More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣκουλήκι αγαπάει σκουλήκι, του Τζέι Τζέι Όστριαν (εικ.: Μάικ Κουράτο)

    Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι, του Τζέι Τζέι Όστριαν (εικ.: Μάικ Κουράτο)

    Ένα σκουλήκι αγαπάει ένα άλλο σκουλήκι. “Ας παντρευτούμε λέει το Σκουλήκι στο Σκουλήκι. Ετοιμάζονται. “Μισό λεπτό” λέει ο Γρύλος. “Θα χρειαστείτε κάποιον να σας παντρέψει. Έτσι γίνεται πάντα. Θα σας παντρέψω εγώ”. Έτοιμος ο γάμος. Όχι. Το Σκαθάρι, οι Μέλισσες, η Αράχνη έχουν πάντα κάτι να προσθέσουν, κάτι που λείπει για να γίνει σωστά ο γάμος: κουμπάρος, βέρες, τούρτα, παρανυφάκια, κοστούμι, νυφικό, μουσική.

    Τα σκουλήκια είναι ερμαφρόδιτα. Όχι του βιβλίου. Όλα, στη φύση. Σε αυτή τη φυσική επιλογή ακουμπάει ο πρωτοεμφανιζόμενος J. J. Austrian για να δημιουργήσει αυτήν την πολύ ιδιαίτερη ιστορία που εμφανώς θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντος τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ή διεμφυλικών ατόμων. Και θα σκεφθείτε εσείς τώρα τι θα καταλάβει ένα παιδί 3-6 ετών, όταν ελάχιστα από αυτά θα προσέξουν δίχως να τα κουνήσουμε εμείς, την απουσία φύλου και την προσφορά και των δύο σκουληκιών να κάνουν τον γαμπρό ή τη νύφη αφού έτσι τους είπαν οι μέλισσες. Τα παιδιά όμως θα καταλάβουν την αγάπη. Θα καταλάβουν ότι αυτά τα δύο σκουλήκια είναι αποφασισμένα να παντρευτούν ό,τι κι αν λέει το πρωτόκολλο μέχρι τότε. Θα καταλάβουν ότι το μόνο που έχει σημασία είναι η αγάπη και η θέλησή τους να ζήσουν μαζί. Ούτε η επίδειξη, ούτε οι τύποι. Θα καταλάβουν ότι τα δυο αυτά σκουλήκια ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό που θέλουν δίχως να ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα: να ζήσουν μαζί.

    Τα δυο σκουλήκια μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό (με μια μικροδιαφορά στο ματάκι). Προσφέρονται και τα δύο να κάνουν τον γαμπρό ή τη νύφη για να προσπεράσουν κάθε εμπόδιο που εγείρεται. Αυτό θα το καταλάβουν πολλά παιδιά. Την άνευ όρων αγάπη. Από εκεί και πέρα, μπορεί ο μεγαλύτερος αναγνώστης της ιστορίας να θέσει περισσότερες παραμέτρους και να ευαισθητοποιήσει το παιδί στην κουλτούρα της διαφορετικότητας, του διαφορετικού προσανατολισμού σε διάφορα επίπεδα, της ανεκτικότητας, του δικαιώματος στην επιλογή και στην ισονομία.

    Πέρα και ανεξαρτήτως της εστίασης αυτής πρόκειται για μια τρυφερή, με χιούμορ, απέριττη ιστορία αγάπης που αναδεικνύει το ουσιαστικό, μεστό νόημά της.

    Η εικονογράφηση του Mike Curato απλή, στις γραμμές και την ατμόσφαιρα των 0-3 βιβλίων του (Μικρός Έλιοτ), με την απλότητα αυτή, ωστόσο, να μην δείχνει παλαιάς κοπής.

    Ένα σημαντικό βιβλίο για την LGBT κοινότητα και για την κατανόηση και αποδοχή των δικαιωμάτων τής.

    Για παιδιά 3-6 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι
    Συγγραφέας: J.J. Austrian
    Εικονογράφηση: Mike Curato
    Τίτλος πρωτοτύπου: Worm loves worm
    Μετάφραση: Ηλιάνα Αγγελή
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, Μάιος 2020
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22,5 x 22,5 εκ.
    ISBN: 978-960-645-053-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular