More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΣτα ίχνη της Ρεγγίνα Πρετιόζα, της Φυτούλας Βακανά (εικ.: Λίλια Γκούνη Σοφικίτη)

    Στα ίχνη της Ρεγγίνα Πρετιόζα, της Φυτούλας Βακανά (εικ.: Λίλια Γκούνη Σοφικίτη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Μια κραυγή ακούστηκε μέσα στη νύχτα. Μια κραυγή από εκείνες που πρωταγωνιστούν στις ταινίες τρόμου με ζόμπι και βρικόλακες, Μια κραυγή που θα έκανε τον πιο θαρραλέο πολεμιστή να κρυφτεί πίσω από τους θάμνους.
    Η αρχή της ιστορίας, Στα ίχνη της Ρεγγίνα Πρετιόζα, Φυτούλα Βακανά

    Η Φυτούλα Βακανά δημιουργεί μια σφιχτοδεμένη και ελκυστική περιπέτεια μυστηρίου για αναγνώστες 8+ που θα την απολαύσουν.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η μεγάλη αγάπη του σπασίκλα στο σχολείο Ιάσονα από μικρός ήταν οι αράχνες. Ο Άγγελος ήταν ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας του σχολείου. Το παράξενο δίδυμο είχε μια φιλία που είχε περάσει από κάποιες αποτυχημένες απόπειρες, αλλά με τον καιρό είχαν βρει τους κώδικές τους.

    Όλα ξεκινούν όταν η υπεύθυνη του τμήματος ανακοίνωσε στα παιδιά την έλευση στην πόλη μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης σπάνιων εντόμων και αρθρόποδων από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με μοναδικές στο είδος τους αράχνες από τα δάση του Αμαζονίου, τις στέπες της Αφρικής, προστατευόμενες από διεθνείς συμβάσεις.

    Θα είναι καταπληκτικά!” ξέσπασε σε παραλήρημα χαράς ο Ιάσονας. “Μέχρι και τη Ρεγγίνα Πρετιόζα θα εκθέσουν…

    Η Ρεγγίνα Πρετιόζα. Η μία και μοναδική, η σπανιότερη των σπανιότερων, η βασίλισσα του είδους”. Ο Ιάσονας στέκεται μπροστά της με δέος. Είναι σχεδόν μόνος. Πίσω του ο Άγγελος και δυο τρεις ακόμα κλοτσάνε ένα άδειο τενεκεδάκι αναψυκτικού. Ο Ιάσονας κοιτάζει αποσβολωμένος. Ύστερα βρίσκεται πεσμένος κάτω, με μυριάδες κομματάκια γυαλί γύρω του, ένα σπασμένο χέρι, μια θρυμματισμένη προθήκη και το χειρότερο; Την Ρεγγίνα Πρετιόζα απούσα!

    Επίπληξη και φωνές από τον διευθυντή, γύψος στο σπασμένο χέρι, αποδιοργάνωση, ένταση με τον Άγγελο που χάλασε τη στιγμή που περίμενε καιρό. Αλλά, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα… Πώς βρέθηκε η Ρεγγίνα Πρετιόζα να περπατά πάνω στο χέρι του; Θα σας το απαντήσω. Τρύπωσε στο σακίδιό του, γι’ αυτό δεν την έβρισκε κανείς. Και τώρα κάτι που δεν θα σας απαντήσω: τι γίνεται τώρα; Πώς θα επιστρέψει η σπάνια και απειλούμενη με αφανισμό Ρεγγίνα Πρετιόζα στο βασίλειό της; Έτσι απλά; Εγώ την έχω, θα την επιστρέψω; Σωστό! Θα πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μετά κόπων πείθει τη μητέρα του. Μόνο που τα προβλήματα δεν σταματούν όπως φαίνεται γιατί η Ρεγγίνα Πρετιόζα… “Δεν είναι εδώ! Εξαφανίστηκε!” είπε τελεσίδικα.

    Και τώρα γεννάται ένα ακόμα ερώτημα: ποιος θέλει τη Ρεγγίνα Πρετιόζα για τον εαυτό του;

    Εστιάζοντας

    Καταρχάς, έχουμε μια σφιχτοδεμένη περιπέτεια μυστηρίου, εύρυθμη, καλοδουλεμένη, γραμμένη και ξαναδιορθωμένη για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα, πάλη που φαίνεται ότι δόθηκε με συνέπεια από τη συγγραφέα. Από το πρώτο κεφάλαιο, η συγγραφέας τοποθετεί τον αναγνώστη στον κόσμο πάθους του Ιάσονα για τις αράχνες, ήδη από τα νηπιακά του χρόνια, την οποία διατηρεί καιρό μετά, εμμονικά, στο παρόν όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Γρήγορα-γρήγορα σκιαγραφεί ξεκάθαρα και περιεκτικά τον ήρωά της ως αρκούντως διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά, ακόμα και από τον φίλο του τον Άγγελο, με τον οποίο δεν τους ενώνουν και πολλά κοινά, εκ πρώτης όψεως. Και πολύ σύντομα θέτει το κεντρικό γεγονός από όπου εκκινούν όλα: μία έκθεση με έντομα και αρθρόποδα που έρχεται στην πόλη τους. Όλες αυτές οι συνειδητές συγγραφικές επιλογές δίνουν στο βιβλίο την ώθηση, τα δομικά στοιχεία του καλού ρυθμού, της ευανάγνωστης ιστορίας, που απαιτεί η σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά μεσαίων και μεγάλων τάξεων του δημοτικού. Ένα αργόσυρτο, βραδύκαυστο ξεκίνημα σε αυτές τις ηλικίες συχνά δημιουργεί απώθηση.

    Με ένα ατύχημα στο μουσείο, ήδη στο πρώτο πέμπτο της ιστορίας, ως σημείο Χ και την εξαφάνιση της σπάνιας αράχνης Ρεγγίνα Πρετιόζα, σπάνιας και πολύτιμης όπως μαρτυρά και το έξυπνο όνομά της (αγγλ. precius, ιταλ. prezioso/preziosa= πολύτιμη), η συγγραφέας ξετυλίγει μια περιπέτεια με σπιρτάδα, με αγωνία, με χιούμορ, με φρεσκάδα, με αρκετό ρεαλισμό μέσα στις μικρές ανατροπές, με σταδιακή κορύφωση, με ενδιαφέρον τέλος/έξοδο, στοιχεία πολύτιμα σε κάθε βιβλίο αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.

    Οι δευτερεύοντες ήρωες είναι και αυτοί ενδιαφέροντες, στο βασικό τους περίγραμμα δοσμένοι, πλαισιώνοντας τον Ιάσονα, πίσω από τον οποίο κατά βάση τρέχει η ιστορία. Η ένταξη μιας συνομιλίας βάιμπερ στο σώμα της ιστορίας δίνει μια νότα σύγχρονης επικοινωνίας την οποία προτιμούν τα σημερινά παιδιά, ενώ τα πρώτα σκιρτήματα της καρδιάς του Ιάσονα προσφέρουν το ελκυστικό καρδιοχτύπι που κάνει την εμφάνισή του σε αυτές τις ηλικίες, εμφανίζοντας τον έρωτα στα πρώιμα στάδιά του με την αθωότητα και την ομορφιά που του αρμόζει.

    Η γλώσσα της Φυτούλας Βακανά είναι απλή, σύγχρονη, δίχως μακροπερίοδο λόγο ή περιττά “καλούδια” που βαραίνουν το κείμενο, οι διάλογοι είναι τόσο όσο, σε ισορροπία με τα αφηγηματικά μέρη και το συνολικό αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως αρμονικό. Θα έλεγα ότι αυτή η ευρύτερη αρμονία και ισορροπία δημιουργούν μια συνολική αφηγηματική και κειμενική ευδία που κρατά τον αναγνώστη κοντά στην ιστορία ως τέλος.

    Πολύ ενδιαφέρον εξώφυλλο, κομίστικη ατμόσφαιρα στα σχέδια με δυνατά σημεία τις γραμμές/εικαστικές γεωμετρίες σε τοπία και αντικείμενα που περιβάλλουν τους ήρωες από τη Λίλια Γκούνη-Σοφικίτη.

    Έχουμε ένα αξιόλογο βιβλίο, από μια συγγραφέα που δείχνει να διαθέτει μεγάλο δυναμικό που υπόσχεται πολλά.

    Συλλογή χελιδόνια. Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Στα ίχνη της Ρεγγίνα Πρετιόζα
    Συγγραφέας: Φυτούλα Βακανά
    Εικονογράφος: Λίλια Γκούνη Σοφικίτη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Φεβρουάριος 2023
    Υπεύθυνη έκδοσης: Φαίη Κολοκυθά
    Διόρθωση: Κατερίνα Βασιλόπουλου
    Σελίδες: 120
    Μέγεθος: 14 X 21
    ISBN: 978-960-16-9670-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular