More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤα ποδοσφαιρόνια: Το μυστήριο με τον τερματοφύλακα φάντασμα, του Ρομπέρτο Σαντιάγο (εικ.:...

    Τα ποδοσφαιρόνια: Το μυστήριο με τον τερματοφύλακα φάντασμα, του Ρομπέρτο Σαντιάγο (εικ.: Ε. Λορένθο)

    Τα Ποδοσφαιρόνια, οι Los Futbolisimos, που μετρούν 13 βιβλία στην Ισπανία, γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια ο Καμίνιας, ο Μιρμίρης, η Μαίριλυν, ο Τομέο, ο Τόνι, η Έλενα και ο Πακέτο, οι επτά παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Σότο Άλτο σαρώνουν κυριολεκτικά, αναγκάζοντας τις εκδόσεις Πατάκη να φέρνουν άμεσα το ένα μετά το άλλο τα βιβλία στην Ελλάδα.

    Γιατί είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και καλογραμμένα εμπορικά πρότζεκτ των τελευταίων -τουλάχιστον- μηνών, με μια ελκυστική ισορροπία μεταξύ δράσης, διαλόγων, σκέψεων και προεκτάσεων στις οποίες κινητοποιεί τον αναγνώστη να κινηθεί, ενώ το χιούμορ και το μυστήριο είναι αυθεντικά, καλοβαλμένα, δίχως υπερβολές.

    Πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος ότι το βιβλίο αρέσει και σε μη ποδοσφαιρόφιλους, καθώς και σε κορίτσια, κάτι που τσεκάραμε πριν γραφτούν αυτές οι αράδες. Κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν πρόκειται απλά ποδοσφαιροφιλικά βιβλία, αλλά για βιβλία όπου η φιλία, η ομάδα, η συνεργασία και όλα όσα αναδύονται και διαμείβονται στη ρίζα αυτών είναι πιο ισχυρά από την μαγική δερμάτινη μπάλα.

    Στο δεύτερο αυτό βιβλίο της σειράς, τα Ποδοσφαιρόνια επιστρέφουν στο σχολείο τους, το Σότο Άλτο, όμως… “Όχι, δε θα συνεχίσουμε οι εννιά, όπως πάντα, γιατί ήρθαν καινούρια αγόρια και κορίτσια στο σχολείο, κι εξάλλου όλοι έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν”. Η παρέα των 7+2 απειλείται, από τους νέους μαθητές που γράφτηκαν στο Σότο Άλτο από άλλες περιοχές της Ισπανίας και φαίνονται… πολύ καλοί ποδοσφαιριστές. Και τώρα; Θα φύγουν οι παλιοί; Το πράγμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν το ιδιωτικό σχολείο Άιμπυς της Σεβίλης διεκδικεί τη θέση του Σότο Άλτο στο διασχολικό πρωτάθλημα, χρησιμοποιώντας χρήμα, διασυνδέσεις και… παράξενες διαδρομές. Τι ρόλο παίζει ο νέος μαθητής και τερματοφύλακας, ο Κινέζος Ντενγκ Γουάο, που οι δημοσιογράφοι κάποια στιγμή αποκαλούν “τερματοφύλακα φάντασμα”; Θα καταφέρουν οι επτά νέοι παίκτες που γράφτηκαν να διώξουν την παλιά παρέα του Σότο Άλτο; Δεν είναι εύκολο. Το είχαν ορκιστεί άλλωστε (στο πρώτο βιβλίο): “Πρέπει να υποσχεθούμε όλοι πως μ ό,τι και να γίνει, θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί και να παίζουμε ποδόσφαιρο” είπε η Έλενα. “Πρέπει να υποσχεθούμε πως δε θα χωρίσουμε ποτέ. Κερδίσουμε ή χάσουμε, θα συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί. Σ’ αυτό το πρωτάθλημα. Ή σε άλλο. Σε γήπεδο. Ή στον δρόμο. Ή όπου να ‘ναι. Αλλά μαζί”, τους είπε η Έλενα.

    Τα Ποδοσφαιρόνια ετοιμάζονται για μάχη. “Πρέπει να κάνουμε κάτι. Ο καινούριοι είναι πάρα πολύ καλοί, θα μας διώξουν από την ομάδα”. Πρόκειται περί απλού εγωισμού ή το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο από μια απλή κόντρα μεταξύ μαθητών που διεκδικούν θέση στην ομάδα;

    Η δράση και οι εξελίξεις θα είναι εκρηκτικές.

    Τόσο ωραία, απενοχοποιημένη γραφή, που ρέει απρόσκοπτα, διατηρώντας το ενδιαφέρον στα ύψη και ικανοποιώντας απόλυτα με το μυστήριο που δομεί, τις ανατροπές, τις δολοπλοκίες και τις τριβές που παρατηρούνται στους χώρους του αθλητισμού, της τοπικής κοινωνίας και των σχολείων!

    Τόσο εκφραστική. ζωντανά καρτουνίστικη εικονογράφηση!

    Σε μετάφραση της Αγαθής Δημητρούκα.

    Για παιδιά 8-12 περίπου ετών.

    Το προτείνουμε ασφαλώς!

    Εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μυστήριο με τον τερματοφύλακα φάντασμα
    Τίτλος πρωτοτύπου: El misterio de los arbitros dormidos (Los Futbolisimos 1)
    Συγγραφέας: Roberto Santiago
    Εικονογράφηση: Ενρίκε Λορένθο
    Σειρά: Τα ποδοσφαιρόνια
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2020
    Μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα
    Σελίδες: 312
    Μέγεθος: 14,5 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8734-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular