More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης, της Τατιάνας Ζωγράφου (εικ.: Μάρια Μπαχά)

    Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης, της Τατιάνας Ζωγράφου (εικ.: Μάρια Μπαχά)

    Ένα εορταστικό μανιφέστο για παιδιά και μεγάλους είναι το βιβλίο που έγραψε η Τατιάνα Ζωγράφου και τις ενέπνευσαν δύο παιδιά, Με μια απλή ερώτηση-υπόθεσαη. “Αν ήμουν Αι-Βασίλης”, σκέφτονταν ο Άγης και η Λεωνή… Ο, θα έκαναν τόσο πολλά πράγματα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο…

    Θα πήγαιναν στα όνειρα των παιδιών, στις δουλειές των μεγάλων, στο ελληνικό κοινοβούλιο, στα στρατόπεδα των φαντάρων, στα νοσοκομεία με τους γιατρούς και τους ασθενείς, στα σχολεία με τους δάσκαλους και τους γιατρούς, στις ορχήστρες με τους μουσικούς, στα παιδικά θέατρα με τους ηθοποιούς, στα δάση και τα βουνά με τα ζώα και τα πουλιά, στις γειτονιές με τα αδέσποτα, στη θάλασσα με τα ψάρια. Θα πήγαιναν σε τόσα κι άλλα τόσα μέρη. Εκεί που ζουν όλα τα ζωτικά κύτταρα του πλανήτη.

    Μα τι επισκέψεις θα ήταν όλες αυτές; ΄Τυπικές και κενές περιεχομένου; Όχι, όχι! Η γνώση που θα ερχόταν από όλα αυτά τα μέρη απέραντη θα ήταν. Φτώχεια, πόλεμος, αλαζονεία, μικροπρέπεια, εγωπάθεια, απληστία, πλεονεξία, μικρές και μεγάλες ήττες του ανθρώπινου είδους με θύματα συνανθρώπους, παιδιά, ζώα, πλάσματα της γης.

    Τι θα έκαναν ο Άγης και η Λεωνή αν ήταν Άγιοι Βασίληδες; Τις απαντήσεις τους, τις πράξεις τους ουσιαστικά, θα τις βρείτε μέσα στο βιβλίο. Και δε θα είναι αδιάφορες.

    Αυτό το χριστουγεννιάτικο μανιφέστο αμφισβήτησης του κόσμου των ενηλίκων είναι ένα γεμάτο σχόλιο όχι μόνο στα τρωτά των σύγχρονων κοινωνιών των ανθρώπων αλλά και ένα κλείσιμο του ματιού στη ρηχή περίμετρο του Αι-Βασίλη που οι άνθρωποι φτιάξαμε για τους μικρούς μας. Δεν ονειρεύονται όλα τα παιδιά τον Τόμας το τρενάκι και την πριγκίπισσα Άριελ. Κάποια λίγα -και πόσο όμορφο θα ήταν να ‘ναι περισσότερα- σκέφτονται πέρα από την υλική διάσταση των δώρων, πέρα από την παροδικότητα των γιορτών, μα μέσα από τον μεγεθυντικό φακό της αγάπης και της δικαιοσύνης. Δίκαιος κόσμος! Ουτοπία! Ποτέ δεν ήταν δίκαιος. Γιατί ποτέ δεν πίστεψαν πολλοί πως μπορούν να τον φτιάξουν τέτοιον.

    Το βιβλίο της Τατιάνας Ζωγράφου, το πρώτο της για παιδιά, στρέφει το πνεύμα των γιορτών πέρα από την μονοκαθεδρία της ύλης και του “θέλω για μένα” στο μεγάλο και το ουσιώδες. Αξίζει τον κόπο να δούμε παιδιά να στροβιλίζουν τους προβληματισμούς τους πέρα από την εσωστρέφεια της προσωρινής χαράς του 15ημέρου και τα λαμπιόνια που όταν σβήσουν, εκεί κατά του Αι-Γιάννη φωτίζουν το μέγεθος της ανυπαρξίας: που πήγε η αγάπη και το δίκιο τώρα; Πώς ξαναφωτίστηκε ο πόλεμος και το παιδί που παλεύει στα κύματα;

    Η Μάρια Μπαχά μαγεύει ξανά με τις εικόνες της. Ένα εικαστικό αποτέλεσμα που και συνοδεύει άριστα το κείμενο της συγγραφέα αλλά και στέκεται αυτόνομο σαν ένα έργο τέχνης που θέλγει τις αισθήσεις.

    Από τις εκδόσεις Καλέντη. Χριστουγεννιάτικο μα όχι μόνο…

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-΄Βασίλης
    Συγγραφέας: Τατιάνα Ζωγράφου
    Εξώφυλλο: Μάρια Μπαχά
    Υπεύθυνη έκδοσης: Βασιλική Τζόκα
    Εκδόσεις: Καλέντης, 2019
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-594-018-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular