλέντα όπλα και τα τόξα. Που κοιτάζει τον ουρανό και τα άστρα. Και διαβάζει. Ο πατέρας του τα απαγορεύει όλα αυτά. Πρέπει να του μοιάσει! Πόλεμος! Πρέπει να πάει να πολεμήσει, να ηγηθεί, να δείξει πως είναι άξιος διάδοχος! Όχι! Το πριγκιπόπουλο το σκάει. Δεν θέλει τον πόλεμο. Θέλει να ζήσει. Μα ποιος είναι στ΄αλήθεια; Για τον ίδιο και τους άλλους; Και… πώς τον λένε;

    Εστιάζοντας

    Πόσο επιδέξια, με πόση συγγραφική ευφυΐα, οικονομία λόγου, εκφραστική δεινότητα, απλότητα και θεατρικότητα η συγγραφέας δημιουργεί μία καθαρή αντιπολεμική κραυγή που συστέλλεται και διαστέλλεται μέσα στο σύμπαν σημαντικών παραμέτρων της σύγχρονης ζωής: διαφορετικότητα στην ουσία της, έμφυλα και ευρύτερα κοινωνικά στερεότυπα, κοινωνικές επιταγές και ρόλοι που πρέπει να εκπληρωθούν, παιδιά που ονειρεύονται τον κόσμο που τους αρέσει και όχι εκείνον που πάνε να τους φορέσουν κοστούμι. Δυο ήρωες σαν ένας. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Ή δυο αγόρια. Ή δυο κορίτσια. Ή τι σημασία έχει το φύλο για την θέση ενός ανθρώπου στον κόσμο; Έχει κάποια αξία τι κουβαλάς ανάμεσα στα πόδια σου όταν βλέπουμε τα μάτια σου να λάμπουν από ομορφιά;

    Πέρα από διδακτισμούς και ρηχούς συναισθηματισμούς, πέρα από αναπαραγωγή στείρων κλισέ ή πολιτικών ορθοτήτων, η Αγγελική Δαρλάση φτιάχνει ένα γιατρικό, φτιάχνει αυθεντική τέχνη για παιδιά που σημαίνει τα σημαντικά για τη ζωή τους. Σεβασμός, αξιοπρέπεια, όνειρα, αγάπη, αλληλεγγύη, προσπάθεια, ψυχική ισορροπία, ανιδιοτέλεια, αδιαφορία για την εξουσία στη γκρίζα της εκδοχή.

    Σα να παίζεται μπροστά σου. Με τόση ζωντάνια.

    Αξιοθαύμαστο. Μπορεί να παιχτεί από παιδιά μεγάλων τάξεων δημοτικού και γυμνασίου με ευκολία σε σκηνικά και ενδυμασίες. Ρόλοι 17+ (οι αφηγητές μπορούν να αυξήσουν τους ρόλους μας σε 20-22).

    Είναι πρόταση.

    Κάπα Εκδοτική.

    Διακρίσεις

    Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου 2018

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Μάταιο πλήθος-Μίλτος Πασχαλίδης

    Τ’ άνθη μαράθηκαν στο λίγωμα της μέρας και της αγάπης
    στα φλογισμένα τα δάση οι επιθυμιές μου κι η μοναξιά σου,
    χρυσά τα στάχυα στο λιόγερμα σαλεύουν προς τη φωνή σου
    ξανθές εικόνες κι ανέμοι ασπρομάλληδες πλέκουν τραγούδι.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ραϊάν και Νουρ ή… Νουρ και Ραϊάν
    Σειρά: Θέατρο για παιδιά και νέους
    Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
    Επιμέλεια δραστ/των: Θωμαή Γκερλέκτση, Κατερίνα Χατζάκη
    Εκδόσεις: Κάπα Εκδοτική, Νοέμβριος 2021
    Υπεύθυνη σειράς: Μαρία Δημάκη-Ζώρα
    Επιμέλεια-διορθώσεις: Σωτηρία Αποστολάκη
    Σχεδιασμός έκδοσης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-628-143-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular