More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΣτα ίχνη του ντουκουζούρι, του Πάνου Τσερόλα (εικ.: Αποστόλης Ιωάννου)

    Στα ίχνη του ντουκουζούρι, του Πάνου Τσερόλα (εικ.: Αποστόλης Ιωάννου)

    Ο Διονύσης Δελής έχει το πιο συναρπαστικό επάγγελμα: είναι εξερευνητής παράξενων, σπάνιων και μυθικών πλασμάτων, ζώων που είναι εξαιρετικά σπάνια και ανήκουν στη σφαίρα του μύθου. Ταξιδεύει στα πιο εκπληκτικά μέρη του πλανήτη και ανακαλύπτει σπάνια είδη ζώων ή καταρρίπτει μύθους για την ύπαρξη τους. Όμως η ζωή του είναι γεμάτη δράση και περιπέτεια. Ήταν εκείνος που αποκάλυψε ότι η Νέσι, το μυθικό πλάσμα της λίμνης του Λοχ Νες δεν ήταν παρά ένα χέλι περίπου τρία μέτρα. Κατάφερε να εντοπίσει κάθε μυθικό πλάσμα που υπάρχει ή να αποδείξει ότι δεν υπάρχει.

    Αυτή τη φορά η αποστολή του Διονύση είναι υψηλού ρίσκου, σε μια εμπόλεμη ζώνη στο Ασταρμπανιμπάντ. Πρέπει να ανακαλύψει την ύπαρξη ενός τρωκτικού που μοιάζει πολύ με χάμστερ, το πολύ γνωστό για τη μελωδία της φωνής του «Ντουκουζούρι». Άραγε υπάρχουν στ’ αλήθεια τρωκτικά που τραγουδούν και αν υπάρχουν γιατί δεν τα είδε ποτέ κανείς;

    Ο Διονύσης Δελής με την επίλεκτη ομάδα συνεργατών του, αναλαμβάνουν να αποδείξουν την ύπαρξη των μελωδικών χάμστερ. Το ντουκουζούρι βρίσκεται ελεύθερο κάπου στα βουνά του νότιου Ασταρμπανιμπάντ και λένε ότι σταματά να τραγουδά όταν είναι αιχμάλωτο. Όμως τα σχέδια τους θα σταματήσει ένας ανελέητος πόλεμος που κανείς δεν ξέρει πως ξεκίνησε και η ζωή τους θα κινδυνέψει.

    Το Ασταρμπανιμπάντ έχει τεράστια κοιτάσματα ενός σπάνιου μετάλλου, του ιριδίου, και η εκμετάλλευσή του από ξένες εταιρίες προκάλεσε την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι κρύβονται τρομοκράτες και γι’ αυτό έχει ξεσπάσει πόλεμος.
    Ο Διονύσης κατά την αναζήτηση του ντουκουζούρι, σ’ έναν βομβαρδισμό, θα ανακαλύψει τη μικρή Αφσανέ που έχει ένα μικρό χάμστερ μέσα σε κλουβί και έμεινε μόνη μακριά από την οικογένεια της.

    Οι δυο τους θα ζήσουν μια περιπέτεια και θα συναντήσουν τη Γιουτζίν, μια πολεμική ανταποκρίτρια, που θα τους βοηθήσει να ξεφύγουν μέσα σε ριπές και καπνούς, μέσα από στενά δρομάκια και χαλάσματα. Μια σχέση φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα αναπτυχθεί ανάμεσα στον ριψοκίνδυνο Διονύση και την ατρόμητη ρεπόρτερ. Η Γιουτζίν μιλά τη γλώσσα της μικρής Αφσανέ και θα αποκαλύψει την ιστορία της. Ο Διονύσης δεν σταματά να κάνει αστεία και γκριμάτσες και να προκαλεί τη ρεπόρτερ, που δυσκολεύεται να πει το «ρο».

    Η μικρή Αφσανέ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εμπιστευτεί τους δυο αγνώστους και να τους ακολουθήσει για να σωθεί. Κοινός στόχος να καταφέρουν να βρουν ένα ασφαλές κρησφύγετο ώσπου να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη. Η μικρή Αφσανέ τους ακολουθεί κρατώντας στην αγκαλιά της το κλουβί με το αγαπημένο της κατοικίδιο που δεν γνωρίζει ότι είναι ένα ντουκουζούρι. Μια ιστορία δράσης αλλά και επιβίωσης με φόντο τη σκληρή εικόνα του πολέμου και τη μετανάστευση ανθρώπων που αφήνουν τα σπίτια τους, τον τόπο τους για γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

    Το μελωδικό τραγούδι των ντουκουζούρι θα καταφέρει να σταματήσει για λίγο τα πυρά και να αφυπνίσει συνειδήσεις. Στη περιπέτεια αυτή ο Διονύσης Δελής θα συναντήσει κάτι πιο σημαντικό από εκείνο που ψάχνει και θα αλλάξει τη ζωή του. Σε συνέντευξη του στο περιοδικό life ο ατρόμητος εξερευνητής θα μας αποκαλύψει τι σκοπεύει να κάνει στο μέλλον. Ένα είναι σίγουρο: ο Διονύσης Δελής θα επιστρέψει με νέες περιπέτειες.

    Ο συγγραφέας πλάθει έναν ήρωα ξεχωριστό, με ειδικές γνώσεις πάνω στη ζωολογία και εξερευνητή μυθικών πλασμάτων, ριψοκίνδυνο, που αναζητά να αποκαλύψει την επιστημονική αλήθεια. Το σπάνιο ντουκουζούρι καταφέρνει να επιβιώσει μέσα στη λαίλαπα του πολέμου και συμβολίζει την ελευθερία και την πίστη σε ένα καλύτερο κόσμο. Η μελωδία του ηχεί στα αυτιά όλων σαν το τραγούδι των σειρήνων του Οδυσσέα και έχει μαγικές ιδιότητες. Το παράξενο αυτό πλάσμα μπορεί να βγάζει μελωδικούς ήχους, όμως σταματά να τραγουδά όταν  είναι σε κατάσταση αιχμαλωσίας. Η περιπέτεια εκτυλίσσεται σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τα δεινά του πολέμου και τα θύματα της είναι μικρά παιδιά και οι οικογένειες τους. Ένας ολόκληρος λαός που αναγκάζεται να μεταναστεύσει και να αναζητήσει μια καινούργια ζωή.

    Το νέο παιδικό βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα Πάνου Τσερόλα με τίτλο Στα ίχνη του ντουκουζούρι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, με την υπέροχη εικονογράφηση του Αποστόλη Ιωάννου. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και των πρώτων τάξεων του γυμνασίου.

    Σειρά: Διονύσης Δελής, Κυνηγός μυθικών πλασμάτων

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Στα ίχνη του ντουκουζούρι
    Συγγραφέας: Πάνος Τσερόλας
    Εικονογράφηση: Αποστόλης Ιωάννου
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2016
    Σελίδες: 176
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4761-3

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular