More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤι βλέπεις όταν κοιτάζεις ένα δέντρο; της Έμμα Καρλάιλ

    Τι βλέπεις όταν κοιτάζεις ένα δέντρο; της Έμμα Καρλάιλ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    «Όταν μια βόλτα πηγαίνεις,
    πες μου, στα δέντρα τι βλέπεις;
    Φύλλα και κλαράκια και κλαδιά;

    Ή κάτι που μοιάζει να έχει καρδιά,
    που ζει και αναπνέει
    και στον άνεμο χορεύει;»

    Η διακεκριμένη Emma Carlisle γράφει και εικονογραφεί ένα υπέροχο βιβλίο, μια ελεγεία στα δέντρα και τη φύση.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ένα εικονογραφημένο βιβλίο που κινείται μεταξύ ποίησης και γνώσης. Δεν απαριθμεί, δεν συσσωρεύει, δεν παρουσιάζει απλά πληροφορίες για τη φύση και τα δέντρα, αλλά εκθέτει αριστοτεχνικά και ξετυλίγει το φυσικό περιβάλλον και τη ζωή γύρω τους.

    Με έμμετρο λόγο και ομοιοκατάληκτα στιχάκια, αφηγείται και διατυπώνει ερωτήσεις. Αναπτύσσει την παρατηρητικότητα, καλλιεργεί την περιέργεια και τη διάθεση για ανακάλυψη. Θέτει σε κίνηση το γρανάζι της κριτικής και δημιουργικής σκέψης. Το μαρτυράει και το εξώφυλλο του. O τίτλος του -ένα κάλεσμα προς εξερεύνηση- μια ερώτηση τυπωμένη με χρυσά γράμματα: «Τι βλέπεις όταν κοιτάζεις ένα δέντρο;» αποτελεί μόνο μια ιδέα του τι θα ακολουθήσει.

    Εστιάζοντας

    Ανοίγοντας το βιβλίο ταξιδεύεις. Ένας ολόκληρος κόσμος ξεδιπλώνεται. Πλημμυρίζει φύση. Χάνεσαι μέσα στη ζωή των δέντρων, την κίνηση, το φως, την ποικιλία. Τόσα πολλά δέντρα, τόσο διαφορετικά, τόσο μοναδικά και ιδιαίτερα, τόσο όμορφα. Δέντρα που στέκουν μοναχικά και δέντρα με παρέα.

    Πόση ζωή κρύβουν μέσα τους; Πόσες ιστορίες έχουν να διηγηθούν; Πόσα χρόνια, πόσες ζωές έχουν αναπνεύσει γύρω τους;

    Ένας κύκλος ζωής περνάει μέσα από τα μάτια σου σελίδα, τη σελίδα σε όλες του τις εκφάνσεις. Εικονογραφήσεις, πίνακες ζωγραφικής, όπου παρατηρείς δέντρα κάθε είδους και μορφής, τις φωλιές πάνω στα κλαδιά τους, τη ζωή στους κορμούς τους, κάτω από τα φύλλα τους, στη σκιά τους, αλλά και οικογένειες ζώων μέσα βαθιά στο χώμα, στις ρίζες τους. Πουλιά, σκίουροι, κουκουβάγιες, ελάφια, λαγοί, παιδιά, ολόκληρες γενιές κρύβονται και εμφανίζονται. Συναισθήματα και αναμνήσεις ξυπνούν και δημιουργούν μια λυρική ατμόσφαιρα που σ΄αγκαλιάζει.

    Το σκηνικό μετακινείται σε διάφορα τοπία, λίμνες, βουνά, λιβάδια, πάρκα, γειτονιές και μεταφέρεται μέσα στις εποχές αποτυπώνοντας περίτεχνα τις αλλαγές στη φύση.

    Τα ερωτήματα, που συνδέουν τα δέντρα με αισθητηριακά και συναισθηματικά στοιχεία, ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της φύσης, μας φέρνουν πιο κοντά σ’ αυτήν. Μας προκαλούν να σκεφτούμε πέρα από τα προφανή, να εξερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ των δέντρων και του περιβάλλοντός τους. Κινούν τον προβληματισμό, την παρατήρηση, τον αναστοχασμό, την φαντασία και την απόλαυση.

    Σκέφτονται τα δέντρα; Νιώθουν; Τι βλέπουν; Τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν; Μιλάνε;

    «Η επιστήμη μάς λέει ότι τα δέντρα δεν είναι καθόλου σιωπηλά – στην πραγματικότητα, μιλούν κρυφά το ένα στο άλλο διαρκώς… ακριβώς κάτω από τα πόδια μας.»

    Απροσδόκητες γνώσεις αποκαλύπτονται για τον παγκόσμιο δασικό ιστό, που επιτρέπει στα δέντρα να μοιράζονται πληροφορίες και θρεπτικά συστατικά, τα οικογενειακά δίκτυα που δημιουργούν οι ρίζες τους για να βοηθούν το ένα το άλλο και… τα δέντρα-μητέρες που δημιουργούν χώρο για να αναπτυχθούν τα δενδρύλλια!

    Η εικονογράφηση παρουσιάζει μια θαυμαστή αίσθηση φύσης. Ζεστή και ατμοσφαιρική σε απορροφάει και σε καλεί να μπεις στον κόσμο που συνθέτει. Αισθάνεσαι τον αέρα, τη βροχή, τη ζέστη και το κρύο. Ακούς το θρόισμα των φύλλων, τον ήχο της βροχής, τη μελωδία του βιολιού πάνω στη γέφυρα, το κελάηδισμα των πουλιών, τις φωνές των παιδιών, τις ιστορίες των ανθρώπων που ψιθυρίζουν στους κορμούς τους.
    Εικόνες με γήινες, παλ αποχρώσεις που εκφράζουν με αμεσότητα την κίνηση και τη ζωή, εμπλουτίζουν το κείμενο με πληροφορίες και λεπτομέρειες και δίνουν τη δική τους αφήγηση.

    Η επιτυχημένη σύνδεση των ερωτήσεων με τις εικόνες και τον ποιητικό λόγο δημιουργεί έναν δυναμικό, ιδιαίτερο τρόπο αφήγησης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ευκαιρίες για δημιουργική γραφή και σκέψη.

    Στο τέλος του βιβλίου παρουσιάζεται ένας μικρός οδηγός με συμβουλές ενσυνειδητότητας και μας προτείνει «μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι να μοιάσουμε περισσότερο στα δέντρα…».

    «Μη βιάζεσαι» […],
    «Φρόντισε τον εαυτό σου» […],
    «Να είσαι αυθεντικός», […],
    «Άπλωσε τις ρίζες σου».

    … καθώς από τα δέντρα μπορούμε να μάθουμε πολλά!

    Από τα βιβλία που κοιτάς ξανά και ξανά.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μάρτης.

    Στο Νηπιαγωγείο

    Αναρωτηθήκαμε και συζητήσαμε για τα δέντρα και τη φύση γύρω μας. Τι βλέπουμε, τι παρατηρούμε στα δέντρα; Πώς είναι; Τι υπάρχει πάνω τους και γύρω από αυτά; Πώς αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές; Έχουμε κάποια δέντρα κοντά μας;
    Σταθήκαμε στα ερωτήματα και τις εικόνες του βιβλίου και επιστρέψαμε στο εξώφυλλο:

    «Τι βλέπεις όταν κοιτάζεις ένα δέντρο;»

    Τα παιδιά ζωγράφισαν τα δικά τους ξεχωριστά δέντρα, έτσι όπως εκείνα τα βλέπουν και με όσα παρατηρούν, θέλουν και φαντάζονται πως έχουν γύρω τους και πάνω τους, δίνοντάς τους μοναδικές μορφές.
    Έβαλαν με το δικό τους τρόπο κάδρο στις ζωγραφιές τους και έφτιαξαν τη μικρή τους έκθεση.
    Κάθε δέντρο μια ιστορία ζωής!

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Τι βλέπεις όταν κοιτάζεις ένα δέντρο;
    Συγγραφέας:

    Emma Carlisle

    Εικονογράφος:

    Emma Carlisle

    Εκδόσεις:

    Μάρτης, 2023

    Μετάφραση:

    Μυρσίνη Γκανά

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:

    24 Χ 30

    ISBN:

    978-618-55-3316-8

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular