More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤαξίδι με τον Σεβάχ, της Μαρίας Παπαγεωργίου (εικ.: Νερίνα Κάνζι)

    Ταξίδι με τον Σεβάχ, της Μαρίας Παπαγεωργίου (εικ.: Νερίνα Κάνζι)

    Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους από την GreekIbby- Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2021

    «Κάποιες λέξεις είναι πολύ δυνατές. Μπορούν να σε ρίξουν κάτω ή να δέσουν το στομάχι σου κόμπο.
    Τέτοια είναι η λέξη “πόλεμος”.

    Τη φοβάμαι αυτήν την λέξη.
    Όταν την ακούω θέλω να κρυφτώ».

    Ο Άλκης φτιάχνει το δικό του κάστρο. Μέσα σ’ αυτό μπαίνουν μόνο όσοι γνωρίζουν το σύνθημα “Σεχραζάτ”, δηλαδή εκείνος, ο μπαμπάς του και ο φίλος του Αγησίλαος. Όποτε ακούει τη λέξη πόλεμος κρύβεται μέσα, ανάβει την υδρόγειο σφαίρα του και… ταξιδεύει.

    Πάει παντού, σε όλο τον κόσμο. Πάνω από τη χώρα του, τη Συρία, κολλάει ένα κόκκινο τριαντάφυλλο για να την κρύψει και να ταξιδεύει ανέμελος. Όμως το κόκκινο τριαντάφυλλο δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό του. Είναι πάντα εκεί να του θυμίζει…

    Μια μέρα θα ακούσει την είδηση για ένα ναυάγιο με παιδιά πρόσφυγες. Τότε, μαζί με τον φίλο του Αγησίλαο, θα μπουν σε ένα φανταστικό ταξίδι με το πλοίο του Σεβάχ και θα παλέψουν με τα κύματα προκειμένου να τα σώσουν. Και κάπου εκεί το παραμύθι θα γίνει αληθινό και το όνειρο πραγματικότητα.

    Η Μαρία Παπαγεωργίου γράφει μια συγκινητική και άκρως παραμυθένια ιστορία και για ένα τόσο ευαίσθητο, δύσκολο και επίπονο θέμα, το προσφυγικό αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την τεράστια δύναμη και τη μαγεία του θεατρικού παιχνιδιού και της φιλίας.

    Ο λόγος της κυλάει γλυκά, μελωδικά και καταφέρνει μέσα από τα μάτια του ίδιου του μικρού ήρωα να μας δώσει έξοχα το ψυχογράφημά του, τα συναισθήματά του, τη διαφυγή του και αντιμετώπιση των βιωμάτων του μέσα από το παιχνίδι, την εμψύχωσή του. Παρουσιάζει μια τόση σκληρή πραγματικότητα με έναν ιδιαίτερο, ευαίσθητο τρόπο που σου δίνει τη δύναμη να ονειρευτείς και να παλέψεις για ένα καλύτερο αύριο, για έναν πιο όμορφο κι ανθρώπινο κόσμο.

    Ο εγκιβωτισμός με την ιστορία του Σεβάχ έρχεται πολύ όμορφα και φυσικά για να φωτίσει το συμβολισμό της δύναμης, της προσπάθειας, του σθένους που χρειάζεται για να “σώσεις” τον κόσμο και ο παραλληλισμός, η ταύτιση  από τον ίδιο τον ήρωα εμφανίζει την πλευρά εκείνη του παιχνιδιού που φέρνει την κάθαρση, τη φαντασία μέσα στο ρεαλισμό και αυτό το… “Zήσε το όνειρο”, που παίρνει μια άλλη διάσταση.

    Η εικονογράφηση από την Nerina Canzi με λεπτομέρειες, ζωηρά χρώματα και διακυμάνσεις στην τονικότητά τους, ακολουθεί το κείμενο φωτίζοντας το βλέμμα των παιδιών, την υδρόγειο, τα αστέρια… Το ένθετο με τα δύο σαλόνια που αναφέρονται στο βιβλίο με «Τα παραμύθια της Χαλιμάς» διαφοροποιείται από την υπόλοιπη εικονογράφηση κάνοντας σαφή το διαχωρισμό. Ξεχωρίζει η ασπρόμαυρη εικόνα όπου οι δύο φίλοι με το πλοίο του Σεβάχ παλεύουν με τα κύματα, και μεταφέρει τον αναγνώστη σε θεατή σκηνής θεάτρου σκιών.

    Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2020

    Κέρδισε έπαινο στο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ταξίδι με τον Σεβάχ
    Συγγραφέας: Μαρία Παπαγεωργίου
    Εικονογράφηση: Nerina Canzi
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Ιανουάριος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Αντωνέτα Κώτση
    Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-618-5151-95-9

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular