More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΣέρλοκ Χολμς – Το Βαμπίρ του Σάσεξ (διασκευή Στέφανι Μποντέ)

    Σέρλοκ Χολμς – Το Βαμπίρ του Σάσεξ (διασκευή Στέφανι Μποντέ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    «Κάποιος φτιάχνει θεωρίες στην αρχή μιας έρευνας και ύστερα περιμένει περισσότερα στοιχεία ώστε να τις επιβεβαιώσει ή να τις απορρίψει. Είναι κακή συνήθεια, αλλά η ανθρώπινη φύση είναι αδύναμη».
    Σέρλοκ Χολμς

    Ίσως ο κόσμος να μην είναι έτοιμος για την 57η περιπέτεια του Σέρλοκ αλλά η Στέφανι Μποντέ σίγουρα έχει βάλει τις βάσεις για να μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στον κόσμο του Σέρλοκ Χολμς, του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, και των μυστηρίων τους.

    Περί τίνος πρόκειται

    «Κύριε – Ο πελάτης μας, ο κύριος Ρόμπερτ Φέργκιουσον, μας ανέθεσε μια έρευνα σχετικά με τα βαμπιρ. Καθώς το δικό μας γραφείο ειδικεύεται αποκλειστικά στην αξιολόγηση μηχανημάτων, δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε συμβουλές για το συγκεκριμένο ζήτημα. Προτείναμε λοιπόν στον κύριο Φέργιουσον να απευθυνθεί σε εσάς. Δεν έχουμε  ξεχάσει την επιτυχή σας παρέμβαση στην υπόθεση Ματίλντα Μπριγκς».

    Ένα περίεργο γράμμα φτάνει στην Μπέικερ Στριτ 221Β. Ο Χολμς και ο Γουάτσον θα προβληματιστούν – τι σχέση είχαν τα βαμπίρ με τη δική τους ειδίκευση;

    Είναι βέβαια αλήθεια πως οτιδήποτε είναι καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα, μου φαίνεται όμως ότι έχουμε σκοντάψει πάνω σε ένα από τα παραμύθια των Γκριμ.

    Το επόμενο πρωί, ο κύριος  Ρόμπερτ Φέργκιουσον θα πάει αυτοπροσώπως στην οδό Μπέικερ καθώς έχει πειστεί ότι η Περουβιανή δεύτερη σύζυγός του πίνει το αίμα του γιου τους. Ο Φέργκιουσον από την πρώτη του σύζυγο, έχει άλλον έναν γιο 15 ετών, τον Τζακ, ο οποίος είχε και αυτός δεχτεί επίθεση από την θετή του μητέρα. Ο κύριος Φέργκιουσον δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί – η κατά τα άλλα γλυκιά σύζυγός του- δάγκωσε το λαιμό του μωρού τους και χτύπησε τον μεγαλύτερο γιό του. Η κυρία Φέρκγιουσον ήταν επικίνδυνη. Έτσι μετά τις επιθέσεις η κυρία παρέμενε κλειδωμένη στο δωμάτιό της και μόνο η περουβιανή υπηρέτριά της, η Ντολόρες, επιτρεπόταν να μπει.

    Μια σκέψη πέρασε από το μυαλό του δαιμόνιου ντετέκτιβ. Είχε βρει την εξήγηση; Έπρεπε να πάνε στο σπίτι των Φέργκιουσον στο Σάσεξ, για να παρατηρήσει και να επιβεβαιώσει όσα είχε ήδη συμπεράνει. Άραγε υπήρχε ένα βαμπίρ στο Σάσεξ;

    Μία ακόμα υπόθεση μυστηρίου του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, διασκευάζεται και απλοποιείται για παιδιά, κάτω από τη συγγραφική πένα της Στέφανι Μποντέ.

    Η συγγραφέας ακολουθώντας τα βήματα του Σέρλοκ του Ντόυλ, σκιαγραφεί τον δικό της Σέρλοκ, πιο οικείο και λιγότερο εκκεντρικό αλλά πάντα δαιμόνιο και εξαιρετικά ευφυή, ο οποίος καλεί τους μικρούς αναγνώστες να τον ακολουθήσουν στην εξιχνίαση του μυστηρίου.

    Η Στέφανι Μποντέ ξεδιπλώνει το κουβάρι της υπόθεσης, βασιζόμενη στην πλοκή του πρωτοτύπου, διατηρώντας το ίδιο ύφος αλλά και μεγάλο μέρος των διαλόγων. Με λιτή, ρυθμική, ζωντανή γραφή με έξυπνη χρήση του χιούμορ – μην ξεχνάμε πως η ιστορία αφορά βρικόλακες- περιστρέφει την περιγραφή της γύρω από την ανακάλυψη του ενόχου (whodunit) και καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών.

    Εστιάζοντας

    Το  The Sussex Vampire/ Το Βαμπίρ του Σάσεξ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τεύχη Ιανουαρίου 1924 του περιοδικού The Strand, στο Λονδίνο με εικονογράφηση  του Howard K. Elcock και στο Hearst’s International στη Νέα Υόρκη με εικονογράφηση του W. T. Benda. Αποτελεί ένα από τα 12 διηγήματα του Σέρλοκ Χολμς που γράφτηκαν μεταξύ 1921 και 1927 από τον Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ και συγκεντρώθηκαν στο The Case-Book of Sherlock Holmes που δημοσιεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 1927.

    Θα ακολουθήσουν δεκάδες διασκευές θα μεταφερθεί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη και στο ραδιόφωνο.

    Το παράξενο με αυτή την υπόθεση του Βαμπίρ του Σάσεξ είναι πως ο Ντόυλ βάζει τον Σέρλοκ να αναφέρει στον Γουάτσον μία άλλη υπόθεση- την περίπτωση του πλοίου Matilda Briggs και του Giant Rat of Sumatra, προσδιορίζοντάς το ως «μια ιστορία για την οποία ο κόσμος δεν είναι ακόμη προετοιμασμένος». Η ιστορία αυτή δεν έχει δει ποτέ το φως της δημοσιότητας με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός άλλων συγγραφέων και δημιουργών να έχουν πλάσει τις δικές τους εκδοχές είτε να έχουν αναφερθεί σε αυτήν σε δικές τους ιστορίες.

    Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Αριάνα Μπελούτσι με τις καθαρές γραμμές και τη χιουμοριστική διάθεση, ακολουθεί το ύφος του κειμένου, προσδίδοντας του μια ανάλαφρη νότα, με σκοπό να γίνει το κείμενο ακόμα πιο προσιτό και δελεαστικό για τους μικρούς αναγνώστες.

    Για αναγνώστες από 8 ετών.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Vertigo | Soundtrack Suite (Bernard Herrmann)

    The Sussex Vampire

    BBC Sherlock Theme Song

    TAYTOTHTA
    Τίτλος:
    Τίτλος πρωτοτύπου: Sherlock Holms: The Sussex Vampire
    Συγγραφέας: Στέφανι Μποντέ
    Εικονογράφος: Αριάνα Μπελούτσι
    Εκδόσεις: Μίνωας, Ιανουάριος 2022
    Μετάφραση: Χαρά Κατσαρή
    Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Σφυρή
    Σειρά: Μυστικά και χαμένοι θησαυροί
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-02-1950-0

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular