More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Σαν διακοπές ρεύματος, της Άλκηστης Χαλικιά (εικ.: Μάρια Μπαχά)

    Σαν διακοπές ρεύματος, της Άλκηστης Χαλικιά (εικ.: Μάρια Μπαχά)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-11) – Λογοτεχνία για παιδιά με CD

    Το τέρας
    ποτίζει τους ανθρώπους
    με μια ιδέα μαύρη, σκοτεινή
    πως κάποιοι θα ‘ναι για πάντοτε οι “άλλοι”
    κι όσοι μαζί του, ανώτεροι πολύ

    Η Άλκηστη Χαλικιά κάνει διακοπή ρεύματος και δείχνει τη ζωή αλλιώς.

    Περί τίνος πρόκειται

    Αυτοκίνητο, βουνό, νέο σπίτι. Μια μετακόμιση σε ορεινό χωριό για τον Άγγελο και την οικογένειά του, μακριά από την πόλη. Οι γονείς ήθελαν να αλλάξουν ζωή. Να γράφει ιστορίες η μαμά, να φτιάχνει μουσικά όργανα από ξύλο ο μπαμπάς. Ένας χρόνος, έστω σαν δοκιμή “και μετά, βλέπουμε”. Το αρχικό μούδιασμα του παιδιού μοιάζει δικαιολογημένο. “Ώστε εδώ θα πρέπει να μάθω να ζω”. Το τάμπλετ ήταν μέσα στην τσάντα. Κι αυτό ήταν μια παρηγοριά.

    Λίγες μέρες μετά ξεκίνησε και το σχολείο. Προς Σχολείο της Φύσης, έγραφαν οι ταμπέλες. Το οποίο ήταν μια ξύλινη καλύβα και το μάθημα γινόταν πάντα έξω. Η ζωή του τώρα είναι αλλιώς. Ο νέος τόπος φέρνει μια ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής. Εξερεύνηση της φύσης και σύνδεση μαζί της με διάφορους τρόπους, νέοι φίλοι, άλλες συνήθειες. Εδώ όλα γίνονται πιο εύκολα και πιο δύσκολα. Μα σίγουρα μοιάζουν πιο ανθρώπινα, πιο γήινα, πιο φυσικά. Ο πολιτισμός της οθόνης και του ρεύματος, της μόνιμης διασύνδεσης και του κάπου αλλού, εδώ μοιάζει να μην έχει θέση, να λιγοστεύει διαρκώς, μέχρι που να πάψεις να τον ζητάς και τόσο. Η ζωή γίνεται συναρπαστική. Αλλά για ένα παιδί, πόσο θα κρατήσει αυτό;

    Εστιάζοντας

    Σαν μια συνέχεια στη σκέψη της από το Ένα σχολείο ταρακουνημένο, η Άλκηστη Χαλικιά δημιουργεί μια ιδιαιτέρως ευχάριστη και καλογραμμένη ιστορία. Μόνο που εδώ, το σύνηθες μοτίβο μιας μετακόμισης ενός παιδιού, ντύνεται ένα ένδυμα μιας άλλης επιλογής που έχει να κάνει με τη μεταβολή στη σκέψη των γονιών, καθώς αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους συνολικά την προηγούμενη ζωή τους. Για ένα παιδί μοιάζει σκληρό, αναμφίβολα, ωστόσο όλη αυτή η επαφή με τη φύση, το διαφορετικό σχολείο, τα μαθήματα, οι συμμαθητές, η δασκάλα, όλα όσα έρχονται άμεσα στη ζωή του ήρωα, είναι τόσο αλλιώτικα, τόσο μακριά από τον αστικό τρόπο ζωής που γρήγορα κεντρίζουν την προσοχή του. Μπορεί να υπάρχουν παλινδρομήσεις στη σκέψη του, όμως οπωσδήποτε το μεγάλο βήμα του διαφορετικού τρόπου ζωής έχει γίνει.

    Η σύνδεση μιας τέτοιας ζωής με τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό τρόπο ζωής μας, η κατάχρηση οθόνων, η συνεχής συνδεσιμότητα, η αδιάπτωτη υπερπληροφόρηση, όλα θέλουν μια πρίζα, έναν φορτιστή, μια τοξική ανάγκη πρόσβασης στην ενέργεια. Η συγγραφέας συνδέει όλη την ιστορία και τον τίτλο της κάτω από αυτήν την προβληματική, αναδεικνύοντας πόσο εύκολα θα κοπούν όλα με μια διακοπή ρεύματος, πόσο ουσιαστικά ευάλωτος είναι ο τρόπος ζωής που κάνουμε οι περισσότεροι στις πόλεις.

    Η ιστορία είναι μεστή και παίρνει δυνατές δόσεις πολυτροπικότητας με το όμορφο cd που συνοδεύει την έκδοση, στο οποίο θα βρείτε δεκατέσσερα τραγούδια σε στίχους της Άλκηστης Χαλικιά, σε μουσική της Μέλπως Χαλκουτσάκη και του Πέτρου Σταμέλου και φιλική συμμετοχή από τους Βαγγέλη Γερμανό, Φώτη Σιώτα & «Εκτός τροχιάς».

    Η εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά με γκριζόμαυρα σχέδια που συμπορεύονται με τη φυσική διάσταση της ιστορίας, ακολουθούν μια σχέση εικονογραφική δίχως μέσα και χρώματα, με την ταπεινότητα μολυβιών και χειροποίητων γραμμών.

    Για αναγνώστες από 8-9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Διακρίσεις

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Σαν διακοπές ρεύματος
    Συγγραφέας:

    Άλκηστη Χαλικιά

    Εικονογράφος:

    Μάρια Μπαχά

    Εκδόσεις:

    Ίκαρος, Μάιος 2023

    Επιμέλεια:

    Μάνος Μπονάνος

    Σελίδες:

    80

    Μέγεθος:
    17,5 Χ 21,5
    ISBN:

    978-960-572-570-9

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular