More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-202012-15 ετώνΣυμφωνία ζωής, του Φρέντρικ Μπάκμαν (μετ.: Γιώργος Μαθόπουλος)

    Συμφωνία ζωής, του Φρέντρικ Μπάκμαν (μετ.: Γιώργος Μαθόπουλος)

    “Αν ήταν να θυσιάσεις τα πάντα, ολόκληρο τον εαυτό σου, τότε για ποιον θα το έκανες;”

    Αυτό το λυρικό, συγκλονιστικό ερώτημα θέτει στον πρόλογο του βιβλίο του ο ίδιος ο συγγραφέας, ο σπουδαίος Φρέντρικ Μπάκμαν, ενώ η γυναίκα του και τα παιδιά κοιμόντουσαν λίγο βήματα πιο πέρα. Ίσως να μην έχεις σκεφτεί ποτέ ένα τέτοιο δίλημμα και αυτή είναι άλλη μια αξία ενός μεγάλου συγγραφέα: να σου τρυπώνει στο μυαλό σπουδαία ερωτήματα. Για ποιον θα θυσίαζες τη ζωή σου; Για ποιον θα θυσίαζες ολόκληρο τον εαυτό σου; Εύκολα θα πεις για το παιδί σου ή κάποιον πολύ κοντινό σου, συγγενή ή φίλο. Θα το έκανες όμως για έναν άγνωστο; Πιθανότατα όχι.

    Ας το συγκεκριμενοποιήσουμε: για ένα κοριτσάκι πέντε χρονών που έχει καρκίνο και σύντομα θα πεθάνει και το γνωρίζει και το ίδιο και εσείς δεν το γνωρίζετε αυτό το κοριτσάκι, αλλά το βλέπετε πρώτη φορά να περνά από μπροστά σας σε έναν διάδρομο νοσοκομείου, θα το κάνατε; Ένα κοριτσάκι που σπατάλησε είκοσι δύο κουτιά με κηρομπογιές για να κάνει την καρέκλα της κοινόχρηστης αίθουσας του νοσοκομείου κόκκινη. Ένα κοριτσάκι που δίνει κουράγιο στους υπόλοιπους. Για αυτό το κορίτσι λοιπόν, θα το κάνατε;

    Φανταστείτε πόσο δύσκολο ήταν να περάσει έστω από το μυαλό ενός ζάμπλουτου, πολύ διάσημου άντρα, που νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο, κάνοντας απολογισμό της ζωής του, των επιτυχιών του στα επαγγελματικά και της αποτυχίας του να χτίσει μια υγιή σχέση με τον γιο του. Φανταστείτε πόσο δύσκολο ήταν για έναν τέτοιο άντρα να δει τη ζωή και τον θάνατο, να νιώσει την αδικία της ζωής σε αυτό το κορίτσι και να πάρει απόφαση, παραμονή των Χριστουγέννων, ότι μπορεί να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη μοίρα της μικρής και να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τη σώσει. Όμως για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να μάθει αν η δική του ζωή είχε πραγματικά κάποια αξία. Και την απάντηση γι’ αυτό την έχει ο δικός του γιος…

    Αυτό το θαυμάσιο κείμενο, που διαβάζεται σε μια ώρα, θα παίξει μποξ με την καρδιά και το μυαλό σας και θα σας υπενθυμίσει πόσο σπουδαία και ανεπανάληπτη είναι η ζωή μας, ο τρόπος που συνδιαλεγόμαστε με τους άλλους, ο τρόπος που απλώνουμε τη ζωή μας καθώς ο χρόνος περνά.

    Η Συμφωνία Ζωής δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην εφημερίδα Χέλσιμποργκ Ντάγκμπλαντ την παραμονή των Χριστουγέννων του 2016. “Σκέφτηκα ότι καθημερινά, και παντού, υπάρχει πάντα και ένας άλλος δρόμος εκτός από αυτόν που επιλέγουμε. Ταξιδεύουμε, σταματάμε, παίζουμε, κρυβόμαστε, ερωτευόμαστε, χωρίζουμε ή κοιμόμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε ο ένας στον άλλο. Κοιμόμαστε ο ένας μέσα στην ανάσα του άλλου. Μερικοί από εμάς  ίσως χρειαζόμαστε κάποιον να μας αρπάζει από τα μούτρα κάθε πρωί, για να συνειδητοποιούμε τι είναι τελικά ο χρόνος, για να θυμόμαστε τι χάνουμε όταν δεν είμαστε προσεκτικοί”, γράφει ο Μπάκμαν για τους λόγους που προσπάθησε να γράψει αυτήν την ιστορία, την πρώτη που διαδραματίζεται στην γενέτειρά του, το Χέλσιμποργκ της Σουηδίας.

    “Αναρωτιόμουν για ποιον θα ήμουν έτοιμος να πεθάνω, και για ποιον θα έδινα τη ζωή μου. Και συλλογίστηκα γύρω από το ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο”.

    Εσείς μπορείτε να βρείτε ποια είναι η διαφορά αυτών των δύο;

    Εκδόσεις Κέδρος. Σούπερ βιβλίο ακόμα μια φορά από τον μέγα Μπάκμαν.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Συμφωνία ζωής
    Τίτλος πρωτοτύπου: Ditt livs affär
    Συγγραφέας: Φρέντρικ Μπάκμαν
    Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος
    Ηλεκτρ. σελιδοποίηση: Νικολέττα Δουλάμη
    Εκδόσεις: Κέδρος, Νοέμβριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Βασιλική Κουρούδη
    Υπεύθυνη τμ. διορθ: Μαρία Σπανάκη
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 12 Χ 17
    ISBN: 978-960-04-5064-4

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular