More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετών«Σπίτι όλων μας η Γη» φωνάζει ο Μπουλουμπίνος, παντού να ακουστεί!, του...

    «Σπίτι όλων μας η Γη» φωνάζει ο Μπουλουμπίνος, παντού να ακουστεί!, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Φραντσέσκα Κοζάντι)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Είδη ενωμένα ποτέ νικημένα
    Εκ του βιβλίου

    Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος δημιουργεί έναν επιδραστικό ήρωα που θα αγαπηθεί πολύ.

    Περί τίνος πρόκειται

    Προορισμός κάθε κηφήνα είναι να βγει από την κυψέλη και να ερωτευτεί τη βασίλισσα. Όμως, εδώ τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς έτσι. Κάποια γειτονικά μελίσσια αφανίστηκαν και το νέο μαθεύτηκε γρήγορα. Ταραχή επικράτησε. Μέχρι τότε, ο Μπουλουμπίνος ήταν ο πιο τέλειος κηφήνας: ο πιο ανέμελος, αφράτος, αργός, ο πιο στρουμπουλός και ζούζουνος. Αλλά όταν έμαθε τα νέα, αποφάσισε να ερευνήσει το ζήτημα. Η βασίλισσα είπε: “Εμείς πρέπει να προφυλάξουμε τη δική μας κυψέλη. Το σπίτι μας. Όσο αυτή δεν κινδυνεύει, είναι όλα καλά. Τι μας νοιάζει εμάς για τα άλλα μελίσσια”, αλλά μάλλον ήταν πολύ λάθος οπτική αυτή.

    Όμως, ο Μπουλουμπίνος την πείθει να εγκαταλείψει αυτό το σκεπτικό και να νοιαστούν όλοι όχι μόνο για το μελίσσι και την κυψέλη τους, αλλά για όλη τη φύση, για όλη τη Γη, καθώς όλοι είμαστε μέρος ενός συστήματος που εντάσσεται σε ένα ολοένα μεγαλύτερο σύστημα. Υπάρχει, όμως, και άλλο ζήτημα. Καλά με τις μέλισσες. Οι άνθρωποι το ξέρουν όλο αυτό το πρόβλημα; “Νομίζεις ότι μπορείς να πείσεις τους ανθρώπους;” ρωτούν τον Μπουλουμπίνο.

    “Ναι! Θα κηρύξω πόλεμο στην αδιαφορία.
    Όχι, με όπλα, αλλά με διαμαρτυρία”.

    Η φωνή του Μπουλουμπίνου θα ακουστεί στο αυτί κάθε ζώου και θα φτάσει μέχρι το μικρόφωνο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Θα είναι ο πρώτος ομιλητής που δεν είναι άνθρωπος! Ε, δεν το λες και λίγο!

    Εστιάζοντας

    Δεν είναι από τα βιβλία που παίρνουν βραβεία (και δεν μας νοιάζει κιόλας). Είναι από εκείνα που μπαίνουν σ’ όλα τα σχολεία (και τα σπίτια θα προσθέσω). Δεν είναι από εκείνα που σε ταξιδεύουν με εικόνες. Είναι από εκείνα που σε συνεπαίρνουν με την επιδραστικότητά τους, με την ώθηση που δίνουν προς την ενεργοποίηση, τον ακτιβισμό.

    Ο Β. Ηλιόπουλος μέσα από τον Μπουλουμπίνο και τον μαγικό ρεαλισμό του καλπασμού του μέχρι τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, γνωστοποιεί στους μικρούς αναγνώστες ότι κάθε οντότητα, κάθε μικρό σύνολο, αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου, μιας μεγαλύτερης ολότητας, η οποία μαζί με άλλα συνόλα, συναπαρτίζουν ένα σύστημα, που διαρκώς μεγαλώνει, εντασσόμενο σε όλο και μεγαλύτερα συστήματα, γεγονός που καθιστά τα προηγούμενα συστήματα υποσυστήματα. Όχι! Ο Μπουλουμπίνος τα λέει πολύ καθαρά και εύληπτα από τα δικά μου τα μπερδεμένα∙ γιατί πολύ απλά εγώ απευθύνομαι στους ενήλικες που ζουν ή δραστηριοποιούνται με παιδιά.

    Ο Μπουλουμπίνος ευαισθητοποιεί τα παιδιά σε αυτήν ακριβώς τη σκέψη: όλοι είμαστε μέρος ενός συνόλου που δεν είναι ένα νησί αποκομμένο από όλη την υπόλοιπη Γη. No man’s an island κατά το υπέροχο ποίημα του John Donne. Θα έλεγα ότι η σκέψη του Μπουλουμπίνου αντλεί μέρος της από το Butterfly Effect το οποίο αφορά στην εξάρτηση ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα. Δηλαδή μια μικρή μεταβολή σε ένα μικρό υποσύστημα μπορεί να γίνει η αιτία ή η εκκίνηση για την αλλαγή σε άλλα μεγαλύτερα συστήματα. Αυτή η στενή αλληλεξάρτηση της συμπεριφοράς μας με καθετί γύρω μας είναι η πηγή της καταπολέμησης της αδιαφορίας. Γιατί ο συγγραφέας μέσω του Μπουλουμπίνου, εκτός από την επεξήγηση των συστημάτων, σημαδεύει την αδιαφορία, ενισχύει τις τακτικές των συμμαχιών, της συνεργασίας και της διαμαρτυρίας ως τρόπο ανάδειξης της διαφωνίας μας και πάλης να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

    Το βιβλίο ανήκει στη σειρά ΟΙΚΟΛΟΓΗΜΑΤΑ, τα βιβλία της οποίας καλούν τα παιδιά να αναλάβουν δράση για την πρόληψη και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, την κλιματική αλλαγή και την υπεράσπιση της φυσικής κληρονομιάς και της αειφορίας.
    Τα βιβλία είναι εναρμονισμένα με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Μπουλουμπίνος εστιάζει στους στόχους 13 και 17 που αφορούν στη Δράση για το Κλίμα και τη Συνεργασία για τους Στόχους.

    Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σχολείο στα εργαστήρια δεξιοτήτων, στην ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον», στους τομείς Οικολογία, Παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά, Κλιματική αλλαγή και Φυσικές καταστροφές.

    Η πολύχρωμη εικονογράφηση ανήκει στην Φραντσέσκα Κοζάντι.

    Θα αγαπηθεί πολύ αυτό το βιβλίο.

    Για αναγνώστες από 5 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: «Σπίτι όλων μας η Γη» φωνάζει ο Μπουλουμπίνος, παντού να ακουστεί!
    Σειρά: ΟΙΚΟλογήματα – No8
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εικονογράφος: Francesca Cosanti
    Εκδόσεις: Πατάκης, Φεβρουάριος 2022
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 20 Χ 22,4
    ISBN: 978-618-070-295-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular