More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2021Στο πάρκο με τις νεραντζιές, της Ιωάννας Αργυρού

    Στο πάρκο με τις νεραντζιές, της Ιωάννας Αργυρού

    Διαβάζεται σε 3′- Περιέχει μικρά αποσπάσματα- Ηλικιακό κοινό: 12+ (target 12-16) – Εφηβικό μυθιστόρημα

    νεράντζι < μεσαιωνική νεράντζι(ον) < βενετική naranza (πικρό πορτοκάλι) < αραβική نارنج (nāranj) < περσική نارنگ (nārang) < σανσκριτική नारङ्ग (nāraṅga, πορτοκαλιά)
    Πηγή: Βικιλεξικό

    Είναι η ιστορία της Λίζας και του Έκτορα, δύο δεκατετράχρονων που ζουν σε οικογένειες διαζευγμένων γονέων και προσπαθούν να βρουν τις χαμένες ισορροπίες της ηλικίας αλλά και της ζωής τους. Ζουν στην ίδια γειτονιά. Κοντά σε ένα πάρκο με νεραντζιές. Και κάποια στιγμή οι ζωές τους θα διασταυρωθούν καθώς ο πατέρας της Λίζας θα γνωρίσει την μητέρα του Έκτορα και οι ισορροπίες θα αλλάξουν ξανά. Ο έρωτας χτυπά την πόρτα. Όλα αλλάζουν. Εκτός από το πάρκο με τις νεραντζιές και τα μικρά συντριβάνια.

    “Από μικρή προτιμώ να συχνάζω στο πάρκο της περιοχής μας, ένα πολύ όμορφο πάρκο με νεραντζιές και μικρά συντριβάνια. Εκεί βλέπει κανείς κάθε μέρα μητέρες με μικρά παιδιά καθώς και παιδιά της ηλικίας μου, που κάθονται στα παγκάκια και κουβεντιάζουν. Εδώ με έφερναν οι δικοί μου για να τρέξω και να παίξω. Το έχω συνδυάσει με την παιδική μου ηλικία. Πλέον εδώ συναντιόμαστε συχνά με τον μπαμπά για να τα πούμε”.

    Ο Έκτορας αγαπάει το φλάουτο. Η μητέρα του θέλει να είναι ο καλύτερος μαθητής. Είναι μοναχικός, φοβισμένος, πιεσμένος, διστακτικός, μάλλον ασυνήθιστος. Δε μπορεί ούτε ένα καλάθι να βάλει στο μπάσκετ. Οι συμμαθητές του τον απορρίπτουν. Του αρέσει η Άννα, η συμμαθήτριά του. Δεν του δίνει σημασία ούτε αυτή. Ο πατέρας του τους εγκατέλειψε για ένα περιοδεύον τσίρκο και κάποια γυναίκα που του ζήτησε να τους ακολουθήσει. Η μητέρα του πιάνει δουλειά ως καθαρίστρια. Καταγράφει τις σκέψεις του. Κάνει εξάσκηση μόνος σε ένα γηπεδάκι μπάσκετ. Τον βοηθάνε αυτά.

    Η μητέρα της Λίζας υπερασπίζεται την επιλογή του πατέρα της να έχει μια νέα σύντροφο. Η Λίζα ξαφνιάζεται. Είναι αρχιτέκτονας η μητέρα της και θέλει και η Λίζα να σπουδάσει. Εκείνη θέλει να γίνει μηχανικός και να δουλέψει σε συνεργείο, κάτι που κάνει έξω φρενών τη μητέρα της που θέλει να της εξασφαλίσει γαλλικές σπουδές. Σύντομα αναγκάζεται να συρθεί σε ένα δείπνο με τον πατέρα της, τη σύντροφό του και τον γιο της που δεν είναι άλλος από τον Έκτορα. Οι δυο θα γίνουν τέσσερις. Ο, τι δύσκολο!

    “Μου πήρε αρκετό καιρό για να προσαρμοστώ στη νέα κατάσταση. Και πάνω που το έχω συνηθίσει μια χαρά, τώρα πάλι πρέπει να μάθω κάτι άλλο; Οι δυο μας να γίνουμε τέσσερις; Όχι, δεν το θέλω! Δεν μου αρέσει!” (Λίζα)

    “Τελικά τον Αλέξη, το φίλο της μαμάς, τον νιώθω όλο και πιο πολύ και δικό μου φίλο. Παράξενο, ε; Έρχεται συχνά στο διαμέρισμά μας να φάμε παρέα. Πότε-πότε βλέπουμε αθλητικά ή σειρές. Οι αγαπημένες μου στιγμές είναι όταν παίρνουμε μαζί βόλτα τον Λεμούριο στο πάρκο με τις νεραντζιές. Όταν έχει χρόνο, παίζουμε και μπάσκετ. Μου μαθαίνει διάφορα κόλπα. Όλα καλά λοιπόν!”

    Ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης και ακριβέστερα αναζήτησης ταυτότητας μέσα στον μεταβαλλόμενο κόσμο της εφηβείας που τρέχει γρήγορα, πόσω μάλλον αν σου τύχουν γεγονότα ευρείας μεταβλητότητας. Η συγγραφέας Ιωάννα Αργυρού γράφει για τη σχέση των εφήβων με την τεχνολογία, τη σύγχρονη οικογένεια, το διαζύγιο, τις νέες σχέσεις που διαμορφώνονται, τις δεύτερες ευκαιρίες, τις τριβές, την προσφυγική κρίση και την συναναστροφή με ανθρώπους από εκείνες τις χώρες, όπως η Τζασμίν, τη μουσική, τα έμφυλα στερεότυπα. Είναι όλος ο κόσμος ενός σύγχρονου εφήβου που κουρνιάζει μέσα στις σελίδες του καλογραμμένου αυτού εφηβικού μυθιστορήματος που αναπτύσσεται έντιμα, αρμονικά, με στέρεη γραφή και με ειλικρίνεια. Μια ιστορία που κοιτάζει τους εφήβους με ευθύτητα και δίχως πομπώδεις στόχους, ανοικοδομεί ένα πέρασμα μέσα από τη δύσκολη εξίσωση που λέγεται εφηβεία και αναδεικνύει τα φώτα και τα σκοτάδια που έχει η ζωή τους, καθώς και η ζωή των οικογενειών τους που σχετίζονται ασφαλώς άμεσα μαζί τους. Καθώς οι έφηβοι αναζητούν τον εαυτό τους, καθώς κάποτε ανακαλύπτουν και άλλοτε πρέπει να παραμερίζουν το εγώ τους, καθώς ζυμώνονται μέσα σε καταστάσεις που δεν επιλέγουν, αλλά που οφείλουν να αποδεχτούν αν θέλουν να συνεχίσουν τον δρόμο τους.

    Από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Καλογραμμένο, ειλικρινές, έντιμο, αρμονικό, δίχως πομπώδεις παρελάσεις εφηβικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης και αναζήτησης ταυτότητας για τη σύγχρονη οικογένεια, το διαζύγιο, τις νέες σχέσεις που διαμορφώνονται, τις δεύτερες ευκαιρίες, τις τριβές, την προσφυγική κρίση, τη μουσική, τα έμφυλα στερεότυπα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    London Bridge is Falling Down

    Four Seasons ~ Vivaldi

    Narnia Soundtrack – Mr. Tumnus Theme (Flute)

    Child of Light Soundtrack – Aurora’s Theme Flute

    Simon & Garfunkel : El Condor Pasa (1970)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Στο πάρκο με τις νεραντζιές
    Συγγραφέας: Ιωάννα Αργυρού
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, Νοέμβριος 2020
    Σελίδες: 152
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-03-6828-4

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular