More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆνθρωποι της μουσικήςΤατιάνα Ζωγράφου: "Τα παιδιά βιώνουν ιδιαιτέρως τραυματικά δύο πράγματα: την απόρριψη και...

    Τατιάνα Ζωγράφου: “Τα παιδιά βιώνουν ιδιαιτέρως τραυματικά δύο πράγματα: την απόρριψη και την απώλεια”

    Νέα δισκογραφική δουλειά από την αγαπημένη συνθέτρια Τατιάνα Ζωγράφου και αυτή τη φορά πίσω από τα τραγούδια κρύβονται βιβλία! “Διαλέγω το βιβλίο, βάζεις τους στίχους;” ήταν το μήνυμα που έλαβαν γνωστοί Έλληνες συγγραφείς και κάπως έτσι άρχισε να στήνεται το Πιάσε ένα βιβλίο, όπως είναι ο τίτλος αυτού του νέου πολυσυλλεκτικού cd με τα 21 τραγούδια για μικρά και μεγάλα παιδιά.

    Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ώρα: 18.30 στην αίθουσα ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Γιάννης Λεκόπουλος, Σαβέρια Μαργιολά, Αναστασία Μουτσάτσου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώργης Χριστοδούλου, Δήμητρα Τσίγκα και Χορωδία Rosarte θα μας ταξιδέψουν στα νέα βιβλιοτράγουδά της που υπογράφουν στιχουργικά οι Φίλια Δενδρινού, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Άννα Κοντολέων, Μάνος Κοντολέων, Δημήτρης Λέντζος, Κώστας Μάγος, Σοφία Μαντουβάλου, Στέλλα Μιχαηλίδου, Μαρία Παπαγιάννη, Λίλα Πατρόκλου, Αργυρώ Πιπίνη, Τασούλα Τσιλιμένη, Μάκης Τσίτας, Χριστίνα Φραγκεσκάκη και Άλκηστη Χαλικιά.

    Η Τατιάνα Ζωγράφου σε #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.

    Νέος δίσκος, Τατιάνα. Πιάσε ένα βιβλίο! Τι δουλειά έχει το βιβλίο σε ένα μουσικό cd;

    Σου παραθέτω τον διάλογο όπως σχεδόν έγινε με τους συγγραφείς:

    -Διαλέγω το αγαπημένο μου βιβλίο σου!

    -Και;

    -Κι εσύ σκαρώνεις ένα ποίημα για μένα! Θέλετε;

    -Θέλουμε!

    Κι έτσι ξεκίνησαν όλα. Πρώτα γίνανε του Μάνου και μετά της Αργυρώς, της Άννας, του Βαγγέλη κι όλα τα άλλα! Στην νέα δισκογραφική μου δουλειά κρύβονται 19 βιβλία κι ένα νανούρισμα! Εκλεκτοί συγγραφείς της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας εμπνεύστηκαν από αυτό το κάλεσμα και έγραψαν ποιήματα. Οι στίχοι τους γίνανε τραγούδια και τώρα βαρκούλες που ταξιδεύουν στ’ ανοιχτά για να συναντήσουν τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά!

    Ποια ήταν η εφόρμηση για να συνδέσεις αυτές τις δύο τέχνες, τα δύο σπουδαία για τα παιδιά πεδία; Πες μας για τον υπότιτλό σου «Όταν η Παιδική Λογοτεχνία συναντά το τραγούδι»;

    Υποθέτω η αγάπη μου στο βιβλίο. Η αγάπη μου στη μουσική είναι δεδομένη και γνωστή στο κοινό. Η πανδημία το 2020-221 απομάκρυνε τα παιδιά από το βιβλίο. Αντίθετα πολλοί ενήλικες βρήκαμε καταφύγιο σε αυτό. Τα παιδιά ως πιο ευάλωτα χρειαζόντουσαν υποστήριξη ως προς το διάβασμα και εμείς οι ενήλικες είχαμε οι περισσότεροι  εξαντληθεί από την συνθήκη της καραντίνας. Εγώ έπαιξα επιτραπέζια με τα παιδιά μου, έκανα χειροτεχνίες με την μικρή μου κόρη αλλά το βράδυ που διαβάζαμε παλιά βιβλία με την Λεωνή, ένιωθα εξουθενωμένη από τον εγκλεισμό… Έβλεπα τα παιδιά στις οθόνες τους και δεν έκανα κάτι για να τα αποσπάσω… Το βιβλίο είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας. Ήθελα να το ξέρουν οι μικροί μου φίλοι αυτό! Να ξέρουν πόσο το αγαπώ. Από τις ιστορίες μπορούμε να κάνουμε έμμετρες ιστορίες και μετά να τις μελοποιήσουμε, να φτιάξουμε τραγούδια. Και έτσι και έγινε!

    Ο λόγος ήταν ανέκαθεν η πηγή έμπνευσής μου… Για αυτό φτιάχνω τραγούδια άλλωστε…

    Τι σε απασχολεί θεματικά, νοηματικά σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά; Τι σχολιάζουν τα τραγούδια σου;

    Το πρώτο και το τελευταίο τραγούδι σε αυτόν τον δίσκο είναι η απάντηση στο πού εστιάζω. Και φυσικά σκοπίμως μπήκανε σε αυτή τη θέση. Το πρώτο είναι σε στίχους της Μαρίας Παπαγιάννη και έχει τίτλο «Μαζί» και το τελευταίο είναι σε στίχους του Κώστα Μάγου και  λέγεται «Μια καρακάξα…».

    Εστιάζω στην αγάπη και τον σεβασμό στην ετερότητα. Στη ανάδειξη της πολυχρωμίας του μέσα κόσμου μας αλλά και του έξω. Οι πολλαπλές όψεις της πραγματικότητας είναι σημαντικό να ανοίγονται μπροστά στα μάτια των παιδιών όσο σκληρές κι αν είναι. Με το τραγούδι καταφέρνουμε να μιλήσουμε για «δύσκολα» θέματα χωρίς τα παιδιά να «βαραίνουν». Είναι λεπτή αυτή η ισορροπία και είμαι προσεκτική πάντα σε αυτό και ως νηπιαγωγός -μουσικοπαιδαγωγός αλλά και ως τραγουδοποιός.

    Παραθέτω την κεντρική στροφή από το πρώτο τραγούδι και μετά από το τελευταίο. Αυτοί οι στίχοι ίσως δίνουν την απάντηση στο ερώτημά σου.

    Ένα απόσπασμα από το  πρώτο… τραγούδι…

    Μ΄ αγαπάς;
    Σε αγαπώ.
    Της ζωής το μυστικό.
    Πες εσύ θα πω κι εγώ,
    το όνειρό μας φυλαχτό
    (στίχοι: Μαρίας Παπαγιάννη) 

    και ένα από το τελευταίο…

    Με τούτα και με κείνα περάσανε τα χρόνια
    κι η καρακάξα μας έγινε πια γριά
    και σε όποιον τη ρωτά ποια έχει πατρίδα
    εκείνη με καμάρι σε όλους απαντά:
    «Πατρίδα μου είναι οι φίλοι και μια ζεστή φωλιά!»
    (στίχοι: Κώστας Μάγος)

    Ποιοι είναι οι εκλεκτοί σου καλεσμένοι αυτή τη φορά;

    Είμαι περήφανη για τις/τους συγγραφείς πρώτα-πρώτα οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί μου! Η αφρόκρεμα της ελληνικής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας παρέα μου σε αυτό το project! Αναφέρω ενδεικτικά μερικούς από τους συνδημιουργούς αναφέροντας και τα βιβλία τους, που θα είναι στην συναυλία – παρουσίαση του cd στις 27 Νοεμβρίου του 2022.

    Από την ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΒΟΥΡΗ Τα «π» ,τα «φ» τα πώς και τα γιατί (Βακχικόν, 2018), τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ (Βιβλιοπόντικας, Πατάκης, 2004), την ΑΝΝΑ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ (Πού πάει η αγάπη όταν χάνεται, Πατάκης, 2014), τον ΜΑΝΟ ΚΟΝΤΟΛΕΩN (Ροκ Ρεφρέν, Πατάκης, 2006), τη ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ (Μια φορά ήταν… η Κωλοτούμπα, που έτρωγε ό,τι έβρισκε στο πάτωμα, Πατάκης, 2021), τη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, τη ΛΙΛΑ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ (Η Χρυσούλα, Καλειδοσκόπιο 2013) την ΑΡΓΥΡΩ ΠΙΠΙΝΗ (Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι, Πατάκης, 2016), τον ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ (O Κοκκινούλης, εκδόσεις Κάστωρ, 2006), τη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΡΑΓΚΕΣΚΑΚΗ (Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι, Καλειδοσκόπιο, 2016) την ΑΛΚΗΣΤΗ ΧΑΛΙΚΙΑ (Το κουτί του Σιλάν, Ίκαρος, 2017).

    Στον δίσκο επίσης συνεργάστηκα και με άλλους σπουδαίους συγγραφείς οι οποίοι ωστόσο δεν θα καταφέρουν να είναι μαζί μας στην παρουσίαση. Τη Φίλια Δενδρινού, την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, τη Στέλλα Μιχαηλίδου, τον Κώστα Μάγο, την Τασούλα Τσιλιμένη αλλά και τον Δημήτρη Λέντζο του οποίου μελοποίησα ένα νανούρισμα.

    Πώς επιλέγεις ποιος θα τραγουδήσει τι; Είναι το μουσικό σου αισθητήριο; Μήπως επιλέγουν οι ίδιοι;

    Όχι! Δεν επιλέγουν οι ίδιοι. Η επιλογή ανήκει στο δημιουργικό κομμάτι της σύνθεσης. Άλλωστε για έναν συνθέτη αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Να επιλέξει σωστά τις φωνές που διαισθάνεται ότι ταιριάζουν σε κάθε τραγούδι χωριστά. Ε, νομίζω σε αυτό, χωρίς να θέλω να κομπάζω, εκεί είναι το δυνατό μου χαρτί!

    Για αυτό μου αρέσουν οι πολυσυλλεκτικοί δίσκοι. Μετά το βάρος πέφτει στους ερμηνευτές. Όλες και όλοι οι τραγουδιστές αυτού του δίσκου είναι εξαιρετικοί πραγματικά, και «κούμπωσαν» στ’ αλήθεια στα τραγούδια που τους εμπιστεύτηκα. Όταν αυτό συμβαίνει τα τραγούδια απογειώνονται!

    Γιατί πέρασαν πέντε χρόνια για να ξαναβγεί cd σου; Πόσο δύσκολη είναι η συλλογή υλικού, δικού σου ή των στίχων για να προχωρήσεις προς το studio;

    Κατ’ αρχήν το 2019 έγραψα την μουσική για την θεατρική παράσταση ΝΟΡΑ του Ίψεν σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μαγκανάρη, που ανέβηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Επίσης κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το τραγούδι μου Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ Βασίλης με την εξαιρετική Βίκυ Καρατζόγλου. Πήρα την εκπαιδευτική άδεια για να κάνω την ποιοτική έρευνα σε νηπιαγωγεία. Άρα μπορεί να μην έκανα δίσκο αλλά έκανα πολλά δημιουργικά πράγματα εκτός σχολείου.

    Όσον αφορά αυτή τη δουλειά αρχικά συνέλεξα όλους τους στίχους. Ήταν ένα concept ιδιαίτερα δύσκολο στο να υλοποιηθεί γιατί συμμετέχουν σε αυτό πάρα πολλοί άνθρωποι! Είχα πάρει φόρα αλλά ξαφνικά όλα πάγωσαν. Η φονική πανδημία πάγωσε φυσικά τις ηχογραφήσεις και γενικότερα το θέατρο και η μουσική «έκλεισαν». Το χειρότερο όμως είναι ότι ο Covid 19 πάγωσε τα όνειρά μας.

    Μερικά τραγούδια ήταν ήδη έτοιμα από το 2020. Ωστόσο δεν σταμάτησα τη σύνθεση των τραγουδιών. Σκέψου… Πέρασαν δυο χρόνια για να καταφέρω να τα ηχογραφήσω. Συνολικά τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που σκέφτηκα το όλο concept (βιβλίο, ιστορίες, μουσικές ιστορίες-τραγούδια). Ε, μετά πήρε σχεδόν ένα χρόνο να τα ηχογραφήσω. Ξεκίνησα πέρυσι τον Ιανουάριο… και τώρα είναι Νοέμβριος. Είναι πολλά τραγούδια. Εικοσιένα τραγούδια! Πάνω από μια ώρα μουσική!

    Τατιάνα Ζωγράφου, Σαβίνα Γιαννάτου

    Έχει ζωή η δισκογραφία, Τατιάνα; Είμαστε σε μια περίοδο που η παραδοσιακή της μορφή έχει σχεδόν καταρρεύσει… Τι πιστεύεις;

    Δεν ξέρω. Μπερδεύω την πραγματικότητα με την επιθυμία μου. Όσο ευτελίζεται ένα προϊόν, τόσο πιο εύκολα θα καταρρεύσει. Εδώ είμαστε τώρα. Μόνο με το σαμπουάν δεν δίνουν cd πια! Για αυτό βλέπουμε μια μεγάλη στροφή στο βινύλιο. Το βινύλιο έχει ξανακερδίσει πια έδαφος. Είναι όμως ακριβό προϊόν και δεν είναι για όλους. Το διαδίκτυο έφερε τα πάνω κάτω.

    Εγώ πιστεύω ότι είναι ωραίο να έχουμε στα χέρια μας το cd,το φυσικό προϊόν. Αρέσει πολύ και στα παιδιά. Έρχονται στο σχολείο να τους το υπογράψω. Οι δάσκαλοι βλέπουν τους στίχους στο βιβλιαράκι… Όπως δεν μου αρέσουν τα e-books, έτσι δεν μου αρέσει να ακούω μουσική από πλατφόρμες!

    Διατηρώ μεγάλη δισκοθήκη σπίτι μου τόσο από βινύλια όσο κι από cd. Μην ξεχνάτε ότι είμαι κόρη ενός ανθρώπου που διατηρούσε μια δισκοθήκη 7.000 βινυλίων σπίτι του. Τον έχασα τον πατέρα μου δυστυχώς πρόσφατα. Μεγάλη απώλεια για μένα. Ως προς τη μουσική μου παιδεία του χρωστάω τα πάντα.

    Είναι η Τέχνη ένα γιατρικό στις πληγές που αφήνουν οι άνθρωποι;

    Η ΑΓΑΠΗ είναι το γιατρικό. Η αγάπη ωστόσο βρίσκει συχνά καταφύγιο στην Τέχνη. Υπό αυτή την έννοια, ναι, και η Τέχνη είναι θεραπευτική αν αυτό με ρωτάς.

    Ποιους στίχους θα αφιερώσεις περισσότερο απ’ όλους στα παιδιά;

    Τα παιδιά βιώνουν ιδιαιτέρως τραυματικά δύο πράγματα: την απόρριψη και την απώλεια. Αν ένα τραγούδι μπορεί να απαλύνει τον πόνο της απώλειας και να μιλήσει ανοιχτά για τον σεβασμό στην ετερότητα τότε αυτό είναι σπουδαίο πράγμα. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει και να είναι χαρούμενος χωρίς αποδοχή. Με συγκίνησαν πολύ οι στίχοι της Άννας Κοντολέων και του Μάκη Τσίτα ως προς αυτό ακριβώς το κομμάτι. Δεν είναι αυτό που λέμε ακριβώς «παιδικά τραγούδια» ως προς τον τρόπο που μελοποίησα τους στίχους τους, αλλά από εκεί και πέρα είναι και θέμα του ενήλικα, του γονιού, του δασκάλου πως θα βοηθήσει να έρθει κοντά ένα παιδί με ένα τραγούδι που δεν έχει τα παραδοσιακά «παιδικά» στοιχεία. Πρώτα παραθέτω τους στίχους της Άννας από το τραγούδι «Που πάει η αγάπη» που ερμήνευσε μοναδικά η Ανδριάνα Μπάμπαλη…

    Πoύ πάει η αγάπη
    όταν κουράζεται
    ή όταν βιάζεται να πάει μπροστά;
    Φεύγει και χάνεται,
    δύσκολα πιάνεται,
    αλλάζει σχήματα και ξεγλιστρά.
    Πέτα ψηλά, πέτα μακριά
    σταμάτα, κρύψου
    νιώσε, θυμήσου
    η αγάπη ζει παντοτινά
    η αγάπη ζει μες στην καρδιά.

    Και ακολουθεί το αγαπημένο μου ρεφρέν στο τραγούδι «Με το κόκκινο που πας;» σε στίχους του Μάκη Τσίτα που ερμήνευσε συγκινητικά ο Alex Sid.

    Τ’ όνομά της  Κοκκινούλα και της άρεσε πολύ
    και καθόλου δε νοιαζόταν που της  έλεγαν πολλοί:
    «Είσαι αλλιώτικο παιδί και δε μοιάζεις με εμάς,
    στον ασπρόμαυρο τον κόσμο με το κόκκινο πού πας;»

    Ωραίο εξώφυλλο είδα…

    Είναι της μοναδικής Zaklin Polenaki. Είναι ακτιβίστρια και το πλάσμα που φτιάχνει από μόνο του αποτελεί κοινωνικό σχόλιο.

    Τατιάνα Ζωγράφου, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος

    Και η ενορχήστρωση! Παραπέμπει σε Χατζιδακικούς συνειρμούς…

    Γιάννης Γκίκας. Συνάδελφος μουσικοπαιδαγωγός, συνθέτης και εξαίσιος ενορχηστρωτής. Από τις καλύτερες συνεργασίες που έχω κάνει στους δίσκους μου. Φυσικά όλη η δουλειά αναδείχτηκε από την επιμέλεια στον ήχο του συνθέτη Νίκου Πλατύραχου.

    Πες μας πότε θα πρωτοπαρουσιαστεί το  «Πιάσε ένα βιβλίο»;

    Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ώρα: 18.30 στην αίθουσα ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ της Μουσικής Βιβλιοθήκης ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.

    Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν οι Γιάννης Λεκόπουλος, Σαβέρια Μαργιολά, Αναστασία Μουτσάτσου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώργης Χριστοδούλου και Δήμητρα Τσίγκα. Επίσης θα συμμετέχει σε ένα τραγούδι ένα μικρό γκρουπ του Νεανικού τμήματος της Χορωδίας Rosarte. Θα πουν και δυο λόγια για τη δουλειά μου ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και ο μουσικολόγος, Διευθυντής στoν Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής Αλέξανδρος Χαρκιολάκης. Μερικοί από τους συγγραφείς θα διαβάσουν κομμάτια από τις ιστορίες τους. Και φυσικά θα είμαι με τους καλύτερους μουσικούς της πόλης! Παίζουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο), Αμαλία Κουντούρη (φλάουτο), Νίκος Πλατύραχος (πιάνο), Άγγελος Πολίτης (κλαρινέτο), Μιχάλης Πορφύρης (βιολοντσέλο). Στα περισσότερα τραγούδια την ενορχήστρωση έχει κάνει ο Γιάννης Γκίκας.

    Σας περιμένουμε.

    Κλείστε θέση!

    ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
    ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
    (δείτε χάρτη)

    Κυριακή 27 Νοεμβριου 2022, ώρα 18.30

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
    10€ ενήλικες
    5€ παιδιά

    είσοδος από 5 χρονών και άνω

    ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

    Πατήστε εδώ: www.ticketservices.gr
    – τηλεφωνικά: 2107234567
    – εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

    Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5% επί της τιμής του εισιτηρίου

    E-TICKET
    Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο.

    Info

    Τατιάνα Ζωγράφου- Συναυλία – παρουσίαση CD «Πιάσε ένα βιβλίο!» στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular