More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα Χριστούγεννα του Εδώ και του Αλλού, της Ελένης Μπετεινάκη (εικ.: Ναταλία...

    Τα Χριστούγεννα του Εδώ και του Αλλού, της Ελένης Μπετεινάκη (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ευλογημένη είναι η εποχή η οποία εμπλέκει ολόκληρο τον κόσμο σε μια συνωμοσία αγάπης.
    Hamilton Wright Mabie

    Η Ελένη Μπετεινάκη είδε την κούραση, είδε την κούραση και την απογοήτευση, είδε και το θαύμα και το έστειλε παιχνιδιάρικα και γιορτινά σε μια όμορφη, ρεαλιστική ιστορία που τυλίγει με τρυφερότητα την πραγματικότητα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Ο μικρός Αλέξανδρος κοιτάζει επίμονα τον ουρανό περιμένοντας τη μητέρα του. “Είχε πει θα γυρνούσε νωρίς για να στολίσουμε το δέντρο”, σκέφτεται. Εν τω μεταξύ, στο σαλόνι του σπιτιού τους, τριγυρνούσαν δύο απρόσκλητοι επισκέπτες, ο Εδώ και ο Αλλού, δυο καλικάντζαροι σκανταλιάρηδες που είχαν τρυπώσει στο σπίτι του Αλέξανδρου εκείνο το πρωί από το Ζερβοκούτι, το διάσημο χωριό των Καλικάντζαρων, απ’ όπου το έσκασαν πρώτοι πρώτοι για να βρουν το καλύτερο μέρος για το δωδεκαήμερο. Απεγνωσμένα έψαχναν φαγητό αλλά τζίφος!

    Εν των μεταξύ επέστρεψε η μαμά του Αλέξανδρου. Ήταν όμως τόσο κουρασμένη που μόλις κάθισε στον καναπέ τα μάτια της έκλεισαν. Απογοητευμένος ο Αλέξανδρος αποκοιμήθηκε κι αυτός. Και τότε αναλαμβάνουν δράση εκείνοι οι δυο μικροί καλικάντζαροι. Θα στολίσουν το δέντρο! Και όταν ξυπνήσουν ο Αλέξανδρος και η μητέρα του θα έχει γίνει ένα μικρό θαύμα…

    Εστιάζοντας

    Η Ελένη Μπετεινάκη γράφει μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία, την οποία ενδύει με ρεαλισμό, με καθημερινότητα. Ένα παιδί που περιμένει την εργαζόμενη μητέρα του για να στολίσουν έστω και παραμονή το δέντρο τους. Μια μητέρα κουρασμένη που αποκοιμιέται μόλις καθίσει λίγο να ξαποστάσει. Μια οικογένεια όπου δεν είναι όλα γιορτινά, χαρούμενα, αστραφτερά και σούπερ διασκεδαστικά. Ένα σπίτι όπου τίποτα δεν θυμίζει χαρά, προσμονή, δώρα, γιορτές. Ωστόσο, οι δύο μικροί καλικάντζαροι αναλαμβάνουν να κάνουν το μικρό θαύμα που χρειάζεται η ζωή μας για να ξαναπιστέψεις ότι είναι όμορφη, ότι έχει κάτι που αξίζει να περιμένεις.

    Η παράμετρος του θαύματος, με όποια διάσταση μπορεί να λάβει στη ζωή μας, έχει ένα ενδιαφέρον. Δεν στέκομαι στο θρησκευτικό κομμάτι, εγώ ανήκω στην επιστήμη και τη λογική. Μα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πιστεύω στις μικρές συνωμοσίες του σύμπαντος, ότι δεν πιστεύω στις συμπαντικές συμπαιγνίες που ρίχνουν τις δικές τους ζαριές ψηλά, πάνω από την αστερόσκονη που πασπαλίζεται τυχαία ή περίπου τυχαία πάνω από το κεφάλια μας ή ότι δεν πιστεύω σε αυτά που ο πολύς ο κόσμος ονομάζει θαύματα και είναι μικροί κρίκοι που συνενώνονται σε αλυσίδες δημιουργώντας ενώσεις και αντιδράσεις που αιφνιδιάζουν με τη δύναμή τους. Αυτό, σε αντιδιαστολή με τη ζωή που συχνά κουβαλά στο φορτίο της απογοητεύσεις, κούραση, εξαντλητικά ωράρια, μοναξιές, παρατημένα παιδιά να κοιτούν τα αστέρια, έχει ιδιαίτερο παλμό μέσα του. Και είναι και ο λόγος που θεώρησα αυτό το παραμύθι της Ελένης Μπετεινάκη το πιο παραμυθένιο και το πιο καλογραμμένο της.

    Για αναγνώστες από 4,5-5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα Χριστούγεννα του Εδώ και του Αλλού
    Συγγραφέας: Ελένη Μπετεινάκη
    Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Νοέμβριος 2022
    Επιμέλεια: Χριστίνα Νάζαρη
    DTP: Δάφνη Κουλούρη
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22,5 Χ 30,5
    ISBN: 978-960-563-530-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular