More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤι συνέβαινε στον κόσμο ταυτόχρονα, του Φίλιπ Πάρκερ (εικ.: Λιζ Κέι)

    Τι συνέβαινε στον κόσμο ταυτόχρονα, του Φίλιπ Πάρκερ (εικ.: Λιζ Κέι)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-14) – Βιβλίο γνώσεων

    Η Ιστορία δεν σταματά. Τα γεγονότα που βιώνουμε σήμερα θα τα δούμε γραμμένα στα ιστορικά βιβλία των επόμενων ετών. Συνεχώς θα υφαίνονται καινούριες αφηγήσεις και συνδέσεις: Απλώς, εμείς ίσως χρειαστούμε λίγη βοήθεια για να τις δούμε.
    Φίλιπ Πάρκετ, Από την εισαγωγή του βιβλίου

    Αρχαίοι πολιτισμοί, αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, Κίνα, Αζτέκοι, Ιαπωνία, Ινδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Α’ και Β’ Παγκόσμιος, σύγχρονος κόσμος. Αυτός είναι ο ιστός αυτού του μεγάλου μεγέθους χρονολογίου που συνέγραψε ο ιστορικός Φίλιπ Πάρκερ. Ο συγγραφέας επιλέγει τα σημαντικότερα γεγονότα κάθε εποχής και γεωγραφικής γωνιάς του πλανήτη προσπαθώντας να τα αναδείξει αλλά και να στρέψει το βλέμμα μας, πέρα από τα σημαντικά πολιτιστικά επιτεύγματα, στο ταυτόχρονο της ιστορικής εξέλιξης. Τι συνέβαινε τις ίδιες χρονικές περιόδους στον πλανήτη;

    Περισσότερο το βιβλίο του Πάρκερ μοιάζει με ένα ιστορικό και πολιτιστικό χρονολόγιο όπως προείπα, ένα συμπυκνωμένο αχρονικό αλμανάκ που εντοπίζει και αναδεικνύει το νέκταρ του κόσμου, το μεδούλι του ανθρώπινου πολιτισμού καθώς αυτός συνδιαλέγεται με άλλα έμβια όντα. “Δεν μπορούμε να καλύψουμε κάθε γεγονός, διαφορετικά το βιβλία θα ζύγιζε όσο ένα μαμούθ, αλλά ελπίζουμε να σας εμπνεύσει να ερευνήσετε και άλλες υπέροχες διηγήσεις της Ιστορίας“, γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου ο Πάρκερ. Και με την εικονογράφο Λιζ Κέι κάνουν ακριβώς αυτό, να δίνουν μεστά εικονογραφικά και πληροφοριακά tips κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη και φιλοδοξώντας να το στρέψουν σε περαιτέρω αναζητήσεις.

    Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του τόμου αυτού των 70 σελίδων, αποκτάς μία σφαιρική ματιά για τον κόσμο και μπορείς να προχωρήσεις σε συσχετισμούς, σε συγκρίσεις, στον εντοπισμό διαφορών και ομοιοτήτων. Είχαν η Ρώμη και η Κίνα αυτοκράτορες την ίδια περίοδο; Ναι, είχαν! Έζησαν οι άνθρωποι ποτέ μαζί με τα μαμούθ; Όχι, αυτό δε θα σας το μαρτυρήσω, να το βρείτε μέσα στο βιβλίο! Τι συνέβαινε σε άλλα σημεία του πλανήτη παράλληλα με την μεγάλη αθηναϊκή δημοκρατία και τους σπουδαίους Έλληνες φιλοσόφους; Γοητευτικές συμπτώσεις όπως ότι το τείχος του Βερολίνου υψώθηκε την ίδια χρονιά με εκείνη που ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα ή ότι η αποχώρηση των Αμερικανών από το Βιετνάμ έγινε την ίδια χρονιά με το πραξικόπημα Πινοσέτ στη Χιλή (και το Πολυτεχνείο στην Ελλάδα να προσθέσω εγώ). Ή και ευρύτερες συγκυρίες: το 590 π.Χ. χτίστηκαν πολλές πυραμίδες, το 551 π..Χ γεννήθηκε ο Κομφούκιος και το 534 π.Χ ο Βούδας, το 500 περ. π.Χ. γράφτηκε το έπος Μαχαμπχαράτα.

    Αυτές τις συνάψεις ο αναγνώστης θα τις αντιληφθεί καθώς θα ξεφυλλίζει το ιστορικά κατηγοριοποιημένο υλικό του βιβλίου.

    Ιδιαιτέρως διαφωτιστική και βοηθητική, αλλά και αισθητικά αξιόλογη είναι η εικονογράφηση της Λιζ Κέι οποία ζωγράφισε μερικές εκατοντάδες μικροσκίτσα τοποθετώντας τα πάνω στους μεγάλους χάρτες που δεσπόζουν σε κάθε δισέλιδο σαλόνι και χαρίζοντας μια στιβαρή αίσθηση ντοκουμέντου και υλικού αρχείου στην έκδοση. Αυτή η αποτύπωση πάνω στους χάρτες τις ίδιες χρονικές περιόδους είναι που υποστηρίζει όσο τίποτε άλλο το εγχείρημα του Πάρκερ για την ανάδειξη των ταυτόχρονων γεγονότων.

    Έξυπνα πληροφορικά πλαίσια, μπορντούρες και καλή γραφιστική επιμέλεια συμπληρώνουν την έκδοση.

    Νομίζω ότι είναι μια ευχάριστη περιπλάνηση στην Ιστορία μέσα από μία προσεγμένη έκδοση.

    Για αναγνώστες από 8 ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Με μια ματιά

    • Αρχαίοι πολιτισμοί, αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, Κίνα, Αζτέκοι, Ιαπωνία, Ινδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Α’ και Β’ Παγκόσμιος, σύγχρονος κόσμος. Αυτός είναι ο ιστός αυτού του μεγάλου μεγέθους χρονολογίου που συνέγραψε ο ιστορικός Φίλιπ Πάρκερ. Ο συγγραφέας επιλέγει τα σημαντικότερα γεγονότα κάθε εποχής και γεωγραφικής γωνιάς του πλανήτη προσπαθώντας να τα αναδείξει αλλά και να στρέψει το βλέμμα μας, πέρα από τα σημαντικά πολιτιστικά επιτεύγματα, στο ταυτόχρονο της ιστορικής εξέλιξης.
    • Ιδιαιτέρως διαφωτιστική και βοηθητική, αλλά και αισθητικά αξιόλογη είναι η εικονογράφηση της Λιζ Κέι οποία ζωγράφισε μερικές εκατοντάδες μικροσκίτσα τοποθετώντας τα πάνω στους μεγάλους χάρτες που δεσπόζουν σε κάθε δισέλιδο και χαρίζοντας μια στιβαρή αίσθηση ντοκουμέντου και υλικού αρχείου στην έκδοση.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Instrumental pizzica · Tarantamix

    Kenny Ball-Midnight In Moscow

    Nino Rota -La Dolce Vita In Via Veneto

    Scorpions – Wind Of Change (Official Music Video)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τι συνέβαινε στον κόσμο ταυτόχρονα
    Τίτλος πρωτοτύπου: The history of everywhere – All the stuff that you never knew happened
    Συγγραφέας: Philip Parker
    Εικονογράφος: Liz Kay
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Οκτώβριος 2021
    Μετάφραση: Βιολέττα Ζεύκη
    Επιμέλεια: Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου
    Προσαρμ. εξωφύλλου: Ηλίας Σούφρας, Διόπτρα
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 24,5 X 32,5
    ISBN: 978-960-653-417-1

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular