More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤα 5 Λαγωνικά (1)- Το μυστήριο του φλεγόμενου εξοχικού, της Ένιντ Μπλάιτον

    Τα 5 Λαγωνικά (1)- Το μυστήριο του φλεγόμενου εξοχικού, της Ένιντ Μπλάιτον

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    «H αγάπη μου για τα παιδιά είναι ολόκληρο το θεμέλιο όλης της δουλειάς μου».
    Enid Blyton

    Τι άλλο να γράψει κανείς για την Ένιντ Μπλάιτον, τη συγγραφέα- φάντασμα, τη γυναίκα που κατάφερνε μέσα σε λίγες ώρες με μια φορητή γραφομηχανή στα γόνατα της και το αγαπημένο της κόκκινο μαροκινό σάλι κοντά της- καθώς πίστευε ότι το κόκκινο χρώμα του λειτουργούσε ως «νοητικό ερέθισμα»- να γράψει περίπου 10.000 λέξεις, που χρειαζόταν μόνο μία εβδομάδα για να δημιουργήσει ένα ολόκληρο μυθιστόρημα, που στη διάρκεια της ζωής της έγραψε πάνω από 7.500 μικρές ή μεγάλες ιστορίες, που παρουσίασε πάνω από 700 ολοκληρωμένα βιβλία και που τελικά κατάφερε να διαφοροποιήσει την μεταπολεμική νεανική λογοτεχνία;

    Όντας λοιπόν ανήσυχο πνεύμα, δημιουργεί με την αχαλίνωτη φαντασία της μια ακόμη σειρά μυστηρίου, θέλοντας να προσφέρει στους νεαρούς αναγνώστες μια διαφυγή από την αβεβαιότητα και τη σκοτεινιά της καθημερινότητας στην οποία τους βύθιζαν τα πυρά του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και να ενδυναμώσει το πνεύμα και την ελπίδα τους. Αυτή τη φορά συνοδοιπόροι στο ταξίδι που σχεδίασε το υπο-μυαλό της και κράτησε δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια, πρωταγωνιστούν πέντε παιδιά και ένας σκύλος.

    Το Μυστήριο του φλεγόμενου εξοχικού (Mystery of the Burnt Cottage) είναι το πρώτο από τα δεκαπέντε βιβλία της σειράς παιδικών μυθιστορημάτων Τα 5 Λαγωνικά (Five Find-Outers) της Ένιντ Μπλάιτον, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1943 και συνεχίζει να επανεκδίδεται μέχρι σήμερα.

    Όλα ήταν ήσυχα στο Πίτερσγουντ. Μόνο το γάβγισμα ενός σκύλου ακουγόταν πότε πότε. Ο Χάρι και η αδελφή του η Ντέζι, η Μπέτι και ο αδελφός της ο Πιπ ετοιμάζονταν να κοιμηθούν όταν ένα δυνατό φως φάνηκε ξαφνικά από τη δυτική πλευρά του χωριού κάνοντας τη νύχτα μέρα.

    «Θεέ μου! Τι είναι αυτό!» είπε και φώναξε την αδερφή του. «Ντέιζι! Τρέξε γρήγορα να δεις! Κάτω στο χωριό… κάτι φέγγει περίεργα».

    … «Είναι φωτιά! Συμπέρανε. «Και φαίνεται μεγάλη, συμφωνείς; Αναρωτιέμαι σε ποιο σημείο του χωριού να είναι… Λες να καίγεται το σπίτι κάποιου;»

    Ο Χάρι και η Ντέζι αποφασίζουν να πάνε και να δούνε από κοντά τι συμβαίνει, καθώς οι γονείς τους λείπουν και δεν θα έχουν αντιληφθεί τη φωτιά. Ντύνονται λοιπόν γρήγορα, κατεβαίνουν τρέχοντας τα σκαλιά, διασχίζουν τον σκοτεινό κήπο και βγαίνουν στο δρόμο, όταν ένα ποδοβολητό ακούστηκε πίσω τους. Ήταν ο Πιπ και η Μπέτι που είχαν ακριβώς την ίδια σκέψη. Τα τέσσερα παιδιά θα κατευθυνθούν προς το σημείο που έβγαινε η λάμψη. Φτάνοντας όμως εκεί, μαζί με αρκετούς άλλους χωρικούς που είχαν δει και εκείνοι τη φωτιά, συνειδητοποιούν πως το πλησιέστερο πυροσβεστικό όχημα βρίσκεται στο διπλανό χωριό και η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και καταπίνει το κτίσμα.

    «Είναι του κύριου Χικ» είπε κάποιος. «Είμαι βέβαιος πως είναι το δικό του!»

    … «Δεν καίγεται το σπίτι του!» δήλωσε τότε ο Χάρι. «Το σπιτάκι στην άκρη του κήπου καίγεται. Εκείνο το μικρό κιόσκι που έχει μετατρέψει σε γραφείο. Θεέ μου, τίποτα δε θα μείνει από αυτό».

    Ο κύριος Γκουν, ο αστυνόμος του χωριού, προσπαθούσε να συντονίσει τις ενέργειες κατάσβεσης δίνοντας εντολές στους άνδρες που έριχναν νερό. Μόλις είδε τα παιδιά, άρχισε να ουρλιάζει: «Έι, εσύ! Φεύγα μακριά! Φεύγα! Φεύγα!»

    Τότε κάνει την εμφάνισή του ένα άγνωστο αγόρι κρατώντας ένα κουβά με νερό στο χέρι, έτοιμο να τον ρίξει στη φωτιά. Ήταν παχύ, καλοντυμένο, καμαρωτό και είχε μια παράξενη, αργόσυρτη φωνή.

    «Είναι αυτός που μένει με τη μητέρα του και τον πατέρα του στο απέναντι ξενοδοχείο» εξήγησε χαμηλόφωνα ο Πιπ. «Είναι απαίσιος. Νομίζει πως τα ξέρει όλα και έχει τόσο χαρτζιλίκι που δεν ξέρει τι να το κάνει».

    Ο κύριος Χικ την ώρα της πυρκαγιάς, επέστρεφε από το Λονδίνο, πρόλαβε μόνο να δει το μικρό γραφείο του να παραδίδεται ολοσχερώς στις φλόγες. Ήταν σε απόγνωση, τα ανεκτίμητα παλιά του έγγραφά είχαν πια καταστραφεί.

    Τα τέσσερα παιδιά αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τον τόπο της καταστροφής μετά από απαίτηση του κύριου Χικ. Το νεοφερμένο, παχουλό αγόρι και ο σκύλος του- ο Μπάστερ-, θα τους ακολουθήσουν, αν και είναι ανεπιθύμητοι. Την επόμενη μέρα τα παιδιά θα ξανασυναντηθούν, είχαν φτάσει στα αυτιά τους φήμες που υποστήριζαν πως η πυρκαγιά δεν προήλθε από ατύχημα παρά ήταν εμπρησμός. Ποιος θα ήθελε να κάψει το γραφείο του κύριου Χικ;

    Σύντομα οι τέσσερις φίλοι θα σχηματίσουν μια λέσχη ντετέκτιβ- ερευνητών, στην οποία θα αποδεχτούν απρόθυμα τον νεοφερμένο και τον σκύλο του -Μπάστερ. Θα ονομάζονται Τα 5 Λαγωνικά και ο σκύλος ( Five Find-outers and Dog). Έτοιμοι να αναλάβουν δράση και να εξιχνιάσουν το μυστήριο του φλεγόμενου εξοχικού, ξεκινούν τις έρευνές τους προσπαθώντας να μείνουν ένα βήμα μπροστά από τον αστυφύλακα του χωριού.

    Η Ένιντ Μπλάιτον καταφέρνει με τις ιστορίες της να δημιουργήσει ένα σύμπαν γεμάτο χρώματα με χαρακτήρα ενθάρρυνσης και ανταπόδοσης, αυτοδύναμο χωρίς εκπτώσεις στις ηθικές αξίες, με επίκεντρό πάντα τα παιδιά, εκφράζοντας δυσπιστία προς το ενηλικο-κρατούμενο κόσμο, τις αποφάσεις και τις συνέπειες που τον διαμορφώνουν, όπου οι σκοτεινές πτυχές του φωτίζονται και οτιδήποτε παράδοξο και αινιγματικό εξηγείται.

    Ο αυθόρμητος λόγος της με την αβίαστη φυσικότητα, χωρίς επιτηδεύσεις και εμφανής διδακτισμούς, οι μινιμαλιστικές περιγραφές της, οι ανατροπές και ο σταδιακά αυξανόμενος ρυθμός της αφήγησής της, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κράμα ικανό να παρασύρει τους νεαρούς αναγνώστες στις ιστορίες που τις σιγοψιθύριζαν οι φωνές που ζούσαν στο μυαλό της. Φωνές που διάβασαν και ταξίδεψαν μαζί τους γενιές και γενιές και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν και οι επόμενες.

    Η Ένιντ Μπλάιτον ως πραγματικό λαγωνικό ανίχνευε τα μυστήρια τις νεανικής λογοτεχνίας αφουγκραζόμενη τον παλμό της εποχής αλλά ικανό να οσφριστεί το άρωμα του μέλλοντος.

    Για αναγνώστες από 8 ετών.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Με μια ματιά

    • Ο αυθόρμητος λόγος της με την αβίαστη φυσικότητα, χωρίς επιτηδεύσεις και εμφανής διδακτισμούς, οι μινιμαλιστικές περιγραφές της, οι ανατροπές και ο σταδιακά αυξανόμενος ρυθμός της αφήγησής της, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κράμα ικανό να παρασύρει τους νεαρούς αναγνώστες στις ιστορίες που τις σιγοψιθύριζαν οι φωνές που ζούσαν στο μυαλό της. Φωνές που διάβασαν και ταξίδεψαν μαζί τους γενιές και γενιές και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν και οι επόμενες.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ed Sheeran – I See Fire (Music Video)

    (There’ll Be Bluebirds Over) The White Cliffs of Dover – Jimmy Dorsey and His Orchestra

    Anazitisi – Stayros Lantsias

    Ludovico Einaudi – Run

    Υπόγεια Ρεύματα Κακή φωτιά Κωστής Παλαμάς

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα 5 Λαγωνικά – 1, Το μυστήριο του φλεγόμενου εξοχικού
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Find Outers 1, The mystery of the burnt cottage
    Συγγραφέας: Ενιντ Μπλάιτον
    Εικονογρ, εξωφύλλου: Κριστίν Μενάρ
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2021
    Μετάφραση: Γιολάντα Πατεράκη
    Επιμέλεια: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Σελιδοποίηση: Ιάκωβος Ψαρίδης
    Σελίδες: 216
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-02-1683-7

     

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular