More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΣχεδιασμός ένταξης υλικών και μέσων στη μαθηματική εκπαίδευση των μικρών παιδιών, της...

    Σχεδιασμός ένταξης υλικών και μέσων στη μαθηματική εκπαίδευση των μικρών παιδιών, της Χρυσάνθης Σκουμπουρδή

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+  — Εκπαιδευτικό/επιστημονικό βιβλίο

    Τα μαθηματικά χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερο προνόμιο, ότι στην πορεία της ιστορίας πάντα προοδεύουν και ποτέ δεν οπισθοδρομούν.
    Edward Gibbon

    Ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο που πρέπει να έχουν όλοι οι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και φοιτητές των παιδαγωγικών επιστημών.

    Περί τίνος πρόκειται

    Σπουδαίοι παιδαγωγοί όπως ο Κομένιους, ο Πεσταλότζι, η Μοντεσόρι, ο Φρέμπελ θεμελίωσαν, θεωρητικά αρχικά, την εισαγωγή υλικών και μέσων στην μαθηματική εκπαίδευση, καθώς υπήρχαν πολλές αντιρρήσεις προηγουμένως για αυτό. Ο μέγας Πιαζε αλλά και ο Μπρούνερ τόνισαν και συνέβαλαν στην αναγκαιότητα της χρήσης υλικών και μέσων ήδη από την πρώτη σχολική ηλικία. Έτσι, σήμερα ο ρόλος των υλικών και μέσων στην μαθηματική εκπαίδευση καταλαμβάνει κεντρική θέση.

    Στο παρόν βιβλίο, η καθηγήτρια Χρυσάνθη Σκουμπουρδή ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο διαλόγου γύρω από τη Διδακτική των Μαθηματικών σχετικά με τον ρόλο υλικών και μέσων στη μαθηματική εκπαίδευση. Στην αξιόλογη μελέτη της θέτει ερωτήματα και διερευνά θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο υλικών και μέσων στη διδασκαλία των μαθηματικών υπό την οπτική των θεωριών μάθησης, τη χρήση τους από τους εκπαιδευτικούς της πράξης, τα οφέλη αυτής της χρήσης για τους μαθητές και μαθήτριες, τις αρχές σχεδιασμού εκπαιδευτικών υλικών αλλά και τη διαχείριση μαθηματικών δραστηριοτήτων μέσω καταστάσεων προβληματισμού. Τέλος αναδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης σχεδιασμού για την ένταξη υλικών και μέσων στη μαθηματική εκπαίδευση των μικρών παιδιών.

    Στο πρώτο μέρος του βιβλίου διερευνάται ο ρόλος των υλικών και των μέσων στις διάφορες θεωρίες μάθησης (δομιστικές προσεγγίσεις, κονστρουκτιβισμός, κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις-Vygotsky .α., προσέγγιση κατανεμημένης γνώσης, διερευνητική προσέγγιση, ερμηνευτικό πλαίσιο του Cobb). Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται η θέση των υλικών και μέσων στις έρευνες. Εδώ αναλύονται τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών ενώ τονίζεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού στον διδακτικό σχεδιασμό καθώς και η αμφίδρομη σχέση τους με τους μαθητές/μαθήτριες.

    Στο τρίτο μέρος του βιβλίου αναδεικνύονται οι διαφορετικοί τύπου υλικών και μέσων, εκείνα που υπάρχουν ανεξαρτήτως της διαδικασίας μάθησης, εκείνα που εξυπηρετούν πιο συγκεκριμένους διδακτικούς στόχους.

    Στο τέταρτο μέρος του βιβλίου, η συγγραφέας σε πέντε κεφάλαια αναφέρεται στον σχεδιασμό και τη διαχείριση υλικών και μέσων καθώς και καταστάσεων προβληματισμού. Θα γνωρίσετε ή θα επανασυστηθείτε με υλικά όπως πεντόμινο, συνδεόμενες ράβδοι, τα δώρα του Φρέμπελ, το υλικό της Μοντεσσόρι, τις ράβδους του Κουιζενέρ, τον άβακα και το αριθμητήριο, την αριθμογραμμή, τον χάρακα, τον διαβήτη, το ημερολόγιο, το τάνγκραμ, τα μπλοκ γεωμετρικών σχημάτων και τον πίνακα της εκατοντάδας.

    Το βιβλίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, σε εκπαιδευτικούς καθώς και σε σχεδιαστές εκπαιδευτικού υλικού για τα μαθηματικά. Απευθύνεται επίσης σε καθέναν και καθεμία που προβληματίζεται για τον ρόλο υλικών και μέσων στη μαθηματική εκπαίδευση.

    Θα σας προσφέρει μια καθαρή ματιά πάνω στη μαθηματική εκπαίδευση των παιδιών και θα σας δώσει ιδέες να ανανεώσετε και να επανασχεδιάσετε πράγματα που ήδη κάνετε στην τάξη.

    Για τους αρχάριους και τους φοιτητές θα είναι πολύτιμο.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Σχεδιασμός ένταξης υλικών και μέσων στη μαθηματική εκπαίδευση των μικρών παιδιών
    Συγγραφέας: Χρυσάνθη Σκουμπουρδή
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2021
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου, Νίκος Αγγελής
    Σελιδοποίηση: Παναγιώτης Βογιατζάκης
    Σελίδες: 360
    Μέγεθος: 17 X 24
    ISBN: 978-960-16-9894-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular