More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα σημειωματάρια των συναισθημάτων (3 βιβλία): Φόβοι, Φιλία, Αυτοπεποίθηση, της Ιζαμπέλ Φιλιοζά

    Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων (3 βιβλία): Φόβοι, Φιλία, Αυτοπεποίθηση, της Ιζαμπέλ Φιλιοζά

    Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι το εκπαιδευτικό βιβλίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα. Δεκάδες τα ακατάλληλα βιβλία και πρότζεκτ που δεν σέβονται το παιδί και τις δυνατότητές του, που στηρίζονται σε παρωχημένες προσεγγίσεις και φιλοσοφίες παροχής γνώσης.

    Όταν βλέπω κάποιο πρότζεκτ που δραπετεύει από τη μίζερη λογική του “φτιάξε να πούμε μερικά βιβλιαράκια να ασχολούνται τα παιδάκια το καλοκαίρι”, χαίρομαι πραγματικά πολύ. Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος τα ξεψάχνισα κανονικά. Έψαξα για ψεγάδια τους, γιατί στο εκπαιδευτικό βιβλίο πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί, περισσότερο και από το λογοτεχνικό βιβλίο.

    Τα τρία αυτά βιβλία των 90 και πλέον σελίδων έκαστο εξιχνιάζουν τρία βασικά συναισθήματα-συναισθηματικές καταστάσεις που απασχολούν περισσότερο από κάθε άλλο τα παιδιά και τους γονείς τους.

    Τον φόβο. Ποιο παιδί δε φοβάται; Ποιος γονιός δεν ανησυχεί για τους φόβους του παιδιού του; Την αυτοπεποίθηση. Ποιο παιδί δεν έχει ένα έλλειμμα αυτοπεποίθησης; Ποιος γονιός δεν ανησυχεί για τους τρόπους ενίσχυσής της στο παιδί του; Φιλία. Ποιο παιδί δεν έχει παραπονεθεί είτε για δυσκολία σύναψης είτε για δυσκολία διατήρησης; Ποιος γονιός δεν έχει σκεφτεί ποιες είναι οι ιδανικές φιλίες για το παιδί του; Έχουμε για αρχή λοιπόν, μία πολύ καλή επιλογή και θεωρώ ορθό ότι η χαρά και η λύπη, ως δύο πολύ πρωτόλεια συναισθήματα, έμειναν για αργότερα στη σειρά ή και καθόλου.

    Μέσα στα τρία αυτά βιβλία θα βρούμε μια ενδελεχή ιχνηλάτηση αυτών των τριών συναισθημάτων και καταστάσεων, μια βαθιά αναζήτηση του πώς λειτουργούν, πώς χτίζονται, πώς βελτιώνουμε τις δυνατότητές μας.

    Με αρκετές ανοιχτές δραστηριότητες και ασκήσεις, με ερωτήσεις που ωθούν το παιδί να σκεφτεί και να επιλέξει τον καλύτερο δρόμο, με ευχάριστα παιχνίδια, με συμβουλές και παραινέσεις, με ποικίλους και κάποιες φορές πρωτότυπους τρόπους, η Ιζαμπέλ Φιλιοζά και η ομάδα της πολιορκούν θετικά το παιδί δημιουργώντας εντός του έναν νέο χάρτη διαχείρισης συναισθημάτων και επαναπροσέγγισης κρίσεων.

    Σημαντική διάσταση του εγχειρήματος του Φιλιοζά είναι ο παιγνιώδης χαρακτήρας όλου του προτζεκτ. Τα παιδιά πάντοτε προτιμούν το παιχνίδι, προτιμούν να μαθαίνουν έμμεσα και όχι κατά πρόσωπο, προτιμούν να απασχολούνται και όχι να κατηχούνται.

    Με όποιον ψυχολόγο και να μιλήσετε θα σας βεβαιώσει για δύο πράγματα: ότι ο φόβος μπορεί να μειωθεί και να διαχειρίζεται, ότι η αυτοπεποίθηση και οι φιλίες χτίζονται και ότι όλα αυτά έχουν μηχανισμούς και τρόπους δόμησης, αρκεί το παιδί (και οι γονείς του) να τους ανακαλύψουν, να μην επιμένουν εμμονικά, να μην περιμένουν θαύματα και εύκολες συνταγές και να το αντιμετωπίσουν σαν έναν μακρύ δρόμο που πρέπει να βαδίσουν με τα κατάλληλα εφόδια.

    Με το εκτενές παράρτημα στο τέλος με συμβουλές και διευκρινίσεις προς τους γονείς, το βιβλίο αποκτά αξία και για τους γονείς, οι οποίοι θα μάθουν να αποφεύγουν λάθη και να ωθούν το παιδί προς τις κατευθύνσεις που το οφελούν.

    Το θεωρώ πολύ αξιόλογο πρότζεκτ.

    Σε μετάφραση της Πελιώς Παπαδιά.

    Για παιδιά (από 5 με βοήθεια ενήλικα) 6-9 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Φόβοι: φίλοι ή εχθροί;
    Φιλία: οι φίλοι μου κι εγώ
    Αυτοπεποίθηση
    Συγγραφέας: Ιζαμπέλ Φιλιοζά
    Εικονογράφηση: Amandine Laprun
    Σειρά : Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων
    Μετάφραση: Πελιώ Παπαδιά
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Ιούνιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Βάλια Μπράβου
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 21 Χ 28
    ISBN: 978-960-484-559-0
    978-960-484-558-3
    978-960-484-557-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular