More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣώσε τον πλανήτη! Υιοθέτησε τον πράσινο τρόπο ζωής. Μάθε να εφαρμόζεις τις...

    Σώσε τον πλανήτη! Υιοθέτησε τον πράσινο τρόπο ζωής. Μάθε να εφαρμόζεις τις βασικές αρχές του

    Ένα βιβλίο πολύτιμος οδηγός για την οικολογία, το περιβάλλον, την ανακύκλωση και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσα από την καθημερινή ζωή. Ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές μας συνήθειες έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον και η ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε και να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση μοιάζει στην εποχή μας επιτακτική. Το βιβλίο χωρίζεται σε ενότητες και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από ανθρώπινες πράξεις που επηρεάζουν το περιβάλλον αλλά και προτείνει πολλές ιδέες και τρόπους για το πως μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε να σωθεί η Γη μας!

    Μετά από ένα πάρτι γενεθλίων, με άφθονο φαγητό, τούρτα, αμέτρητα πακέτα με δώρα και πολύ παιχνίδι με μπαλόνια μια παρέα παιδιών αναρωτιούνται τι θα κάνουν με το φαγητό που περίσσεψε, με το χαρτί περιτυλίγματος από τα δώρα, τα πλαστικά πιάτα και τα σκασμένα μπαλόνια; που θα καταλήξουν όλα αυτά τα σκουπίδια;

    Το πάρτι της Αντζάλι γίνεται η αφορμή για να σκεφτούν καλύτερα τι μπορούν να κάνουν ώστε να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του πλανήτη. Ο Νόα ένα παιδί από την παρέα τους ότι τα σκουπίδια πετιούνται σε χωματερές. Το διάβασε σ’ ένα βιβλίο που διάβασε στη σχολική βιβλιοθήκη.

    Όμως δεν πετιούνται όλα τα σκουπίδια στη χωματερή, κάποια ανακυκλώνονται. Αλήθεια γνωρίζουν όλα τα παιδιά για την ανακύκλωση;

    Υπάρχουν περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν πετούν σωστά τα σκουπίδια τους. Ο Μέισον από την παρέα της Αντζάλι θυμάται όταν είχε πάει σ’ ένα φεστιβάλ στην εξοχή με την οικογένεια του. Το λιβάδι που έγινε το φεστιβάλ ήταν καταπράσινο και πανέμορφο όμως  οι άνθρωποι δε σεβάστηκαν τη φύση και ποδοπάτησαν τα λουλούδια ενώ άφησαν τα σκουπίδια τους στο χώρο. Βασικός κανόνας στην εξοχή είναι φεύγοντας να μην αφήνουμε τα ίχνη της παρουσίας μας. Οφείλουμε να διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό ώστε να το απολαμβάνουμε σε κάθε μας επίσκεψη.

    Τα παιδιά αποφασίζουν να αναλάβουν δράση και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η θερμοκρασία του πλανήτη σταδιακά αυξάνεται και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα για να επιβραδύνουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μικρές κινήσεις για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και να υιοθετήσουμε έναν πράσινο τρόπο ζωής.

    Μέσα από τις γνώσεις που μας προσφέρει το σχολείο, οι δάσκαλοι η συνεχής ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες και οργανισμούς, υιοθετούμε νέους τρόπους  και συνήθειες για το καλό του πλανήτη. Για παράδειγμα να πηγαίνουμε στο σχολείο με τα πόδια ή με ποδήλατο, να σβήνουμε τα φώτα όταν αλλάζουμε δωμάτιο, να αρχίσουμε να επαναχρησιμοποιούμε σακούλες αποφεύγοντας τις πλαστικές, να ανακυκλώνουμε αντικείμενα που χρησιμοποιούμε και καταλήγουν στα σκουπίδια.

    Η παρέα των παιδιών μας δίνει μαθήματα οικολογικής συνείδησης με σεβασμό για το περιβάλλον που ξεκινάει από το ίδιο μας το σπίτι. Υπάρχουν απλά καθημερινά πράγματα που κάνουμε όλοι μας και αυξάνουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και μπορούμε να αλλάξουμε αν εφαρμόσουμε το τρίπτυχο μείωση – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση. Ο Σαμ από μια τοπική πράσινη οργάνωση θα επισκεφτεί το σχολείο των παιδιών και θα τους δείξει πως μπορούν να φτιάξουν το δικό τους κομπόστ για να έχουν καλό λίπασμα για τον κήπο του σχολείου.Ή γνώση της κλιματικής αλλαγής  μας καθιστά υπεύθυνους για να δράσουμε και να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους  παραγωγής ενέργειας.

    Το βιβλίο θα σας λύσει κάθε απορία για τον τρόπο που ανακυκλώνουμε αντικείμενα και πως μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη. Ο πράσινος τρόπος ζωής στο σχολείο με τη βοήθεια των δασκάλων συνεχίζεται και στο σπίτι με τη βοήθεια όλης της οικογένειας.  Σε κάθε σελίδα τα παιδιά ανακαλύπτουν πλήθος πληροφοριών, γίνονται μέλη της παρέας και υιοθετούν νέους τρόπους ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο τέλος του βιβλίου η παρέα των παιδιών διοργανώνει ένα Οικολογικό Φεστιβάλ στο σχολείο με πολλές δραστηριότητες και δράσεις με σκοπό την ενημέρωση, το παιχνίδι και τη συγκέντρωση χρημάτων για την οργάνωση water Aid.

    Οι μικροί αναγνώστες θα ανακαλύψουν νέες γνώσεις αλλά και πρακτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στα μικρά κουτάκια με τίτλο “ΣΤΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΟΥ!” Τα παιδιά θα προβληματιστούν, θα σκεφτούν… ενώ στα κουτάκια με τον τίτλο “ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ”θα παρακινηθούν να δράσουν στην προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης μας.

    Η ευφάνταστη εικονογράφηση με τα καρτούν σκίτσα και την απεικόνιση της ανθρώπινης δράσης και τα παραδείγματα καταφέρνει να κερδίσει εντυπώσεις. Εκτός από τα κυρίως κείμενα χωρισμένα σε ενότητες στο βιβλίο υπάρχουν τα περιεχόμενα, το γλωσσάρι, χρήσιμοι σύνδεσμοι ( Friends of the earth, Greenpeace, Water Aid κτλ.) και ευρετήριο. Ένα βιβλίο για όσους ασχολούνται με θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και για δασκάλους και γονείς. Αναζητήστε το!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Σώσε τον πλανήτη!
    Συγγραφέας: Liz Gogerly
    Εικονογράφηση: Miguel Sanchez
    Τίτλος πρωτότυπου: Go green! Join the green team and learn
    How to reduce and recycle!
    Mετάφραση: Μάρω Ταυρή
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάιος 2020
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 21 Χ 26,5
    ISBN: 978-618-03-2345-0

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular