More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαιδευτικά ΝέαΣχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων e-twinning για το σχ. έτος 2021-2022

    Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων e-twinning για το σχ. έτος 2021-2022

    Το eTwinning αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Το eTwinning (https://www.etwinning.net) –η Κοινότητα των Σχολείων της Ευρώπης- είναι μια ασφαλής διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για συνεργατικές δραστηριότητες όπως κοινά έργα σχολείων σε υπερεθνικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο καθώς και δυνατότητες επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών με τη χρήση ΤΠΕ.

    Το eTwinning ξεκίνησε το 2005 ως βασική δράση του ευρωπαϊκού προγράμματος eLearning
    Programme. Σταδιακά, από το 2007 ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη Δια Βίου Μάθηση και, εν συνεχεία, αποτέλεσε μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius για τα σχολεία. Το eTwinning, από το 2014, ενισχύεται διαρκώς ως μέρος του προγράμματος Erasmus+ και πλέον κατέχει κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη όλων των τύπων ευρωπαϊκής συνεργασίας στο πεδίο της σχολικής εκπαίδευσης.

    Στο πρόγραμμα του eTwinning σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετέχουν περισσότεροι από 957.000 εκπαιδευτικοί, πάνω από 221.000 σχολικές μονάδες Π.Ε. και Δ.Ε. και έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από
    124.000 συνεργατικά έργα έως σήμερα. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 33.000 εκπαιδευτικοί από περίπου 10.700 σχολικές μονάδες και έχουν υλοποιήσει έως σήμερα περίπου 19.000 συνεργατικά έργα.

    Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων eTwinning στις σχολικές μονάδες
    Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2021-2022 ισχύουν τα ακόλουθα:

    Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να υλοποιήσουν έργο eTwinning εγγράφονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του eTwinning (www.etwinning.net) και ακολουθούν τα βήματα που περιγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.etwinning.net/el/pub/preregister.cfm.

    Σημειώνεται ότι:

    1. Ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει ένα μοναδικό προφίλ στην πλατφόρμα του
    eTwinning. Στην περίπτωση που ένας/μία εκπαιδευτικός εργάζεται σε περισσότερες από μία (1) σχολικές μονάδες, δε δημιουργεί διαφορετικά προφίλ εκπαιδευτικού στην πλατφόρμα του
    eTwinning, ορίζοντας ως σχολική μονάδα την καθεμία από αυτές, αλλά προσθέτει το κάθε νέο
    σχολείο στο υπάρχον προφίλ του. Σε κάθε νέο eTwinning έργο που επιθυμεί να συμμετέχει θα
    πρέπει να ορίζει τη σχολική μονάδα με την οποία επιθυμεί να υλοποιήσει το έργο ή να ζητά από τον ιδρυτή του έργου να τον προσκαλέσει σε αυτό επιλέγοντας τη σωστή κάθε φορά σχολική μονάδα.

    2. H κάθε σχολική μονάδα δύναται να είναι εγγεγραμμένη μόνο μία φορά στο eTwinning. O κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι το σχολείο στο οποίο υπηρετεί δεν είναι ήδη εγγεγραμμένο στο eTwinning, προτού προχωρήσει στην εγγραφή του. Διαφορετικά
    δημιουργείται πρόβλημα διπλο-εγγραφής σχολικής μονάδας.

    3. Σε περίπτωση εντοπισμού διπλο-εγγραφών εκπαιδευτικών ή σχολικών μονάδων στην
    πλατφόρμα του eTwinning παρακαλούνται οι Διευθυντές/Προϊστάμενοι ή οι εκπαιδευτικοί
    των εγγεγραμμένων στο eTwinning σχολικών μονάδων να ενημερώσουν άμεσα τον Εθνικό
    Οργανισμό Υποστήριξης της δράσης (e-mail επικοινωνίας:etwinning@sch.gr), ώστε να
    διευθετηθεί άμεσα το θέμα.

    4. Για την καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση των εγγραφών σχολικών
    μονάδων/εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα του eTwinning από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης καλούνται οι εγγεγραμμένοι στο eTwinning Διευθυντές/Προϊστάμενοι ή ένα από τα μέλη των εγγεγραμμένων εκπαιδευτικών του σχολείου να προσθέσουν, μέσω του προφίλ τους στο eTwinning Live, στην καρτέλα του σχολείου τους τον Κωδικό Σχολικής Μονάδας ΥΠΑΙΘ.

    5. Σε περίπτωση που ένας/μία εκπαιδευτικός έχει εγγραφεί στη δράση eTwinning αλλά δεν έχει συνδεθεί στην πλατφόρμα για περισσότερο από τρία (3) έτη (ανενεργός χρήστης), θα πρέπει να πραγματοποιήσει εκ νέου την εγγραφή του, προκειμένου να μπορέσει να εκπονήσει έργα ή να συμμετέχει σε εκδηλώσεις επαγγελματικής ανάπτυξης.
    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εγγραφής του/της, ο/η εκπαιδευτικός, μέσω της πλατφόρμας του eTwinning μπορεί να δηλώσει την πρόθεσή του για συνεργασία και τις θεματικές που τον ενδιαφέρουν.

    Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας μπορεί να αναζητήσει συνεργάτες από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, για να υλοποιήσουν από κοινού ένα έργο.

    1.1 Συνεργαζόμενες χώρες

    Στο eTwinning συμμετέχουν οι ακόλουθες χώρες: Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Kροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Φινλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Τουρκία.

    Tο eΤwinning plus ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013 και είναι μία μερική επέκταση του eTwinning σε γειτονικές χώρες. Η πολιτική γειτονίας της Ευρώπης αναπτύχθηκε το 2004 και έχει στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτονικών χωρών. Συγκεκριμένα, το eTwinning Plus αφορά στις εξής χώρες: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ιορδανία, Ουκρανία, Λίβανο και Τυνησία.

    1.2. Κατηγορίες προγραμμάτων eTwinning
    Οι εκπαιδευτικοί δύνανται να υλοποιήσουν προγράμματα eTwinning που εντάσσονται στις εξής
    κατηγορίες:

    α. Ευρωπαϊκά έργα eTwinning
    Για την υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού έργου eTwinning συνεργάζονται εκπαιδευτικοί από
    τουλάχιστον δύο (2) διαφορετικές χώρες που συμμετέχουν στη δράση eTwinning (παρ. 1.1. του παρόντος εγγράφου).
    Για τη συγκρότηση των παιδαγωγικών ομάδων κατά το σχεδιασμό ευρωπαϊκών έργων eTwinning οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τα εξής:

    I. Τα έργα στο eTwinning προϋποθέτουν τη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας. Για τον
    λόγο αυτό, ο ρόλος και η συμμετοχή του κάθε μέλους της παιδαγωγικής ομάδας θα πρέπει
    να είναι διακριτός και να τεκμηριώνεται μέσα από την περιγραφή των δραστηριοτήτων που
    σχεδιάζονται να υλοποιηθούν.
    II. Οι ιδρυτές (συντονιστές/στριες εκπαιδευτικοί) ενός έργου θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο
    αριθμός των μελών της παιδαγωγικής ομάδας επιτρέπει την επικοινωνία και τη συνεργασία
    των εταίρων (στα έργα eTwinning που συμμετέχει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ο
    συντονισμός του έργου, καθώς και η επικοινωνία/συνεργασία μεταξύ των συνεργατών είναι
    δύσκολο να επιτευχθεί).
    III. Ο αριθμός των Ελλήνων συνεργατών ενός ευρωπαϊκού έργου προτείνεται να μην είναι
    δυσανάλογος με αυτό των εταίρων από άλλες χώρες, καθώς με τον τρόπο αυτό δεν ενισχύεται η ευρωπαϊκή/διεθνής διάσταση των έργων (θα πρέπει να αποφεύγεται, για παράδειγμα, η συμμετοχή δέκα (10) Ελλήνων εκπαιδευτικών και ενός ή δύο μόνο συνεργατών από άλλες χώρες).
    IV. Οι εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινή γλώσσα επικοινωνίας για την υλοποίηση
    των δραστηριοτήτων του έργου. Η χρήση της μητρικής γλώσσας, όταν αυτή δεν είναι
    κατανοητή από το σύνολο των συνεργατών, θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς δυσχεραίνει
    την επικοινωνία και τη συνεργασία των εταίρων.

    β. Εθνικά έργα eTwinning
    Τα Εθνικά Έργα eTwinning υλοποιούνται μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών σχολικών
    μονάδων από την ίδια χώρα. Σε περίπτωση που κάποιος/α εκπαιδευτικός επιθυμεί να εξοικειωθεί με τα εργαλεία του eTwinning, μπορεί να ξεκινήσει ένα εθνικό έργο στο οποίο θα συμμετέχει ένας/μία (1) τουλάχιστον ακόμη εκπαιδευτικός από την Ελλάδα από διαφορετική σχολική μονάδα.

    Με τα Εθνικά Έργα eTwinning, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία που
    προσφέρει η πλατφόρμα Twinspace, μια ασφαλής πλατφόρμα προσβάσιμη μόνο στους εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες που συμμετέχουν σε κάποιο έργο.
    Συνιστάται στις σχολικές μονάδες που έχουν υλοποιήσει εθνικά έργα eTwinning κατά τα
    προηγούμενα σχολικά έτη (1-2 εθνικά έργα), να προχωρήσουν σε συνεργασίες με Ευρωπαίους εταίρους (ευρωπαϊκά έργα eTwinning), ώστε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες να επωφεληθούν στον μέγιστο βαθμό από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή και διαπολιτισμική διάσταση των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν.

    γ. Ενδοσχολικά έργα eTwinning
    Κατά τα σχολικά έτη 2019-2020 και 2020-2021 και μόνο για την περίοδο κατά την οποία τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας, το eTwinning έδωσε τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς της ίδιας σχολικής μονάδας, να υλοποιήσουν μαζί ένα συνεργατικό έργο (project), κάνοντας χρήση εργαλείων σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης (chat, forum, εργαλείο τηλεδιάσκεψης, εργαλείο δημοσκοπήσεων, συνεργατικό εργαλείο δημοσίευσης φωτογραφιών/βίντεο/κειμένων κ.ά.). Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξαιτίας του Covid-19, δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης ενδοσχολικών έργων eTwinning και χρήσης της πλατφόρμας του eTwinning για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και κατά το τρέχον σχολικό έτος (2021-2022), εφόσον η σχολική μονάδα ή το/τα τμήμα/τμήματα που υλοποιεί το έργο είναι κλειστά. Ενδοσχολικά έργα που υποβάλλονται από εκπαιδευτικούς σε περιόδους που τα σχολεία λειτουργούν κανονικά δεν εγκρίνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης της δράσης eTwinning.

    1.3. Σχεδιασμός προγραμμάτων eTwinning
    Ο/H εκπαιδευτικός συνάπτει eTwinning συνεργασία οποιαδήποτε χρονική στιγμή του σχολικού έτους, με διάρκεια η οποία συμφωνείται με το συνεργαζόμενο σχολείο χωρίς χρονικό περιορισμό. Οι υποχρεώσεις του εκπαιδευτικού είναι αυτές που οριοθετούνται από την ιδιότητα του παιδαγωγού, το πλαίσιο της καλής συνεργασίας με τον Ευρωπαίο συνάδελφό του, τους κανονισμούς λειτουργίας της δράσης (κώδικας δεοντολογίας), όπως αυτοί αναφέρονται στο https://www.etwinning.net/el/pub/code-of-conduct.htm, καθώς και από την Απόφαση αρ. 1720/2006/EC 1 της 15 Νοεμβρίου 2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, σχετικά με τη Διά Βίου Μάθηση.

    Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να αναλάβουν την υλοποίηση ενός eTwinning έργου συγκροτούν εθελοντική μαθητική ομάδα, η οποία μπορεί να αποτελείται:

    • από το σύνολο των μαθητών/τριών ενός σχολικού τμήματος μίας σχολικής μονάδας.
    • από ομάδα μαθητών /τριών διαφορετικών τμημάτων ή τάξεων της ίδιας σχολικής μονάδας.
      κάτωθι εκπαιδευτικά υλικά συμβάλλουν στον επιτυχή σχεδιασμό ενός eTwinning έργου:
    • Υλικά αυτοδιδασκαλίας: Τα εν λόγω εκπαιδευτικά υλικά έχουν δημιουργηθεί για να
      υποστηρίζουν το έργο των εκπαιδευτικών και να τους παρακινήσουν ώστε να εμβαθύνουν σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στις βασικές γνώσεις υλοποίησης προγραμμάτων eTwinning, την επικοινωνία, τη συνεργασία, τη δικτύωση και την ποιότητα.
    • Η διαδικασία σχεδιασμού και έγκρισης ενός eTwinning έργου περιγράφεται στον παρακάτω
      σύνδεσμο: https://www.etwinning.net/el/pub/get-started/begin.htm.

    1.4 Έγκριση προγραμμάτων eTwinning
    Όταν συγκροτηθεί η ομάδα μαθητών/τριών, ο/η εκπαιδευτικός επιλέγει, σε συνεργασία με τους μαθητές/τριες, το θέμα του προγράμματος. Τα προγράμματα eTwinning προς υποβολή εγκρίνονται, σε ειδική συνεδρίαση, από τον Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.
    Σε ό,τι αφορά την έγκριση υλοποίησης προγραμμάτων eTwinning από τις σχολικές μονάδες Π.Ε. και Δ.Ε., οι Διευθυντές/ντριες ή οι Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων και οι Σύλλογοι Διδασκόντων οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τα παρακάτω:

    • Βάσει οδηγίας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinning, για το σχολικό
      έτος 2021-2022 δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των eTwinning έργων στα οποία
      μπορεί να συμμετέχει ένας/μία εκπαιδευτικός. Ωστόσο, ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να
      υποβάλει έως τέσσερα (4) μόνο eTwinning έργα προς αξιολόγηση για την απονομή Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας (παρ. 3.1 του παρόντος εγγράφου).
    • Στο eTwinning ο/η εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει το πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητο να
      είναι και ιδρυτής/τρια του έργου.
    • Δεν τίθεται περιορισμός στον αριθμό των μελών που απαρτίζουν την παιδαγωγική ομάδα
      που υποστηρίζει κάθε πρόγραμμα, τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια
      Εκπαίδευση.
    Στη συνέχεια, ένας από τους/τις δύο ιδρυτές/τριες (συνεργάτες του έργου) υποβάλλει το έργο για έγκριση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του www.etwinning.net. Στην αίτηση έγκρισης συμπληρώνονται: ο τίτλος, σύντομη περιγραφή, οι στόχοι του έργου, το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου. Αν το έργο πληροί τις προϋποθέσεις, εγκρίνεται από τον ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης της δράσης και τον αντίστοιχο Εθνικό Οργανισμό του συνεργάτη. Για να καταστεί

    το έργο ενεργό θα πρέπει να έχει εγκριθεί και από τους δύο Εθνικούς Οργανισμούς. Επισημαίνεται ότι η αίτηση έγκρισης ενός ευρωπαϊκού έργου eTwinning πρέπει να συμπληρώνεται στη γλώσσα επικοινωνίας των συνεργατών (εκπαιδευτικών-μαθητών) και όχι στην μητρική γλώσσα του αιτούντα, ώστε το περιεχόμενό της να είναι κατανοητό και από τους δύο Εθνικούς Οργανισμούς Υποστήριξης των αντίστοιχων χωρών.

    2. Υλοποίηση Προγραμμάτων eTwinning
    Τα προγράμματα eTwinning στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υλοποιούνται (α) εντός ωρολογίου προγράμματος πρωινής ζώνης (αα) με διάχυση σε όλα τα μαθήματα, (ββ) στα μαθήματα ειδικοτήτων, (γγ) στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, (β) στο πλαίσιο του ολοήμερου προαιρετικού προγράμματος, καθώς και (γ) στο πλαίσιο των ομίλων των Πρότυπων και των Πειραματικών Σχολείων.

    Σε ό,τι αφορά στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα προγράμματα eTwinning υλοποιούνται εντός ή εκτός ωρολογίου προγράμματος.
    Εάν ένα eTwinning έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων, σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους του Προγράμματος Σπουδών, δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των έργων στα οποία μπορεί να συμμετέχει ένας/μία μαθητής/τρια Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών σε προγράμματα που υλοποιούνται εκτός ωρολογίου
    προγράμματος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων αυτών.
    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε περίπτωση υλοποίησης
    προγραμμάτων eTwinning εκτός ωρολογίου προγράμματος, ο/η κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετέχει μέχρι και σε δύο (2) eTwinning έργα.
    Επισημαίνεται ότι ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να συμμετέχει σε ένα eTwinning έργο με τους
    μαθητές/τριες μόνο μίας σχολικής μονάδας. Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός εργάζεται σε περισσότερες της μίας σχολικές μονάδες και επιθυμεί να τις εμπλέξει στο eTwinning έργο του, ο μόνος τρόπος για να το κάνει είναι να προσκαλέσει συναδέλφους του από τα σχολεία αυτά να συμμετέχουν στο ίδιο έργο ως υπεύθυνοι συντονισμού των αντίστοιχων μαθητικών ομάδων των σχολείων αυτών.

    Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στα προγράμματα eTwinning, δεν έχουν την υποχρέωση να
    παραδώσουν ή να παρουσιάσουν οποιοδήποτε έργο έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της συνεργασίας (εκτός αν το επιθυμούν οι ίδιοι).
    Η διαδικασία υλοποίησης ενός ποιοτικού έργου eTwinning περιγράφεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.etwinning.net/el/pub/get-started/working-together.htm .

    3. Ολοκλήρωση προγραμμάτων eTwinning –Αναγνώριση εκπαιδευτικών
    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση ενός έργου eTwinning οι εκπαιδευτικοί δύνανται να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

    3.1. Εθνική Ετικέτα Ποιότητας

    Μετά την ολοκλήρωση ενός έργου eTwinning, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν σε αυτό μπορούν να υποβάλλουν αίτηση αξιολόγησης του έργου τους για την απονομή της Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας, εφόσον θεωρούν πως το έργο τους πληροί τα κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας των eTwinning έργων, όπως αυτά καθορίστηκαν από την ΚΥΥ της δράσης

    (https://www.etwinning.net/el/pub/benefits/recognition/etwinning-national-quality-lab.htm).
    Κατόπιν οδηγιών της Κεντρικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης, από το σχολικό έτος 2021-2022, απαραίτητη προϋπόθεση για την απονομή Ετικέτας Ποιότητας αποτελεί η χρήση του TwinSpace ως βασικής πλατφόρμας (α) για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων ενός eTwinning έργου, (β) την επικοινωνία και τη συνεργασία των εταίρων, (γ) την καταγραφή όλων των βημάτων του έργου (σχεδιασμόπεριγραφή δραστηριοτήτωναξιολόγησηαντίκτυπος-ανατροφοδότηση), καθώς και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων/τελικών προϊόντων του έργου.

    H απονομή εθνικής ετικέτας ποιότητας δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στα Εθνικά Βραβεία eTwinning.

    Η απονομή Ετικέτας Ποιότητας αποτελεί αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των eTwinning
    δραστηριοτήτων που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/τριες και τα σχολεία . Σε ό,τι αφορά την αίτηση για απονομή Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας πρέπει να ληφθούν υπόψη τα κάτωθι:

    1. Η ετικέτα ποιότητας απονέμεται ατομικά στον κάθε εκπαιδευτικό και για το λόγο αυτό πρέπει να υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από κάθε συμμετέχοντα στο έργο.
    2. Ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να υποβάλει προς αξιολόγηση για απονομή Εθνικής Ετικέτας
    Ποιότητας έως και τέσσερα (4) eTwinning έργα. Σε περίπτωση που ένας/μία εκπαιδευτικός έχει υλοποιήσει περισσότερα των τεσσάρων (4) eTwinning έργα θα πρέπει να επιλέξει ποια από αυτά θα υποβάλει προς αξιολόγηση.
    3. Η αίτηση αξιολόγησης για ετικέτα ποιότητας μπορεί να υποβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και έως τις 20 Αυγούστου 2022, για τα έργα των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να
    συμμετέχουν στον διαγωνισμό Εθνικών Βραβείων eTwinning 2022.
    4. Μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για απονομή Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας (20 Αυγούστου 2022), δε λαμβάνεται υπόψη από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης καμία επεξεργασία/αλλαγή/προσθήκη στη σχετική αίτηση.
    5. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αίτησης για την απονομή Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας, η αίτηση θα εξετάζεται κατά την επόμενη περίοδο αξιολόγησης (Ιούνιος-Οκτώβριος 2023).

    3.2 Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας
    Η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας αποτελεί μια επιπλέον αναγνώριση αρτιότητας και καταδεικνύει ότι το έργο ανταποκρίνεται σε ένα ορισμένο Ευρωπαϊκό πρότυπο. Οι εκπαιδευτικοί δεν υποβάλλουν αίτηση για την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Απονέμεται από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΚΥΥ) eTwinning σε εκπαιδευτικούς συμμετέχοντες σε έργο το οποίο:

    • έχει προταθεί για Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας από τουλάχιστον έναν Εθνικό Οργανισμό
      Υποστήριξης, μετά από μια διαδικασία αξιολόγησης,
    • περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο εταίρους που έχουν λάβει την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας. Η
      Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας απονέμεται μόνο μία φορά ετησίως και παρουσιάζεται στη
      Διαδικτυακή Πύλη του eTwinning.
      Οι εκπαιδευτικοί που έχουν λάβει Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας δύνανται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό Ευρωπαϊκών Βραβείων eTwinning.
    3.3. eTwinning Portfolio

    To eTwinning Portfolio είναι ένα είδος Βιογραφικού Σημειώματος για τους εγγεγραμμένους
    εκπαιδευτικούς στο eTwinning. Με το eTwinning Portfolio οι εκπαιδευτικοί μπορούν αυτόματα να συγκεντρώσουν και να προβάλλουν τις δραστηριότητες στις οποίες έχουν πάρει μέρος στο πλαίσιο του eTwinning από τη στιγμή της εγγραφής τους, μεταξύ των οποίων:

    • Έργα στα οποία απονεμήθηκε: Εθνική Ετικέτα Ποιότητας, Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας και
      Βραβεία eTwinning
    • Συμμετοχή σε Εκδηλώσεις Επαγγελματικής Ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο
    • Εκδηλώσεις Μάθησης (Learning Events)
    • Συνέδρια eTwinning και Εργαστήρια Επαγγελματικής Ανάπτυξης
    • Διαδικτυακά Σεμινάρια
    • Διαδικτυακοί Κύκλοι Μαθημάτων
    • Ενεργή συμμετοχή σε Ομάδες (συντονιστές και διαχειριστές μόνο)
    • eTwinning School Label

    Tο eTwinning Portfolio εξατομικεύεται από τον/την εκπαιδευτικό προσδιορίζοντας επακριβώς τους τομείς που αυτός/ή θέλει να προβάλλει, επικυρώνεται και σφραγίζεται από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning, εξάγεται από τη σελίδα του προφίλ του/της εκπαιδευτικού και αποτελεί επίσημη απόδειξη της συμμετοχής του/της στο eTwinning.

    3.4. Ετικέτα Σχολείου eTwinning (eTwinning School Label)
    Τα Σχολεία eTwinning αναδεικνύουν με υποδειγματικό τρόπο πώς το σύνολο μιας σχολικής μονάδας μπορεί να ωφεληθεί από το eTwinning. Προάγουν ενεργά τις αξίες και την παιδαγωγική αξία του eTwinning, αποτελούν σημείο αναφοράς για την τοπική κοινότητα και συνιστούν πρότυπο για άλλα σχολεία. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απονομής Ετικέτας Σχολείου eTwinning σε σχολικές μονάδες Π.Ε. & Δ.Ε. περιγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.etwinning.net/el/pub/benefits/recognition/etwinning-school.htm.

    4. eTwinning και Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας, Αγωγής Σταδιοδρομίας)

    Το eTwinning μπορεί να υλοποιηθεί είτε ως ανεξάρτητο πρόγραμμα ή συμπληρωματικά με τα
    Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας, Αγωγής Σταδιοδρομίας). Ειδικότερα, το eTwinning είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ανάδειξης της εργασίας των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών με τα προαναφερθέντα προγράμματα εκτός των ορίων της χώρας μας, δίνοντάς τους με αυτό τον τρόπο ευρωπαϊκή διάσταση. Παράλληλα, το eTwinning προωθεί και ενδυναμώνει τις έννοιες της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της εκπαιδευτικής καινοτομίας. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συνδυάσουν κάποιο άλλο πρόγραμμα με το eTwinning, να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που τους παρέχονται από τη δικτυακή πύλη του eTwinning, να συνεργαστούν με συναδέλφους τους από τις χώρες eTwinning, αλλά και να δηλώσουν συμμετοχή στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς eTwinning που διεξάγονται κάθε χρόνο.

    5. Υλοποίηση προγραμμάτων eTwinning στο πλαίσιο της δράσης «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
    Βάσει της με αρ. πρωτ. 94236/ΓΔ4/29-07- 2021 Υ.Α. (ΦΕΚ Β ́ 3567/04-08-2021) με θέμα: «Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων όλων των τύπων σχολικών μονάδων, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και των Γυμνασίων» «τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο, δυναμική, διδακτική, εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην προσθήκη νέων Θεματικών Ενοτήτων, με εστίαση στις δεξιότητες, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αξιοποιώντας σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους μάθησης».
    Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» ομαδοποιείται σε τέσσερις (4) Θεματικές Ενότητες: (α) Ζω καλύτερα-Ευ ζην, (β) Φροντίζω το περιβάλλον, (γ) Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη και (δ) Δημιουργώ και Καινοτομώ-Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία. Στο πλαίσιο υλοποίησης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι εκπαιδευτικοί σχολικών μονάδων Π.Ε. και Δ.Ε. μπορούν να αξιοποιούν τα δίκτυα και τα προγράμματα του eTwinning με την προϋπόθεση ότι οι εφαρμογές αυτές αναφέρονται αναλυτικά στο Σχέδιο Δράσης της Σχολικής Μονάδας ή στο Σχέδιο Δράσης
    του Τμήματος ώστε να αποτυπώνεται η αλληλεπίδραση.

    Οι εκπαιδευτικοί στους οποίους ανατίθεται η εφαρμογή της εν λόγω δράσης δύνανται να κάνουν χρήση του υλικού και των εργαλείων της πλατφόρμας eTwinning για την επιτυχή υλοποίησή της με τους εξής τρόπους:

    1. Να αξιοποιήσουν τα Πακέτα eTwinning Έργων (eTwinning Kits) με ανάλογες θεματικές. Τα
    Πακέτα Έργων είναι αναλυτικοί οδηγοί για την εκπόνηση επιτυχημένων έργων στο eTwinning.
    Δύναται να χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να
    υλοποιήσουν παρόμοια έργα ή ως πηγή έμπνευσης και ιδεών. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να
    επιλέξουν δραστηριότητες από το εν λόγω υλικό, να τις προσαρμόσουν στις ανάγκες των
    μαθητών τους και να τις υλοποιήσουν στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
    Ειδικότερα, μπορούν να αξιοποιηθούν τα κάτωθι Πακέτα eTwinning Έργων (eTwinning Kits)
    τα οποία ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο των επιμέρους θεματικών των Εργαστηρίων
    Δεξιοτήτων:

    2. Να αναζητήσουν στη Γκαλερί Έργων eTwinning παραδείγματα καλής πρακτικής που θα ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους και θα αποτελέσουν πρότυπο κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου τους.

    3. Να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στο πλαίσιο ενός ή και περισσότερων Θεματικών Ενοτήτων των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ένα eTwinning έργο, είτε με εκπαιδευτικούς άλλων ελληνικών σχολείων (εθνικό eTwinning έργο), ή ακόμη και με εκπαιδευτικούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών (ευρωπαϊκό eTwinning έργο). Με τον τρόπο αυτό οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ασφαλούς συνεργατικής πλατφόρμας ‘TwinSpace’ και των εργαλείων που αυτή προσφέρει (chatroom, αποθήκευση αρχείων κειμένου, εικόνων, βίντεο, δημιουργία δημοσκοπήσεων, εργαλείο τηλεδιασκέψεων, ομάδα συζητήσεων κ.ά.) για την υλοποίηση του Εργαστηρίου τους.

    4. Να παρακολουθήσουν Εκδηλώσεις Επαγγελματικής Ανάπτυξης, όπως αυτές που περιγράφονται στην παράγραφο 7 του παρόντος εγγράφου, σε ανάλογες θεματικές με αυτές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

    5. Να συμμετέχουν στις Ομάδες eTwinning (eTwinning Groups), οι οποίες είναι ιδιωτικές πλατφόρμες όπου οι εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη μπορούν να συζητήσουν και να συνεργαστούν πάνω σε μία συγκεκριμένη θεματική ενότητα, όπως, για παράδειγμα, επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση, STEM, Εκπαίδευση για την Αειφορία, Ψηφιακή Ασφάλεια κ.ά.. Στόχος των Ομάδων είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών, η συζήτηση για διδακτικές και μαθησιακές μεθοδολογίες και η εύρεση υποστήριξης για επαγγελματική ανάπτυξη.
    Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί Π.Ε. και Δ.Ε. μπορούν να γίνουν μέλη και να συμμετέχουν στις παρακάτω Ομάδες eTwinning, ανά Θεματική Ενότητα:

    Σημειώνεται ότι:

    • Θα πρέπει να γίνεται διακριτή και σαφής αναφορά των δράσεων διάχυσης της εφαρμογής των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» προς άλλες χώρες διαφυλάσσοντας τον χαρακτήρα και τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού της Πλατφόρμας 21+: «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», στο οποίο υλικό έχει δοθεί πρόσβαση στους εκπαιδευτικούς για τις ανάγκες της υλοποίησης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
    • Τα σχολεία δύναται να υλοποιούν προγράμματα eTwinning στο πλαίσιο των Εργαστηρίων
      Δεξιοτήτων σύμφωνα με την παρούσα εγκύκλιο.

    6. Aξιοποίηση του eTwinning στο πλαίσιο των Δράσεων Εrasmus+ για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση και τη Νεολαία
    Το Erasmus+ είνα το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ). Το πρόγραμμα Erasmus+ δομείται σε 3
    βασικές Δράσεις (Key Actions) για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία οι οποίες είναι:

    A) ΚΑ1: Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων (Learning Mobility of Individuals)

    Στο πλαίσιο των σχεδίων ΚΑ1 υποστηρίζεται η κινητικότητα ατόμων στο εξωτερικό, από όλους τους τομείς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, είτε πρόκειται για μαθητευόμενους, σπουδαστές, φοιτητές, εκπαιδευόμενους, είτε πρόκειται για διδακτικό και λοιπό προσωπικό οργανισμών.

    Β) ΚΑ2: Συνεργασία μεταξύ οργανισμών και ιδρυμάτων (Cooperation between organisations and Institutions)

    Στο πλαίσιο των σχεδίων ΚΑ2 υποστηρίζεται η συνεργασία μεταξύ οργανισμών και ιδρυμάτων από το εξωτερικό με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών ή /και τη δημιουργία καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού/πρακτικών διδασκαλίας, κ.α..

    Γ) KA3: Ενίσχυση σε θέματα Μεταρρύθμισης Πολιτικής /Support for Policy Reform
    Στο πλαίσιο των σχεδίων ΚΑ3 υποστηρίζεται η συνεργασία μεταξύ οργανισμών για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία μεταρρύθμισης πολιτικής για την εκπαίδευση.
    Η πύλη του eTwinning αποτελεί βασικό μέσο/εργαλείο που διευκολύνει τον καινοτόμο και
    διαδραστικό εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στο πλαίσιο των ως άνω δράσεων από τις σχολικές μονάδες και δύναται να χρησιμοποιηθεί (α) για την αναζήτηση εταίρων, (β) για αναζήτηση σχολικών μονάδων/εκπαιδευτικών ιδρυμάτων υποδοχής για διδασκαλία ή/και για κατάρτιση εκπαιδευτικών μέσω παρακολούθησης εργασίας (job shadowing)/ επιμόρφωσης στο πλαίσιο της Δράσης ΚΑ1 του Erasmus+, (γ) ως μέσο για την επικοινωνία με εταίρους του έργου, (δ) ως ηλεκτρονική τάξη που συνδέει τους μαθητές μεταξύ τους, (ε) ως αρχείο εγγράφων, καθώς και (στ) ως μέσο για τη διάδοση των αποτελεσμάτων των έργων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας αυτών.
    Σε ό,τι αφορά τις δράσεις του Erasmus+, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα της αρμόδιας Εθνικής Μονάδας Συντονισμού/Ι.Κ.Υ., http://www.iky.gr/erasmus-plus, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://ec.europa.eu/programmes/erasmus plus/index_en.htm .

    7. Αξιοποίηση των εργαλείων και του εκπαιδευτικού υλικού της δράσης eTwinning από το Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet)

    Η Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη (Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ). Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και αποτελούν σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα και που αγγίζουν και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Τα σχολεία του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet) εργάζονται για την
    υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και συγκεκριμένα του Στόχου 4.7. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να υλοποιήσουν έργα eTwinning συμπληρωματικά, όπως αναφέρεται και στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δικτύου να αξιοποιήσουν τα πακέτα eTwinning Έργων και να υλοποιήσουν τις προτεινόμενες τις δράσεις με ανάλογες θεματικές, σύμφωνα με τους ακόλουθους άξονες:
    Εκπαίδευση για την Αειφορία και Αειφόρος Τρόπος Διαβίωσης (Education for Sustainable
    Development and Sustainable Lifestyles)
    Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Ιδιότητα του Πολίτη και Πολιτισμός της Ειρήνης (Education for Global
    Citizenship and a Culture of Peace)
    Διαπολιτισμική Μάθηση, Διαφορετικότητα και Πολιτιστική Κληρονομιά (Intercultural Learning,
    Diversity and Cultural Heritage).
    Στόχος είναι αφενός να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της μαθητικής τους κοινότητας ως προς τις παγκόσμιες προκλήσεις και αφετέρου να προσδώσουν παγκόσμια διάσταση στα κοινά παραγόμενα έργα ώστε να αποτυπώνεται η αλληλεξάρτηση και η αλληλεπίδραση τοπικού, περιφερειακού και παγκόσμιου επιπέδου.

    8. Ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης
    Το eTwinning προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δράσεων και εκδηλώσεων Επαγγελματικής Ανάπτυξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για όλα τα μέλη της κοινότητας και ειδικότερα:

    • Εκδηλώσεις Μάθησης
    • Διαδικτυακά Σεμινάρια
    • Διαδικτυακοί Κύκλοι Μαθημάτων
    • Εργαστήρια Επαγγελματικής Ανάπτυξης
    • Θεματικά Συνέδρια
    • Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο eTwinning
    • Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning
    • Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς eTwinning που διοργανώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό
      Υποστήριξης της Ελλάδας

    9. Υποστήριξη εκπαιδευτικών

    α. Πρεσβευτές eTwinning (eTwinning Ambassadors), οι οποίοι είναι ενεργοί εκπαιδευτικοί
    Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποτελούν την πιο δραστήρια κοινότητα του eTwinning, τα μέλη της οποίας (α) συνεργάζονται στενά για την ενδυνάμωση του eTwinning, (β) στηρίζουν και καθοδηγούν τους εκπαιδευτικούς της περιοχής ευθύνης τους σε παιδαγωγικά και τεχνικά ζητήματα και (γ) παρέχουν δια ζώσης ή/και διαδικτυακή επιμόρφωση.

    • Τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών του νέου εθελοντικού σώματος Ελλήνων πρεσβευτών
      eTwinning,καθώς και οι περιοχές ευθύνης τους έχουν αναρτηθεί στον παρακάτω σύνδεσμο:http://www.etwinning.gr/etwinning/etwinning-5.
    • Οι προγραμματισμένες ημερίδες των Πρεσβευτών ανά Περιφέρεια δημοσιεύονται στον
      παρακάτω σύνδεσμο: http://www.etwinning.gr/news/ambassadorsworkshops .
      β. Ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξη της δράσης eTwinning λειτουργεί υπό την διεύθυνση και εποπτεία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε.) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο ελληνικός Ε.Ο.Υ. συνεργάζεται με τα μέλη του σώματος εθελοντών πρεσβευτών της δράσης και έχει ως στόχο (α) την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη δράση (β) την υποστήριξη των εκπαιδευτικών κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων τους μέσω της διοργάνωσης ενημερωτικών ημερίδων-συνεδριών, διαδικτυακών σεμιναρίων, διαδικτυακών μαθημάτων, καθώς και άλλων δράσεων που συμβάλλουν στην επαγγελματική ανάπτυξη των μελών της Κοινότητας του eTwinning.

    Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
    Επίσημος Ιστότοπος: http://www.etwinning.gr
    Γενικά ερωτήματα: etwinning@sch.gr
    Υποστήριξη δράσης διαδικτυακών μαθημάτων: support@seminars.etwinning.gr
    Ερωτήματα για ετικέτες ποιότητας: evaluators-eTwinning@sch.gr
    Γραμματεία: 2610-960361

    γ. Οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων, καθώς και οι Διευθύνσεις
    Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να διευκολύνουν και να υποστηρίζουν τους/τις εκπαιδευτικούς οι οποίοι υλοποιούν προγράμματα eTwinning.

    10. Μετακινήσεις μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
    Ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 4 της υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.55254/09-09-2021 Κ.Υ.Α. (Β’ 4187) με θέμα «Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μεταλυκειακού έτους τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ, Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, δομών Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και
    Επαγγελμάτων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, Δημοσίων και Ιδιωτικών, Δημοσίων Βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και των Γενικών Αρχείων του Κράτους κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους».

    Δείτε όλο το έγγραφο εδώ

    RELATED ARTICLES

    Most Popular