More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣτάσου, κοίτα. Φέρε ηρεμία στην καθημερινότητά σου με 50 ιστορίες της φύσης,...

    Στάσου, κοίτα. Φέρε ηρεμία στην καθημερινότητά σου με 50 ιστορίες της φύσης, της Ρέιτσελ Γουίλλιαμς (εικ.: Φρέια Χάρτας)

    Διαβάζεται σε 3′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-10) – Βιβλίο γνώσεων και αυτοβελτίωσης

    Αφιέρωσε χρόνο για να ακούσεις αυτό που λέγεται χωρίς λόγια, να υπακούσεις τον νόμο που είναι πολύ αδιόρατος για να γραφεί, να λατρέψεις το ασήμαντο και να αγκαλιάσεις το άμορφο.
    Λάο Τσε, Κινέζος φιλόσοφος

    Έχεις δει πεταλούδα να βγαίνει από το κουκούλι της, ξετυλίγοντας αυτό το ημιδιάφανο πέπλο; Έχεις δει πρωινές στάλες δροσιάς εκτός από το τζάμι του αυτοκινήτου σου, σε κάποιο φύλλο δροσιάς ας πούμε; Είδες τα παπάκια να ακολουθούν τη μαμά τους στο νερό για το μάθημα κολύμβησης; Ξύπνησες με τιτιβίσματα πρωινά τελευταία; Είδες αράχνη να στέκεται περήφανα στον ιστό της που ύφανε σε κάποια γωνιά του σπιτιού σου ή ναι, ξέρω, είναι βρώμικο όποοι σπίτι δεν τις ξεπαστρεύει ακαριαία; Είδες ουράνιο τόξο μετά από καταιγίδα δίχως να σου περάσει από το μυαλό να το κάνεις story στο instagram; Κοίταξες ποτέ τον ουρανό την ώρα που πέφτουν οι πρώτες χιονονιφάδες, αφήνοντας μερικές να προσγειωθούν στο πρόσωπό σου; Κοίταξες το φεγγάρι πώς γεμίζει μέρα μέρα ή τους αστερισμούς στον ουρανό; (σου έχω μέχρι και εφαρμογές για να τα μάθεις), έπαιξες ποτέ με τα κύματα ή μόνο λιάζεσαι για να πάρεις χρώμα; Είδες ποτέ ένα ηλιοτρόπιο να ακολουθεί τον ήλιο; Είδες γάτα να κυνηγά ποντικό και να τον παραφυλάει; Στάθηκες κάποια νύχτα πεφταστεριών να δεις πώς πέφτουν και να κάνεις κάποια ευχή;Βρήκες ποτέ πουκάμισο φιδιού στον περίπατό σου; Είδες ποτέ τη δύση ή την ανατολή του ηλίου, την ώρα που αυτός πηδάει από το βουνό ή βουτάει μέσα στη γραμμή του ορίζοντα; Είδες πουλί να κάνει μπάνιο και να τρίβεται ή να βγαίνει από το αβγό; Ακολούθησε ποτέ πορεία μυρμηγκιών μέχρι τη φωλιά τους; Είδες το γιόμισμα των λιβαδιών με παπαρούνες τον Απρίλη που ντύνει κόκκινη την πλάση; Είδες ποτέ άλογο να καλπάζει στη φύση; Είδες πασχαλίτσα να περπατά πάνω στο χέρι σου; Άκουσες λύκο ή τσακάλι να ουρλιάζει;

    Αυτή τη σύνδεση με τη φύση την απόλαυσα πολύ στη ζωή μου. Μα την έχω χάσει. Τώρα ζω αρκετά αποκομμένος από αυτήν. Όμως δεν έχω δικαίωμα κανένα να την στερώ από τα παιδιά, τα δικά μου, τους μαθητές μου, όποια. Μην τα στερείς ούτε εσύ, φίλη και φίλε. Δώσε του τη δυνατότητα να δει όλα αυτά τα θαύματα που συμβαίνουν στη φύση καθημερινά και συνεχώς. Μύρισε τις νεραντζιές στο πεζοδρόμιο της πόλης σου. Δες τις μέλισσες πώς ζουζουνίζουν την άνοιξη και μη μαθαίνεις το παιδί σου να τις διώχνει λες και το κυνηγούν οι ορδές του Τζένκινς Χαν. Ακούμπα το νερό ενός ποταμού, βύθισε το χέρι σου σε ξανθή άμμο, κάνε ό,τι μπορείς αναλόγως του μέρους που βρίσκεσαι. Παντού υπάρχει φύση. Παντού υπάρχει ένα κομμάτι που σου προσφέρεται. Αυτό το κομμάτι σου ανήκει, είναι δικό σου. Ακόμα και το πιο γκρίζο αστικό τοπίο, έχει ένα κομμάτι ουρανού, με ήλιο, με σύννεφα, με αστέρια, με κάτι.

    Συνδεθείτε με τη φύση, με το τώρα. Δείτε πως όλα συμβαίνουν γύρω. Όλα γεννιούνται, μεγαλώνουν, αλλάζουν, ομορφαίνουν, αναγεννιούνται, γιατρεύονται, αναπτύσσονται, φιλιώνουν, διεκδικούν, κυνηγούν, πορεύονται, επιβιώνουν, αποδημούν, φωνάζουν, επικοινωνούν, χάνονται. Τα καθηλωτικά μαθήματα της φύσης είναι πάντα εκεί, καρφωμένα έξω, διαθέσιμα σε όποιον θέλει να τα δει, ανά πάσα στιγμή. Να σου χαρίσουν την ηρεμία της σοφίας και της απλότητάς τους.

    Ηρεμία. Ο Επίκουρος θεωρούσε την αταραξία ως ύψιστη πνευματική ηδονή της ύπαρξης. Η φύση έχει τις δυνάμεις να συμπληρώνει και να θεραπεύει όσα δεν μπορούμε να πετύχουμε μόνοι μας. Η επαφή μαζί της είναι επιθετικά θεραπευτική.

    Οφείλουμε στα παιδιά αυτή την επαφή. Όποτε είναι εφικτή. Ένα Σάββατο, μια Κυριακή, αν είναι δυσκολότερο το περισσότερο. Η έξοδος στη φύση είναι απείρως πιο ευεργετική για όλη την οικογένεια από την καθήλωση σε μια παιδική χαρά που δε θα σου δείξει και πολλά (καλή και μια καλή, προσεγμένη παιδική χαρά όπου τηρούνται οι κανόνες, δεν την υποτιμάμε).

    Όλο αυτό το υπενθυμίζει η Ρέιιτσελ Γουίλλιαμς με έναν γεμάτο, περιεκτικό και εκκωφαντικά ηχηρό τρόπο. Κάθε δυο σελίδες και ένα θαύμα. Κείμενο τόσο όσο, ξεκούραστο, εικονογράφηση από την Φρέϊα Χάρτας πολύ ρεαλιστική, υπερλεπτομερής και ακριβής, με πολυχρωμία και σε αρκετές περιπτώσεις πολύ πετυχημένη αισθητικά.

    Αν είσαι όλη μέρα τάμπλετ, κινητό, νέτφλιξ και ποιος έστειλε μήνυμα, είναι ένα άχρηστο βιβλίο για σένα. Γύρνα στην οθόνη σου έστω κι αν σου χρειάζεται περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Αν οι οθόνες έχουν αξία αλλά δεν είναι αποκλειστικότητα για σένα, αυτό είναι ένα βιβλίο που χρειάζεται να διαβάσεις. Για τα παιδιά δεν το συζητάω, είναι απαραίτητο…

    Κοίτα. Παρατήρησε. Άγγιξε. Νιώσε. Σκέψου. Αξιολόγησε. Όλα είναι γύρω μας. Όλα είναι εδώ.Η ζωή είναι μικρές, πολύ μικρές στιγμές που απαρτίζουν το όλον. Η φύση είναι γεμάτη από αυτές τις μικρές στιγμές. Πάμε…

    Για αναγνώστες από 5-6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

     

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Όμορφο βιβλίο επείγουσας υπενθύμισης: συνδεθείτε ξανά με τη φύση, με τα καθημερινά, συνεχή της θαύματα. Δείτε, παρατηρήστε, νιώστε, διδαχθείτε, αγαπήστε, απολαύστε τη στιγμή και το τώρα, την ομορφιά και την ηρεμία της.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Flight Of The Bumblebee – Rimsky-Korsakov

    Vivaldi – Spring

    Greig – Morning from Peer Grynt

    Swan Lake Waltz – Tchaikovsky

    Tchaikovsky – Waltz of the Flowers

    Mendelssohn: Overture ‘The Hebrides’ | Sir John Eliot Gardiner

    Aquarium from Saint-Saens Carnival of the Animals

    Lang Lang — Chopin, “Raindrop” Prelude on the Steinway & Sons Spirio

    Debussy – The Snow is Dancing – Thibaudet

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Στάσου, κοίτα. Φέρε ηρεμία στην καθημερινότητά σου με 50 ιστορίες της φύσης
    Τίτλος πρωτοτύπου: Slow Down. Bring Calm to a Busy World with 50 Nature Stories
    Συγγραφέας: Rachel Williams
    Εικονογράφηση: Freya Hartas
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιανουάριος 2021
    Μετάφραση: Ελένη Μπακογεώργου
    Διορθώσεις: Ελένη Δραγώνα
    Υπεύθυνη έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 23.5 X 29
    ISBN: 978-960-16-8951-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular