More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΣαράντα χρόνια Μαντουβάλου, 33 χρόνια Κωλοτούμπες!

    Σαράντα χρόνια Μαντουβάλου, 33 χρόνια Κωλοτούμπες!

    Η Σοφία Μαντουβάλου γράφει για την Κωλοτούμπα με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου Μια φορά ήταν η Κωλοτούμπα που έτρωγε ότι έβρισκε στο πάτωμα που έγραψε και τελικά θα συνεχίσει να γράφει στο κοντέρ της αγάπης παιδιών και εκπαιδευτικών. Ένα από τα βιβλία-σημεία αναφοράς για τις διατροφικές συνήθειες. Κυκλοφορεί πλέον από τις Εκδόσεις Πατάκη με νέα εικονογράφηση.

    Όλα άρχισαν τριανταπέντε χρόνια πριν όταν έπεσε στα χέρια μου το έντυπο υλικό για τη διατροφή γραμμένο από την ομότιμη καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Σχολής κυρία Αντωνία  Τριχοπούλου στην προσπάθειά της να μπει το θέμα της διατροφής στα σχολεία. Με βάση αυτό το υλικό σχεδίασα το βιβλίο και με αφορμή δύο γειτονόπουλα κακής διατροφικής επιρροής για τον γιο μου.

    Έτσι, ξεκίνησε η σειρά μια φορά ήταν… η Κωλοτούμπα με θέμα αρχικά τη διατροφή, αργότερα την υγιεινή των δοντιών με την Κωλοτούμπα που έδεσε τον πόνο της φιόγκο, την συναισθηματική αγωγή με την Κωλοτούμπα που μπέρδευε τα κλάματα και στη συνέχεια άλλα θέματα που θα βοηθήσουν τους μικρούς φίλους της Κωλοτούμπας να σκεφθούν και να αισθανθούν και να δουν διαφορετικά τα πράγματα.

    Το βιβλίο Μια φορά ήταν η Κωλοτούμπα που έτρωγε ότι έβρισκε στο πάτωμα είναι ένα λογοτέχνημα με εκπαιδευτικούς στόχους. Λόγω ειδικών σπουδών μου στον σχεδιασμό και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για διάφορα μέσα έχω εκπαιδευθεί να κρύβω τη γνώση στην πλοκή και να την κάνω αόρατη. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα λογοτέχνημα με σχεδιασμένους αλλά “αόρατους” εκπαιδευτικούς στόχους.

    Μια λογοτεχνική ιστορία, με ήρωες και πλοκή, όπου οι πληροφορίες ξεπηδούν από τη δράση των ηρώων είναι και το βιβλίο Μια φορά ήταν… η Κωλοτούμπα που έτρωγε ό,τι έβρισκε στο πάτωμα. Μια λογοτεχνική ιστορία με χιούμορ και ανατροπές όπου η ηρωίδα της παρασύρει τα παιδιά στις απολαυστικές περιπέτειες που τη βοήθησαν να αποκτήσει σωστές συνήθειες διατροφής, ώστε γερή και δυνατή να κερδίσει στους αγώνες του δάσους.

    Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις ΑΣΕ*, και αργότερα από τις εκδόσεις Καστανιώτη με εικονογράφηση του αξέχαστου Νίκου Μαρουλάκη και για μερικά χρόνια η αγαπημένη ηρωίδα έλειψε από τα παιδιά λόγω της οικονομικής κρίσης. Ήρθε όμως δυναμική και πάλι από τις εκδόσεις Πατάκη για να συναντήσει τους μικρούς της αναγνώστες με ανανεωμένη έκδοση, ανανεωμένες απόψεις για τη σωστή διατροφή και νέο ύφος  εικονογράφησης από την Κατερίνα Στούρνα.

    Η Κωλοτούμπα που πήρε το όνομά της από την μικρή τότε κόρη μιας φίλης μου που την φωνάζαμε Κωλοτούμπα, αγαπήθηκε πολύ από την εκπαιδευτική κοινότητα και τα παιδιά, μπήκε στο σχολικό ανθολόγιο και έχει δώσει άπειρες χαρές με γράμματα αλλά και θεατρικές παραστάσεις στα σχολεία. Ελπίζω και η καινούργια Κωλοτούμπα να αγαπηθεί από τα παιδιά όσο και η παλιά.

    ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ: Μια φορά ήταν… η Κωλοτούμπα, που έτρωγε ό,τι έβρισκε στο πάτωμα, της Σοφίας Μαντουβάλου (εικ.: Κ. Στούρνα)

    ΥΓ: Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις, εκδοτικός οίκος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρυθείς το 1946.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular