More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΣυντροφιά με τη Λιλιπούπολη, της Λίλας Πατρόκλου (μια μικρή εργασία με αφορμή...

    Συντροφιά με τη Λιλιπούπολη, της Λίλας Πατρόκλου (μια μικρή εργασία με αφορμή τη ραδιοφωνική εκπομπή)

    Μια σπουδαία έρευνα, ένα εμβριθές, ειλικρινές σκύψιμο πάνω στην εμβληματική και όπως έδειξε ο χρόνος, αμίμητη, Λιλιπούπολη. Από την Λίλα Πατρόκλου, που τόλμησε κάτι ιδιαιτέρες δύσκολο, δεδομένου ότι η πρόσβαση στο αρχειακό υλικό της περίφημης εκπομπής έγινε από δικές της ηχογραφήσεις είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, από τις αναμεταδόσεις του Τρίτου Προγράμματος το φθινόπωρο του 2002.

    Για τη Λιλιπούπολη την ίδια τι να πει κανείς; Ας πούμε για τους λίγους που δεν συναντήθηκαν μαζί της ότι είναι μια από τις πιο εμπνευσμένες στιγμές του ελληνικού πολιτισμού για παιδιά, ασφαλώς ό,τι πιο ευφυές και υψηλής αισθητικής δημιουργήθηκε ποτέ στο ελληνικό ραδιόφωνο και ένας εκτενής κύκλος τραγουδιών και εκπομπών που πραγματικά ακόμα εκπλήσσουν με τη φρεσκάδα, το χιούμορ, την διεισδυτικότητα, την πολιτική σάτιρα, την διηλικιακή τους συμπεριφορά, την αυθεντική παιδικότητά τους.

    “Όλα ξεκίνησαν όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος ο Μάνος Χατζιδάκις και όταν μια μέρα συναντήθηκε με τη Ρεγγίνα Καπετανάκη που του έκανε μια πρόταση για μια παιδική εκπομπή. Εκείνος τότε μάζεψε γύρω του όλα αυτά τα νέα παιδιά που ανήκαν στη γενιά του Πολυτεχνείου και τους έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σαν άτομα σαν ομάδα, σε ένα καθεστώς απόλυτης ελευθερίας. Αυτό ήταν, νομίζω, το κλειδί της επιτυχίας, γιατί όλοι έδωσαν έτσι τον καλύτερο εαυτό τους.

    Ήταν μια πολύ έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα να παρουσιάζεται κάθε επεισόδιο σαν εκπομπή του ραδιοσταθμού της Λιλιπούπολης. Μια εκπομπή μέσα στην εκπομπή, όπως έχουμε το θέατρο μέσα στο θέατρο. Επίσημος παρουσιαστής και καθ’ ύλην αρμόδιος, ο δημοσιογράφος Μπρίνης”.

    Η Λίλα Πατρόκλου κάνει μια μεστή περιήγηση στη δημιουργία της ιστορικής εκπομπής, τους συντελεστές της, τα αλησμόνητα τραγούδια σε πλήθος μουσικών ειδών -από βαλς και τσιφτετέλι μέχρι ρεμπέτικο και τζαζ- που υπέγραψε η Μαριανίνα Κριεζή στους στίχους, την ιστορία της Λιλιπούπολης και των Λιλιπούα, τους αμίμητους χαρακτήρες της εκπομπής (ενδεικτικά: Γλυκόσαυρος ο ζαχαροπλάστης, Δρα Δρακατόρ ο μέγας εφευρέτης, ο Δυστροπόπιγκας, ο εθνικός ποιητής Κουκουτούζ, η μάγισσα Μπρουνχίλντα, ο άσπρος ελέφαντας Μπέμπαντας, το φίδι με τη χρυσή φωνή Όφη Σόφη, η ερωτευμένη με τον δήμαρχο Χαρχούδα Πιπινέζα), τις τοποθεσίες (Πόρτο Λίλι, Λιλίμνη, Κάβο Μπλουμ κ.α.), τα κτίρια (π.χ. Χαρχούδειο Μέγαρο, μουσείο, αθλητικό κέντρο), τα σύμβολα, τα αντικείμενα που αναφέρονται στις εκπομπές της Λιλιπούπολης, αλλά και το πολίτευμα της Λιλιπούπολης, την Χαρχουδική Δημοκρατία που αναλύεται θαυμάσια.

    Όλα αυτά στο πρώτο μισό του βιβλίου. Στο δεύτερο ήμισυ, συναντάμε ένα εξαιρετικό, ενδεικτικό της μεγάλης έρευνας της συγγραφέα, λεξικό όπου αποδελτιώνεται λέξη-λέξη όλος ο κόσμος της Λιλιπούπολης.

    Τσιφτετέλι (το) ανατολίτικος λικνιστικός χορός. Χορεύεται συνήθως από γυναίκες με σκέρτσο και νάζι. Τον χορεύει όμως και το χοντρό μπιζέλι στον χορό των μπιζελιών (άκου, στίχοι Μαριανίνα Κριεζή, μουσική: Λένα Πλάτωνος, ερμηνεία: Λ. Πλάτωνος, Αντώνης Κοντογεωργίου).

    Αυτό το λεξικό αποκαλύπτει ψηφίδα ψηφίδα ολόκληρη τη Λιλιπούπολη και ανασηκώνει μνήμες στους έχοντες εμπειρία της εκπομπής, γνώση στους λίγους μη μυημένους.

    “Όλοι εσείς που θα διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα καταλάβετε, ότι αυτή είναι η υποκειμενική, στοχαστική ματιά μιας ακροάτριας, πάνω στη Λιλιπούπολη”, λέει με σεμνότητα η Λίλα Πατρόκλου που, 27 ετών τότε και μητέρα παιδιού 5 ετών, προσπαθεί να απέχει από έντονους συναισθηματισμούς και προσωπικούς χρωματισμούς της σχέσης της ως ακροάτριας με τη Λιλιπούπολη.

    Δε ξέρω τι σχέση έχουν με το ραδιόφωνο τα παιδιά και οι νέοι κάτω των 25 ετών σήμερα ή μάλλον υποψιάζομαι ότι δεν έχουν και ιδιαίτερη σχέση. Το ραδιόφωνο και γενικά κάτι που ακούγεται για κάποια λεπτά δίχως να βλέπουν εικόνα, γίνεται όλο και πιο ανοίκειο όσο προχωρά ο χρόνος. Αλλά για όσους έχουμε στην ταυτότητα γέννηση πριν το 1985, το ραδιόφωνο ήταν πάντα ένας δυνατός έρωτας που μας συντροφεύει ακόμα. Πόσο μάλλον όταν έχουμε μνήμες στα πολύ παιδικά μας χρόνια σαν της Λιλιπούπολης.

    Αξίζει να γνωρίσετε ή να θυμηθείτε ξανά την Λιλιπούπολη μέσα από την έρευνα της σεμνής πένας της Λίλας Πατρόκλου.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    https://www.elniplex.com/%ce%bb%ce%af%ce%bb%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7-2020/

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Συντροφιά με τη Λιλιπούπολη: μια μικρή εργασία με αφορμή τη ραδιοφωνική εκπομπή
    Συγγραφέας: Λίλα Πατρόκλου
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Ιούνιος 2020
    Επιμέλεια κειμένων: Βαγγέλης Παπαδάκης, Μαργαρίτα Κωτσίνη
    Σελιδοποίηση: [βιβλιοτεχνία]
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 16 Χ 23
    ISBN: 978-960-471-208-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular